Οι αισθήσεις του εμβρύου
Οι αισθήσεις του εμβρύου


Τα ανθρώπινα αισθητήρια όργανα δεν μοιάζουν με ένα μηχάνημα, που πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η κατασκευή του κι έπειτα να αρχίσει να λειτουργεί. Στον αναπτυσσόμενο ανθρώπινο οργανισμό, σχηματισμός των οργάνων και λειτουργία τους προχωρούν συγχρόνως (δρ. Gerald Hȕther). Τα αισθητήρια όργανα του εμβρύου, ενώ σχηματίζονται, αρχίζουν βαθμιαία συγχρόνως και να λειτουργούν.

Το έμβρυο έχει αφή
Η αίσθηση της αφής έχει ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη του παιδιού. Το δέρμα είναι ένα πολύ εκτενές αισθητήριο όργανο που παρέχει συνεχώς πληροφορίες σχετικά με το περιβάλλον. Στον υπέρηχο φαίνεται ότι τα έμβρυα νιώθουν την επαφή όταν η μητέρα ή ο πατέρας αγγίζουν τρυφερά την κοιλιά.

Πολλοί γονείς διαβεβαιώνουν ότι το παιδί αντιλαμβάνεται αυτή την επαφή και την αναζητά ενεργά. Αισθάνεται το χάδι της μητέρας και του πατέρα πάνω από την κοιλιά και κινείται ολόκληρο για να φθάσει στο χέρι τους. Αυτό το χάδι το γεμίζει ασφάλεια και αγαλλίαση.

Ο Ολλανδός επιστήμων FransVeldman ανέπτυξε τον κλάδο της «απτονομίας» (νόμοι της αφής), που διδάσκεται στους φοιτητές ιατρικής ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

Η ευαισθησία στον πόνο έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει στην εμβρυϊκή ζωή. Έχει ευρεθεί στον εγκέφαλο και στον νωτιαίο μυελό μία νευροχημική ουσία, η οποία σχετίζεται με τον πόνο, από τον 3ο ήδη μήνα. Στις θεραπευτικές αμβλώσεις έχουν ακούσει κλάματα του εμβρύου: – Αύξηση του καρδιακού ρυθμού – Ακινησία μετά την αμνιοπαρακέντηση επί δύο λεπτά – Αναπνευστικές κινήσεις εξαιρετικά αργές επί 2 ημέρες μετά την επέμβαση – Αδυναμία σταθεροποίησης του αναπνευστικού ρυθμού επί 4 ημέρες (dr Chamberlain).

Έχει γεύση και αρχή όσφρησης
Οι γλυκειές γεύσεις της τροφής της μητέρας και η γλυκειά ψυχική της διάθεση, που… γλυκαίνουν τα υγρά της μήτρας, του αρέσουν! Ενώ η πίκρα της μητέρας και οι πικρές ουσίες της τροφής της… το δυσαρεστούν! (κάνει μορφασμούς δυσαρέσκειας).

Μάλιστα, οι τροφές της μητέρας καθορίζουν και τις αυριανές προτιμήσεις του. Παρατηρήσεις έγιναν σε αμερικανίδες θετές μητέρες που υιοθέτησαν παιδιά από την Ασία και κυοφορήθηκαν από μητέρες άλλης διατροφής. Τα παιδιά αυτά δεν αγαπούσαν π.χ. το… ρύζι παρά μόνον με κάρυ!

Η όσφρηση είναι απόλυτα ανεπτυγμένη κατά την γέννηση. Τα νεογνά αναγνωρίζουν αμέσως τη μυρωδιά της μητέρας του.

Έχει ακοή
Προπαντός το έμβρυο ακούει: τον καρδιακό παλμό, τον ρυθμό του βαδίσματος, την φωνή της μητέρας, του πατέρα, ήχους του περιβάλλοντος, την μουσική! Έτσι εγγράφεται μέσα του ο ρυθμός και η μελωδικότητα, η αγάπη για τον λόγο και τη μουσική.

Η εμβρυϊκή ακοή ερευνήθηκε πρώτη, από τον Γάλλο ιατρό A. A. Tomatis, τον Σουηδό παιδίατρο J. Lind και την Γαλλίδα μουσικό M. L. Aucher και πολλούς άλλους.

Το αυτί είναι το όργανο που τελειοποιείται πρώτο. Ήδη στους 4,5 μήνες της κύησης είναι τελείως έτοιμο. Ενώ τον 6ο μήνα έχει ήδη ολοκληρωθεί η μυέλωση του ακουστικού νεύρου. Επομένως, ήδη από τον 4ο μήνα της κύησης το αυτί του εμβρύου συλλαμβάνει τέλεια όλες τις ηχητικές πληροφορίες.

Το υπερηχογράφημα δείχνει, ότι το έμβρυο, όχι μόνον αντιδρά έντονα στους ήχους, αλλάζοντας σύμφωνα με το ρυθμό της μουσικής που ακούει και τον καρδιακό του παλμό, αλλά κινεί το στόμα του, με τρόπο που μας κάνει να φανταζόμαστε ότι μιλάει, ακόμα κι αν οι ήχοι δεν φθάνουν ως τον έξω κόσμο!

Ο δόκτωρ Tomatis εξηγεί ότι το έμβρυο ακούει, επικοινωνεί, με όλα του τα κύτταρα: «το κάθε κύτταρο τον εμβρύου είναι και ένα αυτί»!.

Το περιβάλλον της μήτρας είναι ιδιαίτερα ηχητικό. Το έμβρυο ακούει την αναπνοή, την κυκλοφορία του αίματος, την πέψη, προπαντός τον ρυθμό της καρδιάς της μητέρας και τον λόγο της. Η φωνή της μητέρας αποτελεί την πρώτη του διδαχή της μητρικής του γλώσσας (γλώσσας της μήτρας).

Ο καρδιακός παλμός, και η φωνή της μητέρας, τα πρώτα ακούσματα του εμβρύου, (η πρώτη του μουσική) έχουν μια μεγάλη επίδραση στην ανάπτυξή του.

Άγγλος ιατρός (ο Salk 1981) σε μελέτη υποστήριξε ότι οι ρυθμικοί, ήρεμοι κανονικοί χτύποι της καρδιάς της μητέρας, ενίσχυαν, ηρεμούσαν και χαλάρωναν το έμβρυο. Όταν ο γιατρός αυτός έβαλε σε θερμοκοιτίδες, στα πρόωρα βρέφη να ακούν σε κασέτες το ρυθμό της καρδιάς της μητέρας, παρατήρησε γρήγορη αύξηση του βάρους τους…

Προπαντός όμως το έμβρυο ακούει την φωνή της μητέρας. Η φωνή της μητέρας μεταδίδεται στο έμβρυο, μέσα από την οστέινη οδό, καθώς περνά μέσα από την σπονδυλική στήλη της και στη συνέχεια μέσα από το αμνιακό υγρό. Η φωνή της μητέρας, χαϊδεύει και διαπλάθει κυριολεκτικά το έμβρυο.

Ο Α. Τοματίς θεραπεύει παιδιά και ενηλίκους από ακουστικές και ψυχολογικές δυσκολίες, με την φωνή της μητέρας τους, που τους βάζει να ακούν, όπως την άκουγαν ως έμβρυα. Η πάλλουσα αρμονική φωνή της μητέρας, δομεί αληθινά όλα τα όργανα του.

Εξ ίσου και η φωνή του πατέρα. Ιδιαίτερα οικοδομεί αρμονικά τον εγκέφαλό του και το νευρικό του σύστημα και το κυριότερο, μέσα από αυτή την ευτυχή ακοή, την ευτυχή επικοινωνία του εμβρύου με τη μητέρα του, το παιδί αντλεί ένα βαθύ συναίσθημα ασφαλείας, μια επιθυμία επικοινωνίας με τον κόσμο, όπου θα ζήσει μετά την γέννησή του! Η κοινωνικότητά του χτίζεται προγεννητικά μέσα από τον χαρούμενο, εύθυμο λόγο της μητέρας. Το αντίθετο συμβαίνει εάν η φωνή της μητέρας ήταν αρνητική, απορριπτική.

Το έμβρυο έχει αποδειχθεί ότι απομνημονεύει τους ήχους που ακούει. «Η μουσική αγωγή του παιδιού πρέπει να αρχίσει πριν από τη γέννηση» δηλώνει ο Ούγγρος συνθέτης παιδαγωγός Zoltan Kodaly… και ο Yehudi Menuhin. Μητρική είναι η γλώσσα της μήτρας!

Μητέρες εκπαιδευτικοί, που μιλούσαν καθαρά, ευκρινώς, δυνατά και σωστά, διηγούνται, ότι το παιδί τους μίλησε γρήγορα και με πλούσιο λεξιλόγιο και διέπρεψε στην σχολική του επίδοση. Ο λόγος και η αρμονική μουσική πολλαπλασιάζουν τις συνάψεις του εγκεφάλου και ενδυναμώνουν το νευρικό σύστημα, δημιουργούν τις βάσεις μιας ευγλωττίας κοινωνικότητας και καλής νοημοσύνης (dr Tomatis).

Η όραση
Η όραση, που έχει ανάγκη από φως, αναπτύσσεται επίσης πριν από τη γέννηση, παρά το γεγονός ότι οι βλεφαρίδες μένουν κλειστές. Από τον 2ο έως τον 6ο μήνα το έμβρυο δέχεται το φώς και αντιδρά σε ένα δυνατό φώς που πέφτει πάνω στην κοιλιά της μητέρας. Κατά την γέννηση η όραση είναι ήδη πολύ προχωρημένη.

Τα αισθητήρια όργανα του εμβρύου αναπτύσσονται σε πληρότητα και εκλεπτύνονται με την πλούσια παροχή θετικών αισθητηριακών ερεθισμάτων. Εξ άλλου οι πλούσιες και θετικές αισθητήριες εντυπώσεις μητέρας (και επομένως και εμβρύου) αποτελούν σημαντικό παράγοντα αρμονικής ψυχικής και νοητικής ανάπτυξης του εμβρύου.

Πηγή: progenitikiagogi.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!