Κανόνες ασφαλείας για το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου
Κανόνες ασφαλείας για το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου


Το κάθισμα του αυτοκινήτου είναι μια από τις πιο σημαντικές αγορές που θα κάνετε για το παιδί σας, γι’ αυτό φροντίστε να αφιερώσετε χρόνο για να επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς.

Αλλωστε το κάθισμα αυτοκινήτου σας είναι απαραίτητο αν θέλετε να κάνετε οτιδήποτε, από ένα οδικό ταξίδι μέχρι μια βόλτα στο σουπερμάρκετ με το μικρό σας παιδί.

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση των γονιών είναι αν το κάθισμα που πρόκειται να αγοράσουν είναι ασφαλές.

Το ασφαλέστερο κάθισμα αυτοκινήτου είναι αυτό που ταιριάζει σωστά στο παιδί σας και φυσικά ταιριάζει στο όχημά σας καθώς μπορεί να τοποθετηθεί σωστά από εσάς κάθε φορά

Τα καθίσματα αυτοκινήτου χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με το βάρος (και ενδεχομένως το ύψος) του παιδιού. Καλό θα είναι, λοιπόν, πριν από οποιαδήποτε αγορά να γνωρίζετε αυτά τα στοιχεία, ώστε το μικρό σας να απολαύσει ασφαλείς βόλτες στο αυτοκίνητο.

Το πρώτο του κάθισμα
Το πρώτο κάθισμα του μωρού είναι αυστηρά στραμμένο προς τα πίσω. Μέχρι την ηλικία των δύο ετών, το μωρό θα πρέπει να κοιτάζει προς τα πίσω, καθώς το κάθισμα εξυπηρετεί τη σωστή στάση που προστατεύει και στηρίζει το κεφάλι, τον αυχένα, τη σπονδυλική στήλη, ακόμα και τα πόδια, σε περίπτωση σύγκρουσης.

Το κάθισμα μπορεί να τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο με τις ειδικές υποδοχές ζώνης ασφαλείας που έχει το κάθισμα. Αυτές είναι συμβατές με όλα τα μοντέλα αυτοκινήτων,.

Πριν ξεκινήσετε τη βόλτα ή την εκδρομή σας με το μικρό σας, δέστε σφιχτά τη ζώνη γύρω από το παιδί και δοκιμάστε τα δάχτυλά σας ανάμεσα στο στήθος και τη ζώνη του.

Ο χώρος ανάμεσά τους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 1-2 δάχτυλα. Η ζώνη πρέπει πάντα να είναι τεντωμένη. Εάν το παιδί φοράει ογκώδη ρούχα, όπως μπουφάν και κασκόλ, καλό είναι να τα βγάλετε, ώστε να κάθεται άνετα με τη ζώνη.

Η προστασία είναι το παν
Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, αλλάζουν και οι ανάγκες τους. Για παιδιά βάρους άνω των 15 κιλών θα σίγουρα θα χρειαστείτε κάθισμα στραμμένα προς τα εμπρός.

Ενα κάθισμα… για το αυτοκίνητο
Οταν το παιδί σας φτάσει στην ηλικία των 6 ετών και έως την ηλικία των 12 ετών μπορείτε να επιλέξετε ένα κάθισμα τύπου «booster».

Τα καθίσματα αυτά είναι ιδανικά για ψηλά παιδιά και τοποθετούνται αποκλειστικά με κατεύθυνση προς τα εμπρός.

Ορισμένα καθισματάκια εμπρόσθιας κατεύθυνσης δεν είναι εξοπλισμένα με ζώνη αλλά χρησιμοποιούν την ζώνη του αυτοκινήτου για την πρόσδεση του παιδιού. Επίσης ορισμένα μοντέλα μετατρέπονται σε ανυψωτικά καθισματάκια καθώς διαθέτουν αποσπώμενη πλάτη.

Αποθηκεύονται πολύ εύκολα, μεταφέρονται με ευκολία και είναι πρακτικά όταν ταξιδεύει το παιδί με κάποιο άλλο όχημα από το δικό σας.

Στα συν τους διαθέτουν ποτηροθήκη για να βάζει το παιδί μόνο του το νερό ή το ρόφημα του.

Και να θυμάστε ότι ανεξάρτητα ποιο κάθισμα θα επιλέξετε είναι πάντα ασφαλέστερο για τα παιδιά να ταξιδεύουν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.


Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!