Γιατί πρέπει να παίζει το παιδί στο χιόνι
Γιατί πρέπει να παίζει το παιδί στο χιόνι


Είχατε φανταστεί πως οι χιονισμένες μέρες αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία για κίνηση; Αν και πολλοί γονείς φοβούνται να εκθέσουν τα μικρά τους στον κρύο καιρό, τα παιχνίδια στο χιόνι έχουν να τους προσφέρουν μια σειρά από σημαντικά οφέλη. Παράλληλα, οι κίνδυνοι είναι πολύ μικρότεροι από ό,τι συνηθίζουμε να πιστεύουμε. Και, το κυριότερο, είναι εύκολα αντιμετωπίσιμοι. Επομένως, προετοιμαστείτε κατάλληλα και ετοιμαστείτε για εξορμήσεις στη φύση – ή στην αυλή σας, αν ο καιρός σάς κάνει αυτή τη χάρη στην περιοχή όπου ζείτε!

Τα δώρα του χιονιού
Ενεργοποιεί το σώμα
Πρώτα από όλα, αυτή την εποχή του έτους κάθε δραστηριότητα που μας ξεκολλά από τον καναπέ είναι μια ευεργετική δραστηριότητα. Το χιόνι, όμως, μετατρέπει ακόμη και το απλό περπάτημα σε δύσκολη πίστα. Ειδικά για εκείνους που δεν ξεπερνούν το… ένα μέτρο ύψος. Τα παιδιά μας αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν τους μεγάλους μυς τους και να δαπανήσουν περισσότερη ενέργεια για να καταφέρουν να προχωρήσουν, με αποτέλεσμα να γυμνάζονται και να βελτιώνουν την αδρή τους κινητικότητα. Και ας μην ξεχνάμε τους μυς και τις σωματικές δεξιότητες που εμπλέκονται στην κατασκευή ενός χιονάνθρωπου ή και στο πέταγμα μιας χιονόμπαλας!

Οξύνει το πνεύμα
Υπάρχει φυσικό φαινόμενο πιο μαγικό από το χιόνι; Εμείς τουλάχιστον δεν μπορούμε να σκεφτούμε κάποιο που να το ανταγωνίζεται. Το πέπλο του καλύπτει τα πάντα και τα μεταμορφώνει. Μια βόλτα στο χιονισμένο τοπίο κάνει τα παιδικά ματάκια να γουρλώνουν εντυπωσιασμένα και προκαλεί τη φαντασία τους να καλπάσει. Ταυτόχρονα, με μια μικρή ενίσχυση από την πλευρά σας, το λευκό τοπίο μπορεί να γίνει ο καλύτερος χώρος να εξασκήσουν τη δημιουργικότητα και την ικανότητά τους στην επίλυση προβλημάτων. Παρατηρήστε τα να προσπαθούν να ανακαλύψουν τρόπους να κινηθούν και να παίξουν με αυτό το καινούργιο υλικό και ωθήστε τα να παρατηρήσουν τα σημάδια επάνω του. Επειτα, ζητήστε τους να φανταστούν τι συνέβαινε σε κάθε σημείο λίγο νωρίτερα – αυτό μπορεί να γίνει και το έναυσμα για αμέτρητα παιχνίδια!

Μας κρατά υγιείς
Αν φοβάστε ότι μια βόλτα στο χιόνι ισοδυναμεί με συνάχι και πυρετό, δεν θα μπορούσατε να έχετε περισσότερο άδικο. Το κρύο μπορεί να έχει δυσάρεστες
συνέπειες αν δεν προφυλαχθούμε σωστά από αυτό, όμως ο λόγος που αρρωσταίνουμε περισσότερο κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι ακριβώς η παραμονή μας σε κλειστούς, ζεστούς χώρους. Σε αυτά τα περιβάλλοντα, τα μικρόβια κινούνται ανενόχλητα και δημιουργούν μια άνετη φωλίτσα στον οργανισμό των μικρών μας. Μια βόλτα στον φρέσκο, καθαρό αέρα μόνο καλό μπορεί να τους κάνει.

Μας «φορτίζει» με βιταμίνη D
Εκτός από τα κρυώματα και τη γρίπη, ο χειμώνας κρύβει και άλλη μία απειλή για την υγεία μας: όταν κλεινόμαστε στο σπίτι, δεν έχουμε αρκετές ευκαιρίες να συλλέξουμε βιταμίνη D, ένα θρεπτικό συστατικό πολύτιμο για την υγεία των οστών και των δοντιών, αλλά και για την καλή μας ψυχολογία. Βλέπετε, η συγκεκριμένη βιταμίνη αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλό μας, η οποία με τη σειρά της ρυθμίζει τη διάθεση και μας κρατά χαρούμενους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να φροντίζουμε ώστε τα παιδιά μας να περνούν τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα παίζοντας σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

«Κλείνει» τις παρεμβολές
Ολοι ξέρουμε τη σημασία του ποιοτικού χρόνου με την οικογένειά μας, δεν είναι όμως πάντα εύκολο να τον εξασφαλίσουμε. Κάποιες φορές είναι τα πιτσιρίκια μας που ψάχνουν ευκαιρία να μας εγκαταλείψουν για χάρη μιας οθόνης. Αλλες, πάλι, είμαστε εμείς που αδυνατούμε να ξεχάσουμε το άγχος και τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και να αφιερωθούμε ολοκληρωτικά στις στιγμές μας μαζί τους. Κανένα παιδί, ωστόσο, δεν βαριέται τον χιονοπόλεμο. Και κανένας ενήλικος δεν βγάζει τα γάντια του για να απαντήσει σε επαγγελματικό τηλεφώνημα την ώρα που φτιάχνει έναν χιονάνθρωπο!

Μέτρα προστασίας
Δεν αρνούμαστε ότι το κρύο απαιτεί προσεκτική αντιμετώπιση. Αν ακολουθήσετε αυτά τα tips, όμως, το κορμάκι του θα παραμείνει ζεστό!

Επενδύστε στις στρώσεις. Φροντίστε τα ρούχα του να περιλαμβάνουν τουλάχιστον τρεις στρώσεις, ώστε η θερμότητα του σώματός του να παγιδεύεται μέσα τους.

Δώστε βάση στα υλικά. Αποφύγετε τα βαμβακερά φανελάκια και προτιμήστε μια εκδοχή από πολυεστέρα. Το βαμβάκι απορροφά τον ιδρώτα, με αποτέλεσμα να αυξάνει τις πιθανότητές του να κρυώσει. Η ενδιάμεση στρώση είναι καλό να αποτελείται από φλις, ώστε να παρέχει μόνωση, και θα πρέπει να εφαρμόζει άνετα στο σώμα του. Τέλος, είναι απαραίτητο το πανωφόρι και το παντελόνι του να αποτελούνται από όσο το δυνατόν πιο αδιάβροχα υλικά.

Καλύψτε τα άκρα. Επιλέξτε γάντια με έναν χώρο και αδιάβροχη επένδυση – τα δάχτυλα μένουν πιο ζεστά όταν είναι όλα μαζί. Ο σκούφος είναι εξίσου σημαντικός, γι’ αυτό θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν θα μπορεί να τον βγάλει με ευκολία. Για παράδειγμα, επιλέξτε ένα σκουφάκι που να δένει στον λαιμό του.

Προνοήστε. Αν πρόκειται να απομακρυνθείτε από το σπίτι για να… συναντηθείτε με το χιόνι, φροντίστε να έχετε μαζί σας στεγνά ρούχα για τα παιδιά. Τα σημαντικότερα είναι τα επιπλέον γάντια, ένα κασκόλ, ένα παντελόνι και μια χοντρή μπλούζα.

Διασκεδαστικές δραστηριότητες
Δεν χρειάζεται να περιοριστείτε στα πατροπαράδοτα παιχνίδια. Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι να χαρείτε το χιόνι. Οι παρακάτω είναι μόνο μερικοί από αυτούς.

Λευκό στο λευκό. Δέστε άσπρα πανάκια στην άκρη μικρών κλαδιών. Πείτε στα παιδιά να κλείσουν τα μάτια τους και καρφώστε αυτά τα αυτοσχέδια σημαιάκια σε διάφορα σημεία μέσα στο χιόνι. Στη συνέχεια, ζητήστε τους να τα βρουν!

Ζωγραφίστε. Γεμίστε ένα – ή περισσότερα – βαποριζατέρ με νερό και χρώμα ζαχαροπλαστικής και διασκεδάστε ζωγραφίζοντας στον λευκό καμβά.

Κάντε φούσκες. Ξέρετε ότι κανένα παιδί δεν μπορεί να αντισταθεί στις φούσκες. Αυτό που ίσως δεν ξέρατε είναι ότι είναι πιο δύσκολο να τις σπάσουν όταν είναι παγωμένες! Ετσι, καθεμία από αυτές θα κρατήσει πολύ περισσότερο.

Καπελώστε τον χιονάνθρωπο. Αφού φτιάξετε τον χιονάνθρωπό σας, πάρτε ένα καπέλο και προσπαθήστε ένας ένας να το πετάξετε στο κεφάλι του. Οποιος καταφέρει να το κάνει να σταθεί, κερδίζει.

Εξερευνήστε. Αν βρίσκεστε στο βουνό, πριν από εσάς είναι πολύ πιθανό να έκαναν την ίδια βόλτα μικρά ζωάκια. Αναζητήστε τις πατημασιές τους και πείτε στα παιδιά σε ποιο ανήκει η καθεμία. Μην ανησυχείτε, δεν πειράζει αν κάνετε και κανένα λαθάκι!

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!