Πιο έξυπνο το μωρό όταν του τραγουδάτε
Πιο έξυπνο το μωρό όταν του τραγουδάτε


Απ' ότι φαίνεται το τραγούδι έχει πολλά οφέλη για το μωρό.

Το τραγούδι ήταν - και εξακολουθεί να είναι – για πολλές μητέρες ο αγαπημένος τρόπος επικοινωνίας με το μωρό τους.

Φαίνεται όμως ότι κάθε φορά που τραγουδάτε στο μωρό σας το οφέλη είναι πολύ περισσότερα από την απλή ευχαρίστηση ή τον ύπνο.

Μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στην 25η ετήσια συνάντηση της Cognitive Neuroscience Society διαπίστωσε ότι τα νανουρίσματα μπορούν να ωφελήσουν τη γνωστική ανάπτυξη ενός βρέφους. Ειδικότερα, καλλιεργούν την προσοχή του παιδιού και προκαλούν θετικά συναισθήματα για τη μητέρα τους.

«Οι βρεφικοί εγκέφαλοι πρέπει να είναι σε θέση να παρακολουθούν ακουστικά γεγονότα με προγνωστικό τρόπο για να κατανοήσουν τη μουσική», λέει η συγγραφέας της μελέτης Laura Cirelli, μεταδιδακτορική συνεργάτιδα στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. «Η μουσική είναι ένα εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να ενώσουμε τους ανθρώπους, και αυτό ξεκινά από την παιδική ηλικία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την Laura Cirelli, ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους οι μαμάδες τραγουδούν στα μωρά τους ανάλογα με το αν ήθελαν να τα ηρεμήσουν ή να παίξουν μαζί τους. Οι μητέρες που συμμετείχαν στη μελέτη τραγουδούσαν επανειλημμένα το "Το φεγγαράκι μου λαμπρό" άλλοτε με χαλαρωτικό τόνο κι άλλοτε πιο ρυθμικά.

Οι ερευνητές μέτρησαν τις αντιδράσεις διέγερσης της μητέρας και του μωρού μέσω της συμπεριφοράς και της αγωγιμότητας του δέρματος - ένα φαινόμενο όπου το δέρμα γίνεται προσωρινός αγωγός ηλεκτρικής ενέργειας ως απόκριση σε εξωτερικά ή εσωτερικά ερεθίσματα.

Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι τα επίπεδα διέγερσης μειώθηκαν για τη μαμά και το μωρό όταν τραγούδησε χαλαρωτικά νανουρίσματα. Όμως, τα επίπεδα διέγερσης αυξήθηκαν μόνο για τις μητέρες όταν χρησιμοποιούσαν έναν πιο παιχνιδιάρικο .Τα μωρά, από την άλλη πλευρά, έδειξαν μεγαλύτερη προσοχή και είχαν πιο θετικά συναισθήματα, αλλά τα επίπεδα διέγερσης ήταν πιο σταθερά, σύμφωνα με τα ευρήματα.

«Βλέπουμε σχέσεις μεταξύ του ρυθμού και των γλωσσικών ικανοτήτων, της προσοχής, της ανάπτυξης, της οξύτητας της ακοής, ακόμη και των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων», λέει η συν-συγγραφέας της μελέτης Jessica Grahn, γνωστική νευροεπιστήμονας και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο. «Η αίσθηση που έχουμε ή η αλληλεπίδραση, ξεδιπλώνεται με την πάροδο του χρόνου και τώρα αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε γιατί οι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι σε συγκεκριμένους τύπους προτύπων και όχι σε άλλους».

Αυτά τα ευρήματα, ωστόσο, δεν προκαλούν έκπληξη. Προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι το τραγούδι μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπου που τα μωρά αλληλεπιδρούν με τους γονείς τους και τον κόσμο.

Η νέα έρευνα της Cirelli βασίζεται εν μέρει και σε προηγούμενη μελέτη της σχετικά με το πώς η μουσική και ο ρυθμός επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Μια μελέτη , που δημοσιεύθηκε το 2015 στο Annals of the New York Academy of Sciences , διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι συνδέθηκαν κοινωνικά μέσω της μουσικής.

Επιπλέον, δύο ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι όταν οι μητέρες τραγουδούν νανουρίσματα στα βρέφη, καταφέρνουν να τα ηρεμήσουν όταν κλαίνε ή όταν είναι ανήσυχα.

Το τραγούδι αποδεικνύεται ότι έχει μακροχρόνια οφέλη στην ανάπτυξη του μωρού, οπότε μη χάνετε την ευκαιρία να τραγουδάτε στο παιδί σας.

Πηγή: Mothersblog.gr

 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!