Πώς αναπνέει μέσα στην κοιλιά;
Πώς αναπνέει μέσα στην κοιλιά;


Πως υπάρχει ζωή μέσα σε μία κοιλιά; Δεν είναι ένα μεγάλο μυστήριο;

Ως μητέρα, η πρώτη σας προτεραιότητα είναι να εξασφαλίσετε την ευημερία του μικρού σας βρέφους.

Όλες οι μέλλουσες μανάδες, ανυπομονούν να κρατήσουν ένα υγιές και ευτυχισμένο μωράκι στην αγκαλιά τους. Έχετε αναρωτηθεί όμως ποτέ πως είναι η πραγματικότητα του μωρού σας μέσα στην κοιλιά σας; Φυσικά και έχετε.

Αυτό μπορεί να σας εκπλήσσει, όμως να ξέρετε πως το μικρό σας έμβρυο αντιλαμβάνεται όσο είναι στην κοιλιά σας, πολύ περισσότερο τον εξωτερικό κόσμο από ότι φαντάζεστε. Όσο προχωράει η εγκυμοσύνη σας, το μωρό σας αρχίζει να αναγνωρίζει την φωνή σας.

Και στην πραγματικότητα έχει ήδη αρχίσει να σας αγαπά.

Γνωρίζετε όμως πως καταφέρνει και αναπνέει μέσα στη μήτρα σας;

Αυτό το ερώτημα περνάει από το μυαλό σχεδόν όλων των γονιών. Γνωρίζετε ήδη ότι το έμβρυο χρειάζεται οξυγόνο. Δεδομένου ότι το μωρό σας πρακτικά δεν μπορεί λόγω του προστατευτικού αποσβεστήρα του αμνιακού υγρού που το περιβάλλει να αναπνεύσει, το ερώτημα είναι πως λαμβάνει το οξυγόνο.

Το αμνιακό υγρό υπάρχει στον αμνιακό σάκο της μήτρας και περιβάλλει το μωρό ώστε να το προστατεύει από οποιαδήποτε σωματική βλάβη.

Πριν από τη γέννηση του, οι πνεύμονες του δεν λειτουργούν με τον τρόπο που λειτουργούν μετά την γέννηση. Όταν βρίσκεται στην μήτρα σας, το αμνιακό υγρό γεμίζει τους πνεύμονες του μωρού σας. Άρα πως αναπνέει; Είναι ένα θαύμα η αλήθεια είναι. Η αναπνοή έχει άλλη υπόσταση μέσα στην μήτρα σας. Το μωρό σας λαμβάνει το απαραίτητο οξυγόνο με τη βοήθεια της δικής σας αναπνοής.

Ο ομφάλιος λώρος και ο πλακούντας είναι τα βασικά όργανα που εξασφαλίζουν στο μωρό σας ό,τι χρειάζεται για την εξέλιξη και την ανάπτυξη του. Και αυτό περιλαμβάνει και το ζωτικό οξυγόνο. Με κάθε ανάσα σας, το οξυγόνο εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος.

Στη συνέχεια ο αξιόπιστος πλακούντας, βοηθά στο να μεταφέρει αυτό το οξυγόνο στο μικρό έμβρυο.

Το μωρό σας μπορεί να αρχίσει να εισπνέει αμνιακό υγρό κατά τη διάρκεια της 10ης και 11ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Η εισπνοή αυτή ουσιαστικά μοιάζει με την κατάποση. Αυτή η κίνηση της κατάποσής βοηθά την ανάπτυξη των πνευμόνων του.

Μέχρι της 32η εβδομάδα κύησης, το μικρό σας θα μπορεί να ξεκινήσει να εξασκείται στις «ανάλογες με την αναπνοή» κινήσεις. Αυτές θα είναι λιγότερο κοινές με τις κινήσεις κατάποσης και περισσότερο θα εστιάζουν στην διόγκωση και στη συμπίεση των πνευμόνων.

Οι πνεύμονες του εμβρύου μπορεί να έχουν αναπτυχθεί πλήρως μέσα στη μήτρα σας, όμως θα αρχίσει να εισπνέει κανονικά το οξυγόνο από το πρώτο δευτερόλεπτο που θα γεννηθεί. Η αναπνοή στο εσωτερικό της μήτρας σας, περιλαμβάνει την εισπνοή και την εκπνοή αμνιακού υγρού, κάτι που φυσικά δεν βλάπτει με κάποιο τρόπο το μωρό σας. Άλλωστε αυτό είναι το περιβάλλον του τη δεδομένη στιγμή.

Έτσι ο πλακούντας μαζί με τον ομφάλιο λώρο βοηθούν το μωρό σας να πάρει το απαιτούμενο οξυγόνο, ενώ εκείνο μαθαίνει να εξασκείται στην τεχνική της αναπνοής.

Το ξεκίνημα αυτής της τεχνικής αποτελεί ορόσημο στην ανάπτυξη του εμβρύου. Την 35η εβδομάδα κύησης, οι πνεύμονες του είναι σχεδόν πλήρως ανεπτυγμένοι. Μέχρι εκείνη την περίοδο έχει ήδη εξασκήσει αυτή την «τέχνη» σχεδόν για τέσσερις εβδομάδες.

Μπορεί η μετάβαση να είναι δύσκολη λόγω της μετατόπισης από το αμνιακό υγρό στο οξυγόνο, όμως το κλάμα είναι αυτό που θα το βοηθήσει στην πρώτη του αναπνοή οξυγόνου. Μπορεί το μωρό σας να είναι έτοιμο για την πρώτη του αναπνοή όμως οι πνεύμονες του και τα αναπνευστικά όργανα που συμμετέχουν στην αναπνοή θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται ακόμα και μετά τη γέννηση.

Είναι πραγματικά ένα θαύμα το πώς λειτουργεί το σώμα μας και ο οργανισμός μας και μόνο η διαδικασία της κύησης και της γέννηση του μωρού μας το αποδεικνύει.

Πηγή: mothersblog.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!