Ποιος είπε ότι στο δεύτερο παιδί τα πράγματα είναι πιο εύκολα;
Ποιος είπε ότι στο δεύτερο παιδί τα πράγματα είναι πιο εύκολα;


Όσοι έχουμε ένα παιδί και πάμε για δεύτερο, συχνά σκεφτόμαστε ότι όσο κι αν εξαντληθήκαμε την πρώτη φορά, η επόμενη θα είναι παιχνιδάκι… Κι όμως, φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι όπως θα θέλαμε, αφού όπως μας λέει αυτή η μαμά, στο δεύτερο μπορεί να ανατραπούν όλα όσα νόμιζες ότι ήξερες και να βρεθείς και πάλι στο μηδέν.

«Όταν ήμουν έγκυος στο δεύτερο παιδί μια φίλη έσκυψε στο αυτί και μου είπε ένα μυστικό: “το δεύτερο είναι πιο δύσκολο επειδή νομίζεις ότι ξέρεις τι κάνεις, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχεις ιδέα.”

Δεν τη πίστεψα, δυστυχώς. Έπρεπε να πάθω για να μάθω.

Έχουν περάσει εννιά χρόνια από τότε και ξέρω καλά πως ήταν η μεγαλύτερη αλήθεια που μου είπε ποτέ κανείς.

Στο πρώτο παιδί, δεν ξέρεις τίποτα αλλά νιώθεις ότι έτσι πρέπει να είναι – ότι έχεις πολλά να μάθεις και θα τα μάθεις. Είναι μια πραγματικότητα και την έχεις αποδεχτεί.

Στο δεύτερο, όμως, έχεις αποκτήσει έναν άλλον αέρα. Νομίζεις ότι πλέον το ‘χεις, ότι είσαι κάτι σαν ειδικός. Το έχεις ξανακάνει άλλωστε. Πόσο διαφορετικά μπορεί να είναι αυτή τη φορά;

Τα βασικά, σκέφτεσαι, θα είναι ακριβώς τα ίδια. Αν έχεις αλλάξει μία πάνα, έχεις αλλάξει χιλιάδες. Η αϋπνία πάλι, αφού την έχεις περάσει μια φορά θα την ξαναπεράσεις αν χρειαστεί. Το ίδιο και το φαγητό, το κλάμα, τα κακά κλπ. κλπ.

Μόνο που όσα έχεις πλέον δεδομένα απ’ το πρώτο παιδί μπορούν να ανατραπούν τελείως στο δεύτερο. Ακόμη και τα “βασικά”.

Για παράδειγμα, οι πάνες που χρησιμοποιούσα στο πρώτο προκάλεσαν στο δεύτερο παιδί μου κοκκινίλες. Επιπλέον, ενώ στο πρώτο ήταν απολύτως στεγανές, στο δεύτερο είχαν συχνά διαρροή. Το πρώτο έκανε ανήσυχο ύπνο. Το δεύτερο όμως, ξυπνούσε μόλις σταματούσα να το αγγίζω, έβαζε τα κλάματα και δεν σταματούσε μέχρι να το αγγίξω ξανά. Το πρώτο μου παιδί κοιμόταν σερί από τους πρώτους μήνες, το δεύτερο έκανε 6 χρόνια!

Η φίλη μου είχε απόλυτο δίκιο. Ο μόνος κανόνας είναι ότι δεν υπάρχουν κανόνες.

Πλέον έχω πειστεί ότι τα δεύτερα παιδιά είναι καταδικασμένα να είναι διαφορετικά, λες και καταλαβαίνουν ότι υπάρχει ήδη ένα μεγαλύτερο αδερφάκι από το οποίο πρέπει να ξεχωρίσουν με κάθε τρόπο. Ως γονιός, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να προσαρμοστείς και να συμπεριφέρεσαι σε κάθε παιδί ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές του.

Και οι παιδικές τους ηλικίες είναι το ίδιο διαφορετικές. Δύο εντελώς διαφορετικές εμπειρίες και για εκείνα και για σένα που τα βλέπεις να μεγαλώνουν.

Κι όπως μαθαίνουν, μαθαίνεις κι εσύ μαζί τους και γίνεσαι καλύτερος γονιός για το καθένα ξεχωριστά».

Πηγή: mama365.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!