9+1 μυστικά για να αγαπήσει το παιδί το διάβασμα
9+1 μυστικά για να αγαπήσει το παιδί το διάβασμα


Όλοι οι γονείς αναγνωρίζουν τη σημασία της ανάγνωσης βιβλίων και τα οφέλη που αυτή προσφέρει στα παιδιά. Το διάβασμα είναι μια καλή συνήθεια, που πρέπει να χτίσετε από τη βρεφική ακόμα ηλικία, για να μυήσετε το μικρό σας στον κόσμο των βιβλίων.

Αν θέλετε, λοιπόν, να εξοικειώσετε το παιδί σας με το διάβασμα και να το μάθετε να αγαπά τα βιβλία, ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα:
-Αφιερώνετε τουλάχιστον 15 λεπτά καθημερινά, για να διαβάζετε στο παιδί σας.
-Καθιερώστε μια συγκεκριμένη ώρα που διαβάζετε π.χ. πριν το βραδινό ύπνο ή σε κάποια στιγμή ηρεμίας, όταν το παιδί δεν θα είναι απασχολημένο με άλλες δραστηριότητες και θα μπορεί να απολαύσει την ιστορία.
-Διαβάζετε απλά, ζεστά, με ρυθμό και με εκφραστική φωνή. Αν μπορείτε, μιμηθείτε τις φωνές των ηρώων, για να κάνετε την ιστορία πιο παραστατική.
-Μην βαριέστε την ώρα της ανάγνωσης, ακόμα κι αν πρόκειται για την εικοστή φόρα που διαβάζετε το ίδιο παραμύθι, γιατί αυτό περνά στο παιδί.
-Επιλέξτε βιβλία που αρέσουν στο παιδί σας ή ακόμα καλύτερα πηγαίνετε μαζί στο βιβλιοπωλείο και αφήστε το να διαλέξει, πάντα σύμφωνα με την ηλικία του.
-Μετά την ανάγνωση ενθαρρύνετε το παιδί να σας εκφράσει τις απορίες του και συζητήστε μαζί του την ιστορία και το νόημα της. -Προσοχή, όμως, αν το παιδί δεν είναι πρόθυμο, σε καμία περίπτωση μην το πιέσετε.
-Επιλέξτε βιβλία που συνοδεύονται από δραστηριότητες ή προτείνετε στο παιδί, αν θέλει, να ζωγραφίσει τους ήρωες της ιστορίας.
-Ενθαρρύνετε το παιδί σας, ακόμα κι αν δεν ξέρει να διαβάζει, να ξεφυλλίζει τα βιβλία και να τα περιεργάζεται.
-Εξηγήστε στο παιδί σας ότι θα πρέπει να συμπεριφέρεται με σεβασμό στα βιβλία του, δηλαδή να μην τα σκίζει κλπ. Αν μπορείτε, δημιουργήστε μια βιβλιοθήκη στο δωμάτιο του, οπού θα βάζει τα δικά του βιβλία.
-Διαβάστε εσείς οι ίδιοι. Τα παιδιά, οι γονείς των οποίων αγαπούν την ανάγνωση και έχουν πολλά βιβλία, είναι πιο πιθανόν να αγαπήσουν και τα ίδια το διάβασμα.

Πηγή: mother.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!