Πόσο νερό χρειάζονται τα παιδιά το καλοκαίρι;
Πόσο νερό χρειάζονται τα παιδιά το καλοκαίρι;


Ποια είναι η συνιστώμενη ποσότητα νερού που πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά τους καλοκαιρινούς μήνες ανάλογα με την ηλικία τους;

Στην πολλή ζέστη ή στην έντονη σωματική δραστηριότητα, το ανθρώπινο σώμα παράγει ιδρώτα για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του στα φυσιολογικά επίπεδα, κάτι το οποίο δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος.

Επίσης, το νερό συμβάλλει στην σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην κίνηση του εντέρου, μεταφέρει το οξυγόνο σε όλο το σώμα, προστατεύει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μελό, διατηρεί τα νεφρά υγιή και η επαρκής κατανάλωση αποτρέπει λοιμώξεις στο ουροποιητικό.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στην αφυδάτωση σε σχέση με τους ενήλικες, καθώς έχουν μεγαλύτερο ποσοστό νερού στο σώμα τους. Για αυτό είναι σημαντικό να πίνουν πολλά υγρά και να καταναλώνουν και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό όπως είναι τα φρούτα.

Τα συμπτώματα αφυδάτωσης στα παιδιά
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων, τα συμπτώματα της αφυδάτωσης στα παιδιά είναι τα εξής:

-Το παιδί παίζει λιγότερο από ότι συνήθως
-Η ανάγκη του για ούρηση είναι λιγότερο συχνή
-Ξηρό δέρμα και στόμα
-Όταν κλαίει δεν παράγει πολλά δάκρυα
-Σκούρο χρώμα στα ούρα
-Στα βρέφη, η κρανιακή πηγή, το γνωστό μαλακό σημείο στο πάνω μέρος του κεφαλιού του μωρού, βουλιάζει περισσότερο

Πόσο νερό πρέπει να πίνουν τα παιδιά το καλοκαίρι;

Η ποσότητα των υγρών που χρειάζεται ένα παιδί για να καλύψει τις ανάγκες του εξαρτάται από την ηλικία, το μέγεθος του σώματός του, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τη σωματική τους δραστηριότητα. Σύμφωνα με το kindercare.com, μία γενική κατεύθυνση είναι η εξής:

Για παιδιά 1-3 ετών: 4 φλιτζάνια / ημέρα
Για παιδιά 4-8 ετών: 5 φλιτζάνια / ημέρα
Για παιδιά 9-13 ετών: 8 φλιτζάνια / ημέρα τα αγόρια και 7 φλιτζάνια / ημέρα τα κορίτσια
Για παιδιά 14-18 ετών: 11 φλιτζάνια / ημέρα τα αγόρια και 8 φλιτζάνια / ημέρα τα κορίτσια.

Το καλοκαίρι, οι παραπάνω ποσότητες είναι οι ελάχιστες, ωστόσο εάν το παιδί είναι ώρα στη ζέστη ή παίζει και ιδρώνει, θα πρέπει πάντα να προσλαμβάνει το νερό που αποβάλει το σώμα του μέσω του ιδρώτα. Επίσης, οι ειδικοί συμβουλεύουν τα παιδια να πίνουν νερό 30 λεπτά πριν από κάθε σωματική δραστηριότητα και ανά 15 - 20 λεπτά κατά τη διάρκεια.

Τι μπορείτε να κάνετε για να πίνει το παιδί αρκετό επαρκή ποσότητα νερού μέσα στη μέρα;

Τα παιδιά πολλές φορές ξεχνούν να πιούν νερό ή άλλες φορές πίνουν με γκρίνια και δυσανασχέτηση. Τι μπορείτε να κάνετε:

-Χρησιμοποιήστε ιδιαίτερα ποτήρια, μπουκάλια ή παγουρίνα - Ένα ιδιαίτερο ποτήρι ή μπουκάλι θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του παιδιού και θα θέλει να το χρησιμοποιεί περισσότερο
-Προσθέστε κομμάτια από φρέσκα φρούτα στο νερό - Τα φρούτα θα δώσουν γεύση και άρωμα στο νερό και το παιδί θα το πιει με μεγαλύτερη προθυμία.
-Έχετε μπουκάλια με νερό πάντα μαζί σας έξω, αλλά σε διάφορα σημεία μέσα στο σπίτι
-Δώστε το καλό παράδειγμα - Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά μιμούνται τη συμπεριφορά των γονιών τους, συνεπώς δώστε πρώτα εσείς το καλό παράδειγμα πίνοντας αρκετό νερό στην καθημερινότητά σας.

Πηγή: Mothersblog.gr

 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!