5+1 κακές συνήθειες των παιδιών
5+1 κακές συνήθειες των παιδιών


Ως κακές συνήθειες χαρακτηρίζονται επαναλαμβανόμενες αρνητικές συμπεριφορές που είναι κοινωνικά μη αποδεκτές και συνήθως βλάπτουν τον οργανισμό μας. Τα παιδιά είναι φυσικό να μην είναι σε θέση να τις κατανοήσουν και κατά συνέπεια να προσπαθήσουν να τις σταματήσουν. Είναι στο «χέρι» των γονιών επομένως, να εστιάσουν σε αυτές και τελικά να καταφέρουν να τις εξαλείψουν.

Πώς να «κόψουμε» τις κακές συνήθειες των παιδιών
#1 Δάγκωμα των νυχιών
Όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και πολλοί ενήλικες έχουν την κακή αυτή συνήθεια της ονυχοφαγίας. Εάν η παιδική αυτή συνήθεια δεν αποτραπεί την κατάλληλη στιγμή, συχνά συνεχίζεται μέχρι την ενηλικίωση και είναι δύσκολο να εγκαταλειφθεί.

Εάν το παιδί σας τρώει τα νύχια του λόγω άγχους ή κάποιας έντασης, προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα στη «ρίζα» του με συζήτηση και μια ψύχραιμη προσέγγιση. Θα ήταν ωφέλιμο να του εξηγήσετε πως η συνήθεια αυτή είναι κακή διότι υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρών μολύνσεων λόγω των μικροβίων που υπάρχουν στα δάχτυλα και πως όταν τα νύχια είναι καταφαγωμένα δεν θα είναι σε θέση να κάνει πράγματα που προηγουμένως μπορούσε. Προσπαθήστε επίσης να κρατήσετε τα χέρια του παιδιού απασχολημένα κάνοντας παράλληλα κάτι δημιουργικό μαζί του, όπως για παράδειγμα χειροτεχνίες.

Όταν παρατηρήσετε πως προσπαθεί να διακόψει τη συνήθεια αυτή, επαινέστε το παιδί ώστε να μην τα παρατήσει.

#2 Δάγκωμα των χειλιών
Οι κύριοι λόγοι που τα παιδιά δαγκώνουν ή γλύφουν τα χείλη τους είναι η ξηρότητα των χειλιών, το άγχος ή η μη σωστή ευθυγράμμιση των δοντιών. Το επίμονο δάγκωμα ή γλείψιμο των χειλιών μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσφορία και σε ορισμένες περιπτώσεις, βλάβη του ιστού των χειλιών.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα lip balm (λιποζάν) για να περιποιηθείτε τα ξηρά και σκασμένα χείλη. Αν αισθάνεστε πως το παιδί είναι υπό πίεση και δαγκώνει τα χείλη του, προσπαθήστε να το καθησυχάσετε και να του αποσπάσετε την προσοχή. Ενθαρρύνετε επίσης τα παιδιά να πίνουν περισσότερο νερό και φυσικά εάν το πρόβλημα είναι οδοντικής φύσεως, επισκεφθείτε άμεσα τον οδοντίατρο.

#3 Τρίξιμο των δοντιών
Σύμφωνα με έρευνες, σχεδόν τρία στα δέκα παιδιά έχουν τη συνήθεια να τρίζουν τα δόντια ή να σφίγγουν τα σαγόνια τους. Το τρίξιμο των δοντιών συμβαίνει κατά κανόνα όταν τα παιδιά κοιμούνται βαθιά ή όταν βρίσκονται υπό πίεση.

Για να αποτρέψετε το τρίξιμο των δοντιών, πέραν της επίσκεψης σε οδοντίατρο που σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη, μιλήστε με το παιδί σας για ό,τι το απασχολεί και το αγχώνει ώστε να βγει από ενδεχόμενα αδιέξοδα. Εάν το τρίξιμο των δοντιών προκύπτει πριν ή κατά τη διάρκεια του ύπνου, επιλέξτε να κάνει κάτι χαλαρωτικό πριν ξαπλώσει, όπως ένα ζεστό μπάνιο.

#4 Χρήση κακών λέξεων
Η χρήση κακών λέξεων είναι μια συνήθεια που συνήθως αποκτούν τα παιδιά ξεκινώντας το σχολείο και τη συναναστροφή με άλλα παιδιά.

Αρχικά, μην πανικοβληθείτε την πρώτη φορά που θα ακούσετε το παιδί σας να χρησιμοποιεί μια κακιά λέξη. Αγνοήστε το εντελώς και αν συμβεί ξανά, παραμείνετε ήρεμοι και μιλήστε του ώστε να κατανοήσει πως η χρήση τέτοιων λέξεων δεν είναι μια καλή συνήθεια και στεναχωρεί εσάς, τη δασκάλα και τους φίλους του.

#5 Σκάλισμα της μύτης
Μία από τις πιο κοινές συνήθειες στα παιδιά όλων των ηλικιακών ομάδων είναι το σκάλισμα της μύτης. Τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν τη συνήθεια αυτή λόγω συσσώρευσης βλέννας ή λόγω απλής.. πλήξης. Εξαιτίας αυτής της συνήθειας, είναι πολύ πιθανό να προκύψουν αιμορραγίες ή να εισέλθουν βακτήρια και ιοί στον οργανισμό του παιδιού.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν χαρτομάντιλο, εξηγώντας τους πως αυτή η συνήθεια δεν φαίνεται ωραία στους ανθρώπους γύρω του. Επιπλέον, κάθε φορά που τα βλέπετε να το κάνουν, ζητήστε τους να πλένουν τα χέρια τους. Αυτή η μικρή τακτική «ταλαιπωρία», θα είναι σίγουρα αποτρεπτική για εκείνα. Καλό θα ήταν επίσης να διατηρήσετε τη μύτη τους υγρή με σταγόνες φυσιολογικού ορού και να φροντίσετε ώστε τα χέρια τους να είναι απασχολημένα με ευχάριστες δραστηριότητες.

#6 Κακή διατροφή
Οι κακές διατροφικές συνήθειες περιλαμβάνουν τη μη κατανάλωση θρεπτικών τροφών, αλλά πολλών ανθυγιεινών, όπως οι σοκολάτες και τα chips. H μη αποτροπή των κακών διατροφικών συνηθειών των παιδιών, συνήθως οδηγεί σε κακές διατροφικές επιλογές στη μετέπειτα ζωή τους.

Για να είστε βέβαιοι πως τρέφεται σωστά, συμπεριλάβετε στο μενού το αγαπημένο υγιεινό σνακ ή φαγητό του παιδιού, όταν εκείνο επιμένει να παραλείψει το γεύμα του. Συνίσταται επίσης να προσφέρετε στα παιδιά μια ποικιλία υγιεινών τροφίμων, όπως διάφορα είδη φρούτων και γευμάτων πλούσιων σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες για να έχουν ναι μεν εναλλακτικές, αλλά μεταξύ υγιεινών επιλογών. Εάν το παιδί αρνείται να φάει οτιδήποτε, μην επιμένετε και μην ανησυχείτε. Έτσι κι αλλιώς, κάποια στιγμή θα πεινάσει και θα σας το ζητήσει από μόνο του. Τέλος, φροντίστε να παραμένει σωματικά ενεργό στην καθημερινότητά του και διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα σε σχέση με τις ώρες κυρίως γευμάτων και σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!