Τα λάθη των γονιών στον ύπνο των παιδιών
Τα λάθη των γονιών στον ύπνο των παιδιών


Σταματείστε να σαμποτάρετε τον ύπνο του παιδιού σας.

Είναι οι νύχτες σας ένας ατελείωτος κύκλος αφύπνισης; Μην ανησυχείτε – αυτά τα νυχτερινά δεινά δεν θα διαρκέσουν για πάντα.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποφέρετε στη σιωπή. Ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις εγκεκριμένες συμβουλές ύπνου, για παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι οποίες θα βοηθήσουν το μικρό σας να αποκοιμηθεί γρήγορα:

Ενθαρρύνετε την ενσυνείδηση
Ενσυνείδηση σημαίνει να έρχεστε σε επαφή με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα συναισθήματά σας. Αναζητείστε εφαρμογές στο ίντερνετ που διδάσκουν στο παιδί πώς να ανασαίνει βαθιά, παίζοντας παιχνίδια τα οποία ενθαρρύνουν τη γαλήνη, εξομαλύνουν τα υπερβολικά συναισθήματα και προάγουν τον ήρεμο ύπνο. Ξεκούραστα και χαρούμενα παιδιά = ξεκούραστοι και χαρούμενοι γονείς!

Δραπετεύστε από την κρεβατοκάμαρά του
Θέλετε να σταματήσετε τη συνήθεια να ξαπλώνετε δίπλα στο παιδί σας μέχρι να κοιμηθεί; Ξεκινήστε βγαίνοντας αργά έξω από το δωμάτιό του, για μερικές νύχτες. Πρώτα καθίστε στην άκρη του κρεβατιού καθώς κοιμάται και μετά μετακινηθείτε σε μια καρέκλα στη μέση του δωματίου. Επόμενη μετάβαση στην πόρτα και τέλος βγαίνετε στον διάδρομο με την πόρτα ανοιχτή.

Ψυχραιμία με τη νυχτερινή ενούρηση
Παρόλο που μπορεί να είναι απογοητευτικό όταν το παιδί προσχολικής ηλικίας ξυπνά στη μέση της νύχτας έχοντας βρέξει το κρεβάτι του, μην το παίρνετε κατάκαρδα. Η ωριμότητα της ουροδόχου κύστης ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των παιδιών. Είναι φυσιολογικό για ένα παιδί να έχει ατυχήματα τη νύχτα μέχρι την ηλικία των 7 ετών. Ζητήστε ήρεμα από το παιδί σας να φορέσει στεγνά ρούχα, ενώ του αλλάζετε σεντόνια. Εάν έχει τακτικά ατυχήματα, ένα αδιάβροχο υπόστρωμα ίσως σας φανεί χρήσιμο.

Ενθαρρύνετε την ώρα του ύπνου
Εάν το παιδί προσχολικής ηλικίας αρνείται διαρκώς να πάει για ύπνο, αποφύγετε τη διαμάχη και τις απειλές. Αντ’ αυτού, ορίστε μια αγαπημένη δραστηριότητα ως το τελευταίο βήμα της νυχτερινής σας ρουτίνας. Δώστε στο παιδί σας κάτι ελκυστικό που θα το κάνει να ανυπομονεί για την ώρα του νυχτερινού ύπνου. Δοκιμάστε να παίξετε ήσυχα με τις αγαπημένες του κούκλες/φιγούρες ηρώων για 5 λεπτά.

Μην επιτρέπετε να κοιμάται μαζί σας
Ανεξάρτητα από το πόσο κουρασμένοι είστε (και πόσο άνετο μπορεί να είναι το να «κουλουριαστείτε» με το παιδί προσχολικής ηλικίας), μην το αφήσετε να γλιστρήσει στο κρεβάτι σας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Βάλτε το αμέσως πίσω στο δωμάτιό του κι αποφύγετε να του μιλήσετε ή να το αγκαλιάσετε. Ενθαρρύνετέ το να μείνει στο κρεβάτι του, δίνοντάς του δύο κάρτες ύπνου στην αρχή κάθε νύχτας. Εάν το παιδί σας μπει στο δωμάτιό σας, πρέπει να τις παραδώσει. Αν το πρωί μείνει με μία κάρτα, μπορεί να την ανταλλάξει με ένα αυτοκόλλητο. Αυτό το επιπλέον κίνητρο μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται για να μείνει στον δικό του χώρο ύπνου.

Ρυθμίστε για ησυχία
Κάποιες μέρες το παιδί προσχολικής ηλικίας μπορεί να χρειάζεται ακόμα έναν υπνάκο. Άλλες μέρες δεν θα το κάνει. Αντί να το αναγκάσετε να πέσει για ύπνο το μεσημέρι, δημιουργήστε μια περίοδο ανάπαυσης μετά το γεύμα, όπου μπορεί να παίξει ήσυχα στο κρεβάτι του, αν είστε στο σπίτι. Εάν κοιμηθεί, φροντίστε να το ξυπνήσετε μετά από μία ώρα.

Εμείνετε στο σχέδιο
Οι γονείς συχνά αφήνουν τις συνήθειες ύπνου των παιδιών να υποχωρήσουν μέχρι την ηλικία των 4 ή 5 ετών. Κόβουν το τελετουργικό πριν τον ύπνο και μπορεί να σταματήσουν να επιμένουν για μια κανονική ώρα ύπνου. Παρόλο που το παιδί σας μπορεί να σας φαίνεται μεγάλο, θυμηθείτε ότι χρειάζεται ακόμα μια προβλέψιμη ρουτίνα για να μπορέσει να έχει έναν καλό νυχτερινό ύπνο.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!