Έτσι θα κάνεις το μπάνιο του μωρού πιο εύκολο
Έτσι θα κάνεις το μπάνιο του μωρού πιο εύκολο


Το μπανάκι του μωρού είναι μια όμορφη στιγμή για το μωρό και τη μαμά είτε είναι μέρος της καθημερινής του ρουτίνας είτε όχι. Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι να μην το δείτε ως κάτι αναγκαίο, αλλά ως ευκαιρία να συνδυάσετε τη σωστή φροντίδα του μωρού με το παιχνίδι και την διασκέδαση στο νερό. Αυτό έκανα εγώ, τουλάχιστον, από το πρώτο κιόλας μπάνιο κι έχω να πω ότι η ώρα που πλενόμαστε και πλατσουρίζουμε είναι σταθερά η αγαπημένη της ημέρας, μέχρι και σήμερα.

Βιβλιαράκια και παιχνίδια μπάνιου
Αν και, όπως αποδείχθηκε, λατρεύει το μπανάκι, το μωρό μου δεν είχε πάντα τη διάθεση να μπει στο νερό. Ειδικά όσο μεγάλωνε και ανακάλυπτε λίγο λίγο τον χώρο του σπιτιού, ήταν φορές που αντιδρούσε στην απότομη αλλαγή δραστηριότητας κι ας το απολάμβανε μετά.

Βέβαια, ο λόγος που το απολαμβάνει είναι ότι ξεκινάμε το μπάνιο με λίγο νεράκι στη μπανιέρα και κάτι ψυχαγωγικό για να μπούμε σε κλίμα παιχνιδιού. Αυτό μπορεί να είναι ένα παιχνίδι που επιπλέει ή γεμίζει με νερό (ένα πλαστικό κύπελο αρκεί για να τους τραβήξει το ενδιαφέρον) ή ένα αδιάβροχο βιβλιαράκι με εικόνες (υπάρχουν κάποια που αλλάζουν και χρώματα μόλις βραχούν). Τα παιχνίδια, βέβαια, αλλάζουν με την ηλικία, αλλά η ουσία παραμένει η ίδια. Κάνω το μπάνιο του διασκεδαστικό για να γίνει και η διαδικασία του καθαρισμού ευκολότερη για μένα και πιο ευχάριστη για το μωρό.

Μασάζ και παιχνίδι με το νερό

Κακά τα ψέματα, ο πραγματικός λόγος που γίνεται το μπάνιο – το σαπούνισμα και το ξέβγαλμα δηλαδή – δεν αποτελεί την πιο ευχάριστη εμπειρία για τα περισσότερα μωρά. Δεν μπορούμε, φυσικά, και να το αποφύγουμε, οπότε είναι μονόδρομος να κάνουμε το στάδιο του καθαρισμού όσο γίνεται πιο ήπιο και, ταυτόχρονα, αποτελεσματικό.

Τραγουδάκια και μαθήματα για το σώμα

Βέβαια, για να φτάσουμε στην ενυδάτωση, πρέπει πρώτα να βγούμε απ’ το μπάνιο. Αλλά με τόση διασκέδαση, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το μωρό δεν θα θέλει να βγει – η δικιά μου παίζει με το νερό μέχρι να αδειάσει και μετά γραπώνεται απ’ τη μπανιέρα της.

Για να ξεχαστεί, έχω επινοήσει ένα ρυθμικό τραγουδάκι που της αρέσει πολύ. Τραγουδώντας, λοιπόν, τυλίγω το μωρό μου στην πετσέτα και το στεγνώνω ταμποναριστά για να μην ερεθίσω το δερματάκι του. Στη συνέχεια, απαριθμώ σιγά σιγά τα μέρη του σώματος και του προσώπου του για να κάνω την ενυδάτωση πιο διασκεδαστική. Το μάθημα ακολουθούν δύο άλλες μεγάλες «μάχες»: το στέγνωμα του κεφαλιού και το καθάρισμα των αυτιών, οι οποίες θέλουν κι αυτές υπομονή και ευφάνταστους αντιπερισπασμούς.

Πλέον, έχω καταλάβει ότι δεν χρειάζονται ούτε συνοπτικές διαδικασίες ούτε υπερπαραγωγές. Αρκεί να έχεις τη διάθεση να ψυχαγωγήσεις το μικρό σου τις στιγμές που ζορίζεται και το μπανάκι του θα γίνει πιο εύκολο και πιο απολαυστικό και για τους δυο σας. Εγώ, τουλάχιστον, το απολαμβάνω όλο και πιο πολύ, όσο κουρασμένη και αν είμαι.

Πηγή: mama365.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!