Συμβουλές για να σταματήσει να «βρέχει» το κρεβάτι του
Συμβουλές για να σταματήσει να «βρέχει» το κρεβάτι του


Το να «βρέχει» το παιδί το κρεβάτι του είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο και δεν είναι λίγα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν... νυχτερινά ατυχήματα ακόμη και σε μεγάλη ηλικία. Παρ' όλ' αυτά, είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται, αρκεί να εμπιστευτούμε κάποιον ειδικό, να πάρουμε τα σωστά μέτρα και να στηρίξουμε το παιδί σε κάθε βήμα προς την επίλυσή του.

Ο γιος μου έβρεχε το κρεβάτι του επί 8 χρόνια. Ήταν μια δύσκολη εμπειρία όμως τόσο εγώ, όσο και ο σύζυγός μου υποστηρίξαμε το παιδί μας όσο καλύτερα μπορούσαμε - χωρίς να το φορτώσουμε ενοχές ή να το κάνουμε να νιώσει ντροπή.

Στην πραγματικότητα η νυχτερινή ενούρηση είναι πολύ συνηθισμένη στα παιδιά. Απ' ότι έψαξα, έως και το 15% των παιδιών μέχρι 5 ετών βρέχουν το κρεβάτι τους. Συνήθως οφείλεται σε μικρές αναπτυξιακές καθυστερήσεις που επηρεάζουν την ικανότητα του παιδιού να κρατά την κύστη του για μεγάλα διαστήματα τη νύχτα.

Αν και συνηθισμένη και θεραπεύσιμη κατάσταστη, δεν παύει να είναι μια δύσκολη συνθήκη που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και πολλή υπομονή.

Περάσαμε πολλές άυπνες νύχτες να πλένουμε πιτζάμες και σκεπάσματα. Και ήταν κάτι που προκαλούσε τόσο σε εμάς, όσο και στον γιο μας αμηχανία. Ήμασταν όμως δίπλα του και τον πλημμυρίζαμε με αγάπη. Τον διαβεβαιώναμε συνεχώς ότι δεν πρέπει να ντρέπεται γι' αυτό που βιώνει και ότι μαζί θα το λύναμε. Όπως κι έγινε.

Τι κάναμε;

Απευθυνθήκαμε σε ειδικό
Μιλήσαμε με τον οικογενειακό μας γιατρό, ο οποίος μας παρέπεμψε σε μια παιδοψυχολόγο έτσι ώστε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε καλύτερα. Με την καθοδήγησή της, βρήκαμε την αιτία του προβλήματος και έτσι, σιγά-σιγά προχωρήσαμε προς τη λύση του.

Βάλαμε πρόγραμμα στον ύπνο
Το πρόγραμμα στον ύπνο είναι κάτι που τηρούμε με ευλάβεια στα μωρά και τα νήπια, μόλις όμως μεγαλώνουν τα παιδιά μας κάνουμε πολλές φορές τα στραβά μάτια. Στην περίπτωσή μας, επαναφέραμε ξανά ένα αυστηρό πρόγραμμα στον ύπνο, το οποίο λειτούργησε θετικά.

Κόψαμε τα υγρά πριν από τον ύπνο
Αυξήσαμε την πρόσληψη νερού του κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς η αφυδάτωση μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει το πρόβλημα, αλλά κόψαμε τα υγρά μετά τις 6 μ.μ. Βεβαιωθήκαμε επίσης ότι δεν έπινε τίποτα ζαχαρούχο το απόγευμα.

Αποφύγαμε τροφές που «ερεθίζουν» την ουροδόχο κύστη
Υπάρχουν ορισμένοι τύποι τροφών που μπορούν να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη με αποτέλεσμα να προκαλούνται «ατυχήματα» κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κόψαμε, λοιπόν, τα τρόφιμα που είναι πολύ όξινα όπως οι χυμοί φρούτων που περιέχουν λεμόνι, πορτοκάλι, ανανά ή μήλο και όσα επίσης περιέχουν πολλή ζάχαρη ή καφεΐνη.

Με υπομονή, επιμονή και πολλή συζήτηση το πρόβλημα του γιου μου λύθηκε σταδιακά. Δεν είναι εύκολο, όμως, μόλις το απενοχοποιήσουμε θα δούμε τεράστια αποτελέσματα. Να είστε δίπλα στα παιδιά σας και όσο άσχημα κι αν νιώθετε εσείς γι' αυτή την κατάσταση, να θυμάστε ότι είναι κάτι που βιώνουν τα ίδια. Γι' αυτό και τα συναισθήματά τους έχουν περισσότερη σημασία από τα δικά μας.

Πηγή: mama365.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!