8+1 αλλαγές στα μαλλιά και την επιδερμίδα στην εγκυμοσύνη
8+1 αλλαγές στα μαλλιά και την επιδερμίδα στην εγκυμοσύνη


Η εγκυμοσύνη είναι μια υπέροχη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας, στη διάρκεια της οποίας συμβαίνουν δραματικές αλλαγές στο σώμα της.

Συχνά οι γυναίκες εστιάζουν σε κάποια δυσάρεστα συμπτώματα, όπως οι ναυτίες, οι καούρες, το πρήξιμο του στήθους και η κούραση που τις καταβάλλει.

Ταυτόχρονα όμως, συμβαίνουν εντυπωσιακές αλλαγές στην εμφάνισή τους, οι οποίες οφείλονται κυρίως στην αύξηση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης.

Δείτε ποιες είναι αυτές:

Πλούσια, λαμπερά μαλλιά: Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης επιβραδύνουν το ρυθμό απώλειας των τριχών και χαρίζουν στους θύλακες όγκο. Το 95% των τριχών αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μετά τον τοκετό όμως είναι πιθανό να χάσετε κάποιες τρίχες. Αυτό οφείλεται στην επαναφορά των ορμονών σε φυσιολογικά επίπεδα.

Τριχοφυΐα: Εκτός από δυνατά και λαμπερά μαλλιά, αναπτύσσεται τριχοφυΐα και σε άλλα σημεία, όπως η κοιλιά, το πρόσωπο και οι θηλές. Δεν χρειάζεται όμως να πανικοβληθείτε, αφού πρόκειται για παροδικό σύμπτωμα, το οποίο θα υποχωρήσει έξι μήνες μετά τον τοκετό

Σκούρα σημάδια στο πρόσωπο: Το μέλασμα, μια κατάσταση γνωστή και ως «μάσκα της εγκυμοσύνης», είναι η κατά τόπους υπέρχρωση του δέρματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και εμφανίζεται σε εγκυμονούσες που έχουν την κληρονομική προδιάθεση να αναπτύσσουν σκουρόχρωμες κηλίδες στο δέρμα του προσώπου τους. Οι γυναίκες με σκούρο δέρμα είναι πιο επιρρεπείς σε αυτή την κατάσταση. Επίσης, μπορεί να υπάρχει οικογενειακή προδιάθεση. Η αιτία της κατάστασης είναι οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι οποίες διεγείρουν μια προσωρινή αύξηση της ενδογενούς παραγωγής μελανίνης. Λίγους μήνες μετά τον τοκετό η κατάσταση σταδιακά εξασθενεί.

Σκούρα γραμμή κατά μήκος της κοιλιακής χώρας: Πριν από την εγκυμοσύνη, υπάρχει μια γραμμή που ονομάζεται linea alba (λευκή γραμμή) η οποία εκτείνεται από τον ομφαλό ως το ηβικό οστό. Έχει το ίδιο χρώμα με το υπόλοιπο δέρμα οπότε δεν γίνεται αντιληπτή. Η αυξημένη παραγωγή μελανίνης που προκαλεί τις κηλίδες του προσώπου είναι υπεύθυνη και για το αυξημένο χρώμα στην γραμμή στην κοιλιά, η οποία σκουραίνει και αυτή. Κατά πάσα πιθανότητα θα υποχωρήσει στην προ-εγκυμοσύνης χρωματική χροιά αρκετούς μήνες μετά τον τοκετό.

Ευρυαγγείες: Η αύξηση του όγκου του αίματος κατά την εγκυμοσύνη, σε συνδυασμό με την αύξηση των ορμονών που προκαλούν μια «χαλάρωση» στο φλεβικό τοίχωμα, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της διαμέτρου των φλεβών. Αυτό συχνά προκαλεί κιρσούς (μεγάλες διατεταμένες φλέβες που προβάλλουν από την επιφάνεια του δέρματος και έχουν οφιοειδή πορεία) ή ευρυαγγείες (διατεταμένα αγγεία του δέρματος που έχουν όψη κόκκινων ή μπλε γραμμών). Ειδικά στο τελευταίο τρίμηνο, όταν η μήτρα καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο χώρο μέσα στην πύελο, μπορεί να πιέζει μεγάλα φλεβικά στελέχη ή πλέγματα, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τις φλέβες στα κατώτερα μέρη του σώματος.

Ακμή εγκυμοσύνης: Η αύξηση των ορμονών εντείνει την παραγωγή σμήγματος, το οποίο μπορεί να φράξει τους πόρους και να προκαλέσει ακμή. Σε ορισμένες γυναίκες το σύμπτωμα εκδηλώνεται από τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης και μπορεί να συνεχιστεί και μετά τον τοκετό. Είναι σημαντικό να καθαρίζετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα με μη λιπαρά προϊόντα, για τα οποία είναι καλό να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας, καθώς πολλά αυτά δεν είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ροδόχρους ακμή: Η ροδόχρους ακμή είναι μια φλεγμονώδης δερματοπάθεια που συχνά καταλήγει σε ερύθημα του προσώπου. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την αιτιολογία της, όπως ότι οφείλεται σε μικροβιακή λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, σε αγγειακές διαταραχές της μικροκυκλοφορίας του αίματος κ.α. Εμφανίζεται με ερυθρότητα στο μέτωπο, τις παρειές, το πιγούνι κ.α. Επιδεινώνεται από διάφορα ερεθίσματα, όπως ο ήλιος, το κρύο, το στρες, η πρόσληψη αλκοόλ, το ζεστό φαγητό, οι πικάντικες σάλτσες κ.ά. Πολλές γυναίκες πάσχουν από ροδόχρου ακμή αλλά δεν το γνωρίζουν. Λόγω του στρες που βιώνει το σώμα της γυναίκας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πιθανό να υπάρξουν εξάρσεις της πάθησης.

Σπίλοι: Αρκετές γυναίκες εμφανίζουν για πρώτη φόρα μικρές κρεατοελιές, ενώ όσες τις είχαν πριν την εγκυμοσύνη, είναι πιθανόν να παρατηρήσουν ότι μεγαλώνουν και αλλάζουν χρώμα. Είναι αβλαβείς και μπορούν να αφαιρεθούν μετά τον τοκετό. Εάν ένας σπίλος σας προβληματίζει, συμβουλευτείτε δερματολόγο.

Ραγάδες: Το 50-90% των εγκύων εμφανίζουν ραγάδες λόγω της διάτασης του δέρματος κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Συνήθως είναι κόκκινες, καφέ ή μοβ και είναι ορατές κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς, του στήθους και των μηρών. Οι γυναίκες χωρίς ελαστικό δέρμα είναι πιο επιρρεπείς στις ραγάδες. Για την πρόληψή τους, μπορείτε να χρησιμοποιείτε τοπικά κρέμες ή λάδια.

Πηγή: Reader’s digest


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!