Να διαβάζεις στο μωρό από την κούνια
Να διαβάζεις στο μωρό από την κούνια


Μια φορά και έναν καιρό λοιπόν… Έτσι ξεκινάνε όλα τα παραμύθια, κάνοντας αυτή την φράση μια από τις πιο γνωστές κατά την παιδική ηλικία. Οι περισσότεροι γονείς διαβάζουν βιβλία και παραμύθια στα παιδιά τους. Και όχι τυχαία.

Σύμφωνα με έρευνες, όταν διαβάζετε στο μωρό σας σε καθημερινή βάση έχει αντίκτυπο στη μελλοντική γνωστική και συναισθηματική του ανάπτυξη. Επιπλέον, ενισχύει το δέσιμο μεταξύ του γονέα και του παιδιού. Το μόνο που χρειάζεστε είναι λίγος χρόνος, μερικά βιβλία και φυσικά το κίνητρο.

Ποια τα πλεονεκτήματα του διαβάσματος στο μωρό
Παρόλο που το μωρό σας δεν καταλαβαίνει όλα όσα λέτε, ο εγκέφαλός του επωφελείται από το διάβασμα με διάφορους τρόπους. Όχι μόνο εξοικειώνεται με διαφορετικούς ήχους και λέξεις αλλά με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται και μια αγάπη στο μέλλον για το διάβασμα. Επιπλέον, το διάβασμα διεγείρει τη φαντασία του και το βοηθά να μάθει τον κόσμο γύρω του.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανάγνωση δημιουργεί συναισθηματική σύνδεση μεταξύ του μωρού και του ατόμου που τους διαβάζει αλλά επιπλέον, ξεκινά και το ταξίδι της εκμάθησης της ομιλίας. Μάλιστα, μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε πως τα μωρά στα οποία διαβάζονται βιβλία σε καθημερινή βάση, εκτίθενται σε 1,4 εκατομμύρια λέξεις ως την ηλικία των πέντε.

Από την άλλη, το να μην διαβάζετε στο μωρό σας μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνες τα παιδιά που δεν τους διαβάζουν πολύ, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν με πιο αργό ρυθμό τις ομιλητικές ή γλωσσικές τους δεξιότητες και αποκτούν πιο «φτωχό» λεξιλόγιο. Επιπλέον, οι κακές δεξιότητες αλφαβητισμού στην παιδική ηλικία έχουν συσχετιστεί με περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς.

Πότε να ξεκινήσετε και πόσο συχνά να διαβάσετε στο μωρό σας
Ξεκινήστε αμέσως. Όσο πιο νωρίς, τόσο το καλύτερο για το μωράκι σας και για εσάς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι καλό να ξεκινήσετε το διάβασμα μόλις το μωρό γεννηθεί, ώστε να μάθει να αναγνωρίζει την φωνή σας. Τα νεογέννητα μπορούν να αναγνωρίσουν τον τόνο και τον ρυθμό της φωνής ενώ η φωνή σας λειτουργεί καταπραϋντικά για αυτά.

Εάν δεν έχετε ξεκινήσει να διαβάζετε στο μωρό σας από τη γέννησή του, μην ανησυχείτε. Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσετε. Ακόμη και 10 λεπτά διαβάσματος την ημέρα είναι ικανά να του προσφέρουν όλα τα πλεονεκτήματα. Δημιουργείστε μια καθημερινή ρουτίνα διαβάσματος για το μωρό σας είτε πριν τον ύπνο είτε μετά το μπάνιο. Ποια βιβλία να επιλέξετε

Αφού μάθατε πόσο καλό μπορεί να κάνει το διάβασμα στο μωράκι σας και πόσο συχνά να του διαβάζετε, ήρθε η ώρα να επιλέξετε τα βιβλία. Όταν το παιδάκι σας είναι ακόμη πολύ μικρό, αναζητήστε βιβλία που το περιεχόμενο τους είναι απλό και με πολύχρωμες εικόνες.

Προτιμήστε βιβλία με ανθεκτικό δέσιμο, έντονα χρώματα, εικόνες και λιγότερο αφηγηματικό περιεχόμενο. Επιπλέον, μπορείτε να επιλέξετε βιβλία που σας άρεσαν να διαβάζετε όταν ήσασταν μικροί και έχουν ιδιαίτερο νόημα για εσάς.

Ό,τι και να επιλέξετε, προσπαθήστε να μην αγχώνεστε. Δεν υπάρχουν τέλεια βιβλία. Το κλειδί είναι να διαβάζετε συχνά και με συνέπεια στο μικρό σας. Απολαύστε αυτές τις ιδιαίτερες στιγμές και πριν το καταλάβετε, θα αρχίσει να σας διαβάζει εκείνο.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!