Πότε το ζευγάρι δεν μπορεί να κάνει παιδί;
Πότε το ζευγάρι δεν μπορεί να κάνει παιδί;


Τα αίτια υπογονιμότητας ενός ζευγαριού είναι πολλά.

Το ένα τρίτο περίπου των προβλημάτων γονιμότητας οφείλονται στη γυναίκα και ένα άλλο τρίτο, στον άνδρα.Το τελευταίο τρίτο οφείλεται σε ένα συνδυασμό προβλημάτων και των δύο ή δεν μπορεί να αναγνωριστεί η αιτία.

Μερικές από τις συνηθέστερες αιτίες υπογονιμότητας είναι οι εξής:

Γυναικεία υπογονιμότητα
Προβλήματα ωρορρηξίας

Η συνηθέστερη αιτία γυναικείας υπογονιμότητας είναι η αδυναμία ελευθέρωσης ωραρίου σε μερικούς ή σε όλους τους κύκλους. Αυτό οφείλεται συχνά σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ), στο οποίο αναπτύσσονται μικρές κύστεις στις ωοθήκες. Μπορεί να οφείλεται και σε προβλήματα του θυρεοειδούς ή της υπόφυσης. Η ηλικία είναι πολύ σημαντικός παράγοντας – μετά τα 35, ο οργανισμός δεν παράγει εύκολα ώριμα, υγιή ωάρια. Και παράγοντες του τρόπου ζωής επηρεάζουν τη γονιμότητα, συμπεριλαμβανομένων καπνίσματος, αλκοόλ, στρες, παχυσαρκίας, χαμηλού βάρους, και ορισμένων τύπων φαρμάκων.

Βλάβη ή απόφραξη σαλπίγγων
Οι σάλπιγγες μπορεί να υποστούν βράβη ή να φτάξουν από σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, σοβαρές λοιμώξεις της κοιλιάς, όπως σκωληκοειδίτιδα ή προγενέστερα χειρουργεία. Βλάβη μπορεί να προκληθεί και από σοβαρή ενδομητρίωση, στην οποία ιστός του τύπου της επίστρωσης της μήτρας ( ενδομήτριο) αναπτύσσεται αλλού στην κοιλιά, όπως στις ωοθήκες.

Προβλήματα εμφύτευσης
Ο ζυγώτης μπορεί να μην κατορθώνει να εμφυτευθεί επιτυχώς αν έχει υποστεί βλάβη η επίστρωση της μήτρας, συχνά λόγω επεμβάσεων όπως η χειρουργική διακοπή κύησης. Ινομυώμτα ή πολύποδες μπορεί να αλλοιώνουν τη μήτρα δυσκολεύοντας την εμφύτευση.

Ανδρική υπογονιμότητα
Προβλήματα σπέρματος

Χαμηλός αριθμός, μη φυσιολογικό σχήμα ή μειωμένη κινητικότητα του σπέρματος μπορεί να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα.Κιρσοί (κιρσοκήλη) στο όσχεο είναι συνήθης αιτία χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων. Αλλες αιτίες περιλαμβάνουν έγκλειστους όρχεις, λοιμώξεις, χαμηλό επίπεδο τεστοστερόνης και ορισμένες χρόνιες νόσους. Παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως αλκοόλ, κάπνισμα, ορισμένα φάρμακα ή στενά ρούχα μπορεί επίσης να είναι η αιτία.

Απόφραξη σπερματικών πόρων
Βλάβη στα σωληνάρια που μεταφέρουν το σπέρμα μπορεί να εμποδίζει να φτάσει το ωάριο. Οι αιτίες περιλαμβάνουν λοίμωξη όπως παρωτίτιδα, κάκωση στους όρχεις , συγγενείς ανωμαλίες ή απολίνωση σπερματικών πόρων. Και σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως χλαμύδια, έχουν σχετιστεί με τέτοια προβλήματα.

Προβλήματα στύσης και εκσπερμάτισης
Δεν μπορεί να περάσει σπέρμα στον κόλπο αν ο άνδρας δεν έχει ή δεν μπορεί να διατηρήσει στύση ή αν έχει παλίνδρομη εκσπερμάτωση, οπότε το σπέρμα πηγαίνει στην ουροδόχο κύστη.

Πηγή: mothersblog.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!