Διαβήτης στην εγκυμοσύνη: πώς συνδέεται με τον αυτισμό του παιδιού;
Διαβήτης στην εγκυμοσύνη: πώς συνδέεται με τον αυτισμό του παιδιού;


Οι έγκυοι που πάσχουν από οποιοδήποτε τύπο διαβήτη, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο το παιδί τους να αναπτύξει αυτισμό, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ασχέτως αν πρόκειται για διαβήτη τύπου 1, 2 ή διαβήτη κύησης, ο οποίος αναπτύσσεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα παιδιά των γυναικών με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κινδυνεύουν περισσότερο, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Ο κίνδυνος φαίνεται να είναι υψηλότερος για τον διαβήτη τύπου 1 και ακολουθούν ο διαβήτης τύπου 2 και ο διαβήτης κύησης» δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Anny Xiang, διευθύντρια του τμήματος βιοστατιστικής έρευνας στο Permanente Medical Group της Νότιας Καλιφόρνιας στην Πασαντένα. Η Xiang προειδοποιεί ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι ο διαβήτης της μητέρας προκαλεί αυτισμό, αλλά ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο καταστάσεων.

Για τις ανάγκες της μελέτης, η Xiang και οι συνεργάτες της συνέλεξαν στοιχεία για περισσότερα από 419.000 παιδιά που γεννήθηκαν από το 1995 έως το 2012 στα Νοσοκομεία Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνιας.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης επτά ετών από τη γέννησή τους, περισσότερα από 5.800 παιδιά ανέπτυξαν αυτισμό.

Η ομάδα της Xiang διαπίστωσε ότι περίπου το 3-4% αυτών που ανέπτυξαν αυτισμό είχαν μητέρες με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 που διαγνώστηκε εντός 26 εβδομάδων κύησης. Για τις γυναίκες με διαβήτη κύησης, το ποσοστό ανερχόταν στο 3%.

Δεν είναι σαφές γιατί ο διαβήτης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αυτισμού, ούτε εάν ο έλεγχος του διαβήτη θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο, επισημαίνει η Xiang.

Ο αυτισμός ή οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού είναι μια σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με τις κοινωνικές δεξιότητες, την ομιλία και τη μη λεκτική επικοινωνία και τις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του διαβήτη και αν η διάγνωση γίνεται στα πρώτα στάδια μιας εγκυμοσύνης, σύμφωνα με την Xiang.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, ένα στα 59 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσει κάποια μορφή αυτισμού. Η ακριβής αναλογία είναι ένα στα 37 αγόρια και ένα στα 151 κορίτσια.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι τα ίδια γονίδια που αυξάνουν την προδιάθεση μιας γυναίκας για την ανάπτυξη διαβήτη, ίσως εμπλέκονται στον κίνδυνο ανάπτυξης αυτισμού.

 
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 23 Ιουνίου στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association και παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας στο Ορλάντο της Φλόριντα.

Πηγή: healthday.com


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!