10 συμβουλές για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του παιδιού
10 συμβουλές για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του παιδιού


Μια από τις δυσκολότερες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γονείς, καθώς μεγαλώνουν το παιδί τους, είναι να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του. Και μπορεί ένα παιδί στα πρώτα χρόνια της ζωής του να είναι αναγκασμένο εκ των πραγμάτων να εμπιστεύεται τους γονείς του, καθώς μεγαλώνει όμως χρειάζεται πολλή προσπάθεια από την πλευρά των γονιών για να καταφέρουν να τη διατηρήσουν.

*Δεν χρειάζεται να πούμε πόσο σημαντικό είναι για ένα παιδί να εμπιστεύεται τους γονείς του, να νιώθει ότι μπορεί να μοιραστεί τα πάντα μαζί τους και να ξέρει ότι είναι δίπλα του κάθε φορά που τους χρειάζεται. Αν θέλετε, λοιπόν, να κερδίστε την εμπιστοσύνη του παιδιού σας σκεφτείτε τα παρακάτω:

*Μην το κρίνετε συνέχεια. Πώς θα σας εμπιστευτεί το παιδί σας, αν το επικρίνετε συνέχεια και στέκεστε μόνο στα λάθη και τις αποτυχίες του;

*Μην το συγκρίνετε με αλλά παιδιά. Η σύγκριση είναι ο σίγουρος τρόπος για να χάσετε την εμπιστοσύνη του παιδιού σας, αφού έτσι νιώθει πώς δεν το αγαπάτε και πώς όσα κάνει δεν είναι ποτέ αρκετά για εσάς.

*Αποφύγετε τους χαρακτηρισμούς και τις ταμπέλες. Μην του κολλάτε ταμπέλες, που το μόνο που καταφέρνουν είναι να μειώνουν το παιδί και να το απομακρύνουν από κοντά σας.

*Καθοδηγήστε το, χωρίς φωνές και απειλές. Μην φωνάζετε στο παιδί σας, μην προσπαθείτε να το πειθαρχήσετε με υπερβολική αυστηρότητα και απειλές. Δεν θέλετε να σας φοβάται, αλλά να σας εμπιστεύεται.

*Επιβραβεύστε τις προσπάθειες του. Η επιβράβευση ενισχύει το δέσιμο του γονιού με το παιδί και του δείχνει έμπρακτα ότι κάθε του προσπάθεια έχει αξία για τους γονείς του.

*Ακούστε το, όταν σας μιλάει. Μην αδιαφορείτε για τα λεγόμενα του, ακόμα κι αν σας φαίνονται αστεία. Κάθε παιδί, όσο μικρό κι αν είναι, έχει ανάγκη να ξέρει ότι οι γονείς του το ακούν, το υπολογίζουν, το σέβονται.

*Να είστε ειλικρινείς. Απαραίτητη προϋπόθεση της εμπιστοσύνης είναι η αλήθεια. Αν λέτε ψέματα στο παιδί σας, πώς περιμένετε να σας λέει εκείνο πάντα την αλήθεια;

*Να τηρείτε της υποσχέσεις σας. Τα παιδιά απογοητεύονται, όταν οι γονείς συστηματικά δεν πραγματοποιούν τις υποσχέσεις τους, γι’ αυτό μην υπόσχεστε, αν δεν είστε σίγουροι ότι θα κρατήσετε τον λόγο σας.

*Σταθείτε δίπλα του. Στα καλά και στα άσχημα, στα εύκολα και στα δύσκολα πρέπει να είστε πάντα δίπλα του, να το υποστηρίζετε και να το ενισχύετε με την παρουσία σας.

*Δείξτε του την αγάπη σας. Για να κερδίσετε και να διατηρήσετε την εμπιστοσύνη του παιδιού σας, αυτό που χρειάζεται πρώτα από όλα είναι φυσικά η αγάπη.

Πηγή: mother.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!