Η συμπεριφορά του παιδιού εντός κι εκτός σπιτιού
Η συμπεριφορά του παιδιού εντός κι εκτός σπιτιού


Οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν ότι τα νήπια έχουν μόνο μία ταχύτητα, και αυτή είναι η γρήγορη. Γνωρίζουν επίσης ότι έχουν μόνο ένα επίπεδο έντασης, και αυτό είναι το «δυνατό». Τα παιδιά κατά την νηπιακή ηλικία μπορεί να αποτελέσουν έξτρα πρόκληση και αυτό συμβαίνει επειδή διασκεδάζουν πάρα πολύ μαθαίνοντας τον κόσμο γύρω τους για να δώσουν προσοχή στα κοινωνικά πρότυπα.

Συμπεριφορά εκτός και εντός σπιτιού για τα παιδιά
Δεν μπορούν ακόμα να κατανοήσουν ότι πρέπει να ενεργήσουν διαφορετικά ανάλογα με το που βρίσκονται και αυτό συμπεριλαμβάνει χώρους εντός και εκτός σπιτιού. Δεν καταλαβαίνουν ότι έξω, μπορούν να τρέχουν, να παίζουν και να εξερευνούν, να σκαρφαλώνουν αλλά ότι δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο και στο σπίτι.

Εάν τα νήπια συμπεριφερθούν όσο βρίσκονται εντός του σπιτιού όπως συμπεριφέρονται εκτός, θα μπορούσαν να σπάσουν κάτι, να ξυπνήσουν ένα αδερφάκι που κοιμάται ή να πληγωθούν και αυτό δεν είναι κάτι που η μαμά ή ο μπαμπάς θέλουν, οπότε είναι στο χέρι μας να τα βοηθήσουμε να μάθουν, ακόμα και αν τείνουν να τα ξεχνούν περιστασιακά.

Πολλά από αυτά τα μαθήματα θα αφορούν τον αυτοέλεγχο και την ικανότητα μετάβασης από το «έξω» στο «μέσα» και τη μείωση της ενέργειας και της έντασης σε ένα αποδεκτό – λειτουργικό επίπεδο. Αυτό δεν είναι κάτι που θα συμβεί εν μία νυκτί, αλλά με κάποιες υπενθυμίσεις, είναι εφικτό.

Πρότυπο και έπαινος
Τα νήπια παρακολουθούν ό,τι κάνουμε και είμαστε τα μεγαλύτερα παραδείγματά τους σε αυτήν την φάση της ζωής τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθήσουμε εμείς οι ίδιοι τη συμπεριφορά που θέλουμε να δούμε. Όταν είμαστε έξω με τα νήπια μας, μπορούμε να τρέχουμε, να γελάμε ακόμα και να φωνάζουμε (λίγο), αλλά όταν μπαίνουμε μέσα, πρέπει να αλλάξουμε.

Πρέπει να αλλάξουμε τον τόνο της φωνής μας σε φωνή εσωτερικού χώρου και τα επίπεδα ενέργειάς μας. Ο έπαινος είναι επίσης ένα εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Όταν τα παιδιά εκδηλώνουν την επιθυμητή συμπεριφορά φροντίστε να τα επαινήσετε. Αυτό είναι θετική ενίσχυση και προσοχή, και χρησιμεύει ως υπενθύμιση του πώς πρέπει να ενεργούν μέσα.

Διαρκείς υπενθυμίσεις
Τα νήπια δεν ξεχνούν ή αγνοούν σκόπιμα αυτό που τους λέτε, αλλά χρειάζονται υπενθυμίσεις. Για αυτό, ως γονείς θα πρέπει να υπενθυμίζουμε συνεχώς στα παιδιά πώς να ενεργεί μέσα και έξω. Όταν είναι έξω, πείτε τους ότι αυτή είναι η ώρα να εξερευνήσουν και να διασκεδάσουν. Να τρέξουν και είναι πιο θορυβώδη.

Ωστόσο, πριν μπουν μέσα, υπενθυμίστε τους ότι τώρα πρέπει να μπουν σε άλλη συμπεριφορά, «αφήνοντας» τις φωνές και την εκρηκτική ενέργεια έξω. Εάν αισθάνεστε ότι το παιδί σας «ξεχνάει», υπενθυμίστε του πόσο καλά τα πάει, αλλά υπενθυμίστε του ότι πρέπει να χρησιμοποιεί τη φωνή και τη συμπεριφορά του στον εσωτερικό χώρο.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!