Χρειάζεται το παιδί σας μαξιλάρι;
Χρειάζεται το παιδί σας μαξιλάρι;


Χρειάζεται το παιδί σας μαξιλάρι;
Οδηγίες ασφαλείας για επιλογή μαξιλαριού
Τι να προσέξετε πριν αγοράσετε μαξιλάρι για το παιδί σας
Τα καλύτερα παιδικά μαξιλάρια

Όταν το παιδί σας μεγαλώσει και έρθει η στιγμή για το "μεγάλο κρεβάτι" θα πρέπει να αγοράσετε ένα κρεβάτι, κατάλληλο στρώμα, κλινοσκεπάσματα. Τι γίνεται όμως με το μαξιλάρι; Χρειάζεται το παιδί μαξιλάρι ή όχι; Αν ναι τι μαξιλάρι πρέπει να αγοράσετε;

Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία συνιστά στους γονείς να αποφεύγουν να βάζουν μαλακά κλινοσκεπάσματα, συμπεριλαμβανομένων μαξιλαριών, προφυλακτικών κούνιας (πάντες) και λούτρινων ζώων, στην κούνια που κοιμάται το μωρό. Αν όμως το παιδί σας πάει από την κούνια στο κρεβάτι, τότε είναι αρκετά μεγάλο για ένα μαξιλάρι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η εύρεση ενός κατάλληλου μαξιλαριού για το κεφάλι του μικρού σας παιδιού είναι πάντα εύκολη υπόθεση.

Αν λοιπόν ετοιμάζετε το δωμάτιο για το παιδί σας, ορίστε τι πρέπει να γνωρίζετε για τα μαξιλάρια που θα αγοράσετε.

Χρειάζεται το παιδί σας μαξιλάρι;
Σύμφωνα με την Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων (CPSC), οι γονείς μπορούν συνήθως να εισάγουν ένα μαξιλάρι στο κρεβάτι του παιδιού τους γύρω στους 18 μήνες. Πριν τους 18 μήνες, οι μαλακές επιφάνειες και τα πολλά μαλακά παιχνίδια και λούτρινα στο περιβάλλον ύπνου ενός παιδιού, αυξάνουν τον κίνδυνο συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).

Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS)
Ως σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου περιγράφεται ο ξαφνικός, απροσδόκητος και ανεξήγητος θάνατος βρεφών ηλικίας 1 μηνός μέχρι 1 έτους. Η πλειοψηφία των βρεφών που πεθαίνουν από αυτή την αιτία είναι μεταξύ 2-4 μηνών. Ο αιφνίδιος θάνατος συμβαίνει χωρίς κανένα απολύτως προειδοποιητικό σημάδι, συνήθως την ώρα που το μωρό κοιμάται.

Τα μωρά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο SIDS εάν:
-Κοιμούνται μπρούμυτα ή στο πλάι
-Είναι πρόωρα ή έχουν χαμηλό βάρος
-Ζεσταίνονται κατά τη διάρκεια του ύπνου
-Μοιράζονται το κρεβάτι με τους γονείς τους
-Το πρόσωπό τους είναι καλυμμένο όταν βρίσκεται στην κούνια

Μετά τους 18 μήνες
Απλά επειδή μπορείτε μετά τους 18 μήνες να χρησιμοποιήσετε μαξιλάρι, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνετε κιόλας. Πολλά νήπια κοιμούνται μια χαρά και χωρίς αυτό. Αν λοιπόν το παιδί σας φαίνεται ότι κοιμάται άνετα χωρίς το μαξιλάρι δεν χρειάζεται να το αναγκάσετε να χρησιμοποιήσει ένα. Μπορεί να φαίνεται περίεργο σε εμάς τους ενήλικες, όμως τα παιδιά από τη στιγμή που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ μαξιλάρι, δεν ξέρουν τι χάνουν.

Αν τα παιδιά σας σε ηλικία 2-3 ετών δεν βολεύονται στο κρεβάτι τους, αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά τον ύπνο, διαμαρτύρονται ότι πονούν στον αυχένα ή όταν ξυπνούν το πρωί, τότε αυτά είναι σημάδια που θα σας κάνουν να αναζητήσετε ένα μαξιλάρι για εκείνα.

Οδηγίες ασφαλείας για επιλογή μαξιλαριού
Παρόλο που τα περισσότερα παιδιά άνω των δύο ετών μπορούν να κοιμηθούν με ένα μαξιλάρι χωρίς κίνδυνο ασφυξίας, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τους δώσετε οποιοδήποτε μαξιλάρι για ενήλικες στο κρεβάτι τους. Ακόμη και σε αυτή την ηλικία, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να προσέξετε και να έχετε κατά νου.

-Αν ένα μαξιλάρι είναι πολύ ψηλό ή πολύ λεπτό, μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση στο λαιμό του παιδιού σας.
-Αν ένα μαξιλάρι είναι πολύ αφράτο, θα μπορούσε να δυσκολέψει περισσότερο το παιδί σας να αναπνέει άνετα στο κρεβάτι.
-Τα παιδιά με αλλεργίες μπορεί να έχουν αυξημένα συμπτώματα όταν χρησιμοποιούν μαξιλάρι για να κοιμηθούν.
-Μερικά μαξιλάρια είναι κατασκευασμένα με μη ασφαλή υλικά.
Θυμηθείτε ότι όλα τα παιδιά αναπτύσσονται διαφορετικά, οπότε ενώ ένα μικρό παιδί μπορεί να μπορεί να χρησιμοποιήσει με ασφάλεια ένα μαξιλάρι, ένα άλλο μπορεί να μην είναι έτοιμο.

Τι να προσέξετε πριν αγοράσετε μαξιλάρι για το παιδί σας

Πριν πάτε για ψώνια (αυτοπροσώπως ή διαδικτυακά) θα σας βοηθήσει να γνωρίζετε τι πρέπει να αναζητήσετε πριν αγοράσετε ένα μαξιλάρι για το μικρό παιδί σας. Γι' αυτό θυμηθείτε:

Υλικά: Τα παιδιά που είναι ευαίσθητα σε περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα θα πρέπει να κοιμούνται με ένα υποαλλεργικό μαξιλάρι σχεδιασμένο να μειώνει ή να περιορίζει την ποσότητα βακτηρίων και μούχλας που μπορούν να αναπτυχθούν στο μαξιλάρι με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί επίσης να θέλετε να επιλέξετε ένα μαξιλάρι καλυμμένο με 100 % οργανικό βαμβάκι, καθώς δεν θα περιέχει χημικά.

Γέμιση: Πολλά μαξιλάρια πλέον γεμίζονται με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά όπως φαγόπυρο και κάνναβη, αλλά αυτά δεν είναι καλή επιλογή για τα νήπια (εν μέρει λόγω του πιθανού κινδύνου πνιγμού). Τα φτερά μπορεί επίσης να προκαλέσουν αλλεργίες. Προτιμήστε μαξιλάρια που περιέχουν γέμιση από συνθετικές ίνες ή αφρό.

Υποστήριξη: Θυμηθείτε τη Χρυσομαλλούσα από το παραμύθι με τις τρεις αρκούδες. Αγοράστε μαξιλάρια ούτε πολύ σκληρά, ούτε πολύ μαλακά. Θέλετε ένα μαξιλάρι που να είναι άνετο για να κοιμάται το παιδί σας.

Μέγεθος: Ένα νήπιο δεν χρειάζεται μεγάλο μαξιλάρι. Ένα μαξιλάρι περίπου 40 με 45 εκατοστά είναι κατάλληλο για το μικρό κεφαλάκι του παιδιού σας.

Τα καλύτερα μαξιλάρια για παιδιά
Αν θέλετε περισσότερη βοήθεια για να διαλέξετε μαξιλάρι για τα παιδιά σας, ορίστε μερικές ακόμη τελευταίες συμβουλές:

-Να είναι στο σωστό μέγεθος για τα νήπια
-Να έχει υλικά που είναι ασφαλή για τα παιδιά
-Να είναι είναι υποαλλεργικό
-Να είναι εργονομικό
-Να πλένεται εύκολα

Πηγή: Mothersblog.gr

 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!