Εγκυμοσύνη με δίδυμα: όσα πρέπει να γνωρίζετε
Εγκυμοσύνη με δίδυμα: όσα πρέπει να γνωρίζετε


Μόνο ο υπέρηχος μπορεί να δείξει με σιγουριά αν περιμένετε δίδυμα αλλά αν έχετε ναυτία και εμετούς πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη είναι μία σημαντική ένδειξη. Το αν κυοφορείτε δίδυμα φαίνεται στις 10 με 12 εβδομάδες γιατί τότε μπορεί να δει ο γιατρός πόσοι πλακούντες, έμβρυα και αμνιακοί σάκοι υπάρχουν. Η επιλογή του γιατρού πρέπει να είναι εξειδικευμένη ώστε να είστε απολύτως σίγουρη σε περίπτωση που υπάρξουν τυχόν επιπλοκές. Ο ίδιος θα σας ενημερώσει και για τις επιλογές που έχετε στο θέμα του τοκετού.


Οι προγεννητικοί έλεγχοι είναι περισσότεροι αριθμητικά όταν κυοφορείτε δίδυμα. Αν έχουν ξεχωριστούς πλακούντες, κάνετε υπέρηχο στις 12-13 εβδομάδες, μετά στις 20 και μετά κάθε 4. Αν τα δίδυμα μοιράζονται έναν πλακούντα, θα πρέπει να κάνετε υπερηχογράφημα ακόμα πιο συχνά γιατί ανήκει στην κατηγορία των πολύπλοκων κυήσεων.


Πιθανές επιπλοκές: υψηλή πίεση (γνωστή ως προεκλαμψία), διαβήτης λόγω κύησης, πρόωρος τοκετός και αιμορραγία. Όταν τα δίδυμα μοιράζονται έναν πλακούντα, η παροχή αίματος μπορεί να μοιράζεται άνισα και να προκαλέσει προβλήματα υγείας ή το ένα παιδί να είναι ατροφικό και να μην αναπτύσσεται το ίδιο σωστά. Αν επισκέπτεστε το γιατρό σας όσος συχνά χρειάζεται, μπορείτε να αποτρέψετε αρκετά από τα προαναφερθέντα προβλήματα.


Όπως αντιλαμβάνεστε, οι αλλαγές στο σώμα σας είναι μεγαλύτερες από όταν κυοφορείτε ένα παιδί. Παίρνετε περισσότερα κιλά, ενώ το πρήξιμο, οι ραγάδες και οι αιμορροΐδες είναι πιο συχνό φαινόμενο. Η ισορροπημένη διατροφή γίνεται ακόμα πιο απαραίτητη γιατί χρειάζεστε περισσότερο από ποτέ τις βιταμίνες, τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες, σίδηρο, λιπαρά και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Ζητήστε τη βοήθεια διαιτολόγου που ειδικεύεται σε κυήσεις, ώστε να τρώτε σωστά και αποτελεσματικά.


Τα δίδυμα γεννιούνται, κατά μέσο όρο, 3 με 4 βδομάδες νωρίτερα εκτός αν ο γιατρός κρίνει ότι πρέπει να γεννηθούν ακόμα πιο νωρίς για λόγους υγείας. Τα δίδυμα δίνουν διπλάσιες πιθανότητες για τοκετό με καισαρική αλλά αυτά είναι στατιστικά στοιχεία, οπότε η δική σας περίπτωση είναι ξεχωριστή και πάντα συναποφασίζετε με το γιατρό σας.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!