Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μετά τον τοκετό;
Γιατί πέφτουν τα μαλλιά μετά τον τοκετό;


Ναι. Πολλές νέες μητέρες ταράζονται και ανησυχούν με την αισθητή πτώση των μαλλιών τους τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό, αλλά είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε: Τα μαλλιά σας πρέπει να επανέλθουν στο φυσιολογικό γύρω στα πρώτα γενέθλια του μωρού σας.

Κανονικά μεταξύ 85% – 95% των μαλλιών στο κεφάλι σας αναπτύσσεται ενεργά, ενώ το υπόλοιπο 5 έως 15% βρίσκεται σε στάδιο ηρεμίας. Μετά την περίοδο ανάπαυσης, αυτές οι τρίχες πέφτουν – συχνά ενώ βουρτσίζεστε ή κατά το λούσιμο – και αντικαθίστανται από τα νέα μαλλιά που αναπτύσσονται. Μια μέση γυναίκα ρίχνει περίπου 100 τρίχες την ημέρα.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το αυξημένο επίπεδο οιστρογόνων παρατείνει το στάδιο ανάπτυξης. Έτσι, υπάρχουν λιγότερες τρίχες στο στάδιο της ανάπαυσης και λιγότερες που πέφτουν κάθε μέρα, με αποτέλεσμα να μπορείτε να έχετε παχύτερες, πιο πλούσιες κοτσίδες!

Μετά τη γέννα, ωστόσο, το επίπεδο των οιστρογόνων σας καταρρέει και πολύ περισσότερα θυλάκια τρίχας εισέρχονται στο στάδιο ηρεμίας. Μέσα σε πέντε μήνες, πιθανότατα θα έχετε πολύ περισσότερα μαλλιά να πέφτουν στο ντους ή στη βούρτσα σας.

Δεν παρατηρούν όλες οι γυναίκες δραματικές αλλαγές στα μαλλιά τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή την περίοδο μετά τον τοκετό, αλλά τα φαινόμενα τείνουν να είναι πιο εμφανή μεταξύ των γυναικών με μακρύτερα μαλλιά.

Αξίζει να μιλήσετε με τον γιατρό σας σχετικά με την απώλεια των μαλλιών σας, αν νομίζετε ότι είναι υπερβολική. Η τριχόπτωση μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα αναιμίας ή ύπαρξη θυρεοειδούς μετά τον τοκετό, οι οποίες είναι καταστάσεις που δέχονται θεραπεία.

Τι να κάνω γι’ αυτό;
Δεν μπορείτε να αποφύγετε την πτώση των μαλλιών, αλλά μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικά προϊόντα (όπως λακ ή αφρό για όγκο) για να δώσετε στα μαλλιά σας μια εμφάνιση με περισσότερο όγκο κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου. Αποφύγετε τα βαριά conditioners, τα οποία τείνουν να βαραίνουν τα μαλλιά.

Εάν έχετε κουραστεί να μαζεύετε τα μαλλιά από την αποχέτευση του ντους ή από το πάτωμα του μπάνιου, μπορεί να θέλετε να επιλέξετε ένα κούρεμα. Επιπλέον, ένα κοντό μαλλί μπορεί να είναι πιο εύκολο να το διαχειριστείτε όταν έχετε ένα νέο μωρό στο σπίτι και δεν έχετε αρκετό χρόνο.

Σημείωση: Αν έχετε μακριά μαλλιά, κάποιες τρίχες μπορεί να καταλήξουν τυλιγμένες γύρω από τα μικροσκοπικά μέρη του μωρού σας, όπως τα δαχτυλάκια, τα ποδαράκια, τους καρπούς και τους αστραγάλους. Αυτό ονομάζεται αιμοστατική περίδεση τρίχας και μπορεί να είναι αρκετά οδυνηρό για το μικρό σας. Εάν κάποια στιγμή κλαίει χωρίς κανέναν προφανή λόγο, ελέγξτε προσεκτικά τα άκρα του για κάποια τρίχα που δέθηκε.

Πηγή: babyradio.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!