Πόσο γάλα πίνει το νεογέννητο;
Πόσο γάλα πίνει το νεογέννητο;


Η χωρητικότητα του στομάχου του νεογέννητου μωρού σας αλλάζει κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες της ζωής του.

Το στομάχι των νεογέννητων δεν "τεντώνεται'. (Zangenet al 2001). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι την 1η ημέρα το τοίχωμα του στομάχου των νεογέννητων είναι σταθερό και δεν τεντώνεται. Την 3η ημέρα το στομάχι αρχίζει να διαστέλλεται πιο εύκολα για να κρατήσει περισσότερο γάλα. Είναι ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι από την 3η-5η μέρα ο όγκος του μητρικού γάλακτος αρχίζει να αυξάνεται για τις περισσότερες νέες μητέρες.

Η χωρητικότητα της κοιλίτσας του μωρού σας επηρεάζεται από το βάρος γέννησής του, ωστόσο οι διαφορές δεν είναι σημαντικές.

Ημέρα 1:

Το στομάχι του μωρού σας έχει το μέγεθος ενός κερασιού. Μπορεί να χωρέσει 5-7 ml τη φορά. Σαν μαμά θα παράγετε περίπου 37 ml πρωτόγαλα τις πρώτες 24 ώρες και αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται το μωρό σας.

Ημέρα 3:
Το στομάχι του μωρού σας έχει το μέγεθος ενός καρυδιού. Μπορεί να χωρέσει 22-27 ml τη φορά.

1 εβδομάδα:
Το στομάχι του μωρού σας έχει το μέγεθος ενός βερίκοκου. Μπορεί να χωρέσει 45-60ml τη φορά. Περίπου κατά την 1η εβδομάδα, το μωρό σας θα αρχίσει να κερδίζει ξανά το χαμένο του βάρος.

1 μήνας:
Το στομάχι του μωρού σας έχει το μέγεθος ενός αυγού. Μπορεί να χωρέσει 80-150 ml τη φορά. Έρευνες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη μητρικού γάλακτος είναι αρκετά σταθερή μετά τον πρώτο μήνα και δεν αυξάνεται πολύ με την ηλικία ή το βάρος.

Ένα νεογέννητο μωρό τρέφεται οπουδήποτε από 8-12+ φορές το 24ωρο, που σημαίνει ότι μια μαμά ταΐζει το μωρό της κάθε μία με τρεις ώρες.

Πώς θα ξέρετε αν το παιδί σας πίνει αρκετό γάλα

Θηλάζει 8-12 φορές μέσα σε ένα 24ωρο
Είναι χορτάτο και χαρούμενο μετά από κάθε γεύμα
Κερδίζει περίπου 155-240 γραμμάρια την εβδομάδα μέχρι να γίνει τεσσάρων μηνών.
Σημάδια που δείχνουν ότι το μωρό σας μπορεί να έχει χορτάσει και πότε να σταματήσετε να το ταΐζετε
Γυρίζει το κεφαλάκι του μακριά από τη θηλή σας ή το μπιμπερό
Αρχίζει να παίζει και δείχνει αδιαφορία
Αρχίζει να κλαίει λίγο μετά την έναρξη της σίτισης
Τεντώνει τα δάχτυλά του, τα χέρια και/ή τα πόδια του
Δεν πιπιλά τη θηλή με μεγάλη ταχύτητα

Έτσι πάντα να θυμάστε ότι αν το μωρό είναι μικρό, θα είναι και η κοιλίτσα του, γι' αυτό μην το ζορίζετε να φάει παραπάνω από αυτό που μπορεί και αντέχει το στομαχάκι του.


Πηγή: Mothersblog.gr

 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!