5 λάθη με τα βρεφικά καθίσματα
5 λάθη με τα βρεφικά καθίσματα


Έχω δει πολλούς γονείς να κοιτάζουν μία το κάθισμα και μία το αυτοκίνητο και να μην καταλαβαίνουν πώς μπορούν να το τοποθετήσουν. Ακόμα περισσότεροι μπερδεύονται με τη ζώνη ασφαλείας του οχήματος κι εκεί, που νομίζουν ότι το έχουν βάλει σωστά, πάντα κάτι δεν πάει καλά, κάτι περισσεύει.

ΛΑΘΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗ ΙΜΑΝΤΩΝ
Ορισμένα βρεφικά καθίσματα έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο για τη ρύθμιση των ιμάντων. Δεν είναι αδύνατο να τον καταλάβεις, αλλά θέλει εξοικείωση. Τα βασικά όπλα είναι οι οδηγίες χρήσεως, που έρχονται μαζί με το κάθισμα, αλλά και μία επίδειξη από τον πωλητή.
Εάν τίποτα από τα δύο δεν είναι εφικτό να χρησιμοποιηθεί, δανειστείτε μία κούκλα (στο σωστό μέγεθος) από ένα φιλικό ζευγάρι και κάντε τη δοκιμή. Χαλαρώστε αρκετά τους ιμάντες, κουμπώστε το μηχανισμό ασφάλειάς τους και σφίξτε τους. Δυο-τρεις φορές να το κάνετε και θα σας είναι εύκολο, όταν θα βάλετε στο κάθισμα το βρέφος σας.

ΧΑΛΑΡΟΙ ΙΜΑΝΤΕΣ
Οι ιμάντες του βρεφικού καθίσματος είναι η ζώνη ασφαλείας του παιδιού σας. Υπάρχει, όμως, μία σημαντική διαφορά: σε αντίθεση με του αυτοκινήτου, οι ιμάντες δεν σφίγγουν αυτόματα.
Πριν ξεκινήσετε τη διαδρομή σας, βεβαιωθείτε ότι έχε σφίξει αρκετά τους ιμάντες. Όχι τόσο, ώστε να «πνίξετε» το παιδί, αλλά σίγουρα να μην είναι χαλαροί. Σε περίπτωση ατυχήματος, μπορεί οι χαλαροί ιμάντες να είναι χειρότεροι από το να μην ήταν δεμένο το παιδί.

«ΧΑΛΑΡΗ» ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΘΙΣΜΑΤΟΣ
Το παιδικό κάθισμα δένεται σε εκείνο του αυτοκινήτου με τη ζώνη ασφαλείας του οχήματος. Πρέπει να φροντίσετε να είναι δεμένο σφιχτά και όχι να φεύγει από τη θέση του σε κάθε φρενάρισμα. Κάτι τέτοιο διπλασιάζει τα ποσοστά τραυματισμού, ακόμα και σε μία ελαφριά σύγκρουση ή απότομο σταμάτημα.

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΑΞΕΣΟΥΑΡ
Όπως και στον ενήλικα, έτσι και στο μωρό, δεν πρέπει να παρεμβάλλονται χοντρά ρούχα ανάμεσα στο κορμάκι και τον ιμάντα του. Αυτό το παχύ στρώμα από ύφασμα, που μεσολαβεί, ουσιαστικά ακυρώνει τη χρησιμότητα της ζώνης. Αφήστε, λοιπόν, τα χοντρά μπουφάν και τις κουβερτούλες και απλά αυξήστε τη θερμοκρασία στο καλοριφέρ ή το κλιματιστικό του αυτοκινήτου σας.

ΕΠΑΝΑΡΥΘΜΙΣΗ ΙΜΑΝΤΩΝ
Όσο πιο μικρό το παιδί τόσο πιο απότομα μεγαλώνει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σχεδόν κάθε έναν με δύο μήνες θα πρέπει να τσεκάρετε τους ιμάντες, εάν είναι στη σωστή τους θέση. Η αύξηση του βάρους και του ύψους του σας υποχρεώνει να ρυθμίζετε τους ιμάντες, ώστε να μην δυσκολεύουν και ενοχλούν το παιδί.

Πηγή: mother.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!