Το ταμπόν μετά τον τοκετό
Το ταμπόν μετά τον τοκετό


Τα ταμπόν είναι σωτήρια λύση για πολλές γυναίκες. Πόσο σύντομα όμως μπορείς να χρησιμοποιήσεις ταμπόν μετά τον τοκετό;

Το διάστημα μετά τον τοκετό η μήτρα επανέρχεται σταδιακά στο κανονικό της μέγεθος. Η διαδικασία αυτή χρειάζεται χρόνο για αυτό και προτείνεται να αποφεύγεται η χρήση ταμπόν για τουλάχιστον ενάμιση μήνα μετά τη γέννα, λόγω του ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για μόλυνση του κόλπου και της μήτρας.

Το ταμπόν μπορεί επίσης να μολύνει τη ρήξη περίνεου, και σύμφωνα με τους ειδικούς καλό είναι ακόμα και για την ερωτική επαφή μετά την εγκυμοσύνη να ακολουθούνται οι συμβουλές του γυναικολόγου.

Επιλόχεια αιμορραγία μετά τον τοκετό
Η κοπλική αιμορραγία μετά τον τοκετό ονομάζεται λοχεία.

Η λοχεία μοιάζει με την περίοδο, είναι όμως στην πραγματικότητα ένα μείγμα αίματος , βλέννας και ιστού από τη μήτρα. Σταδιακά γίνεται πιο υδαρής, η ροή γίνεται μικρότερη και υποχωρεί από τη δεύτερη μέχρι την έκτη εβδομάδα μετά τον τοκετό.

Η πρώτη περίοδος μετά τον τοκετό
Το διάστημα μετά τον τοκετό είναι λίγο χαοτικό για εσένα από όλες τις απόψεις. Θηλασμός, αϋπνία, νέα καθημερινότητα, νέα όλα. Είναι πιθανό να μπερδέψεις την επιλόχεια αιμορραγία με την πρώτη σου περίοδος μετά τον τοκετό, όμως αυτή συνήθως έρχεται στην έκτη με όγδοη εβδομάδα και αυτό εάν δεν θηλάζεις αποκλειστικά. Στον αποκλειστικό θηλασμό η έμμηνος ρύση επιστρέφει μετά από μήνες. (Διάβασε εδώ το σχετικό θέμα μας)

Συμπτώματα που πρέπει να προσέξεις
Εάν παρόλα αυτά θέλεις να χρησιμοποιήσεις ταμπόν, είναι σημαντικό να προσέξεις για ύποπτα συμπτώματα. Αυτά είναι :

Πυρετός
Πόνος που αντί να υποχωρεί γίνεται χειρότερος
Αίσθηση καψίματος κατά την ενούρηση
Άσχημη μυρωδικά ούρων και κολπικών υγρών
Επίσης, είναι λογικό η αίσθηση του ταμπόν μετά τον τοκετό να είναι λίγο περίεργη. Μην ξεχνάς ότι ο κόλπος σου έχει υποστεί πολλά τελευταία και επιπλέον εάν χρησιμοποιούσες ταμπόν πριν την εγκυμοσύνη έχουν περάσει ήδη μήνες από τότε που χρησιμοποίησες για τελευταία φορά.

Εάν θηλάζεις, τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων είναι πιθανό να κάνουν τα τοιχώματα του κόλπου πιο ευαίσθητα.

 

Πηγή: Mothersblog.gr

 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!