Του κάνει καλό η συγκοίμηση με τη μαμά;
Του κάνει καλό η συγκοίμηση με τη μαμά;


Γράφει ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.

Πολλοί γονείς επιλέγουν να κοιμάται μαζί τους το μωρό από τη στιγμή που επιστρέφουν από το μαιευτήριο. Υπολογίζεται ότι ένα στα τρία ζευγάρια στη Βρετανία κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με το βρέφος, επειδή βολεύονται στο θέμα του θηλασμού και στην ευκολία όταν ξυπνάει το μωρό μέσα στη νύχτα.

Νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συνήθεια να κοιμάται το μωρό στο ίδιο κρεβάτι με τη μαμά του, δεν ενισχύει τον δεσμό τους, ούτε όμως επηρεάζει τη συμπεριφορά του μωρού όσο μεγαλώνει.

Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει έντονος διάλογος για το εάν είναι ευεργετικό ή ακόμα και απαραίτητο για το μωρό να κοιμάται μαζί με τη μαμά του προκειμένου να αναπτύξει μία στενή σχέση ασφάλειας το μωρό και να δημιουργηθεί στενός δεσμός της μητέρας και του μωρού.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συνήθεια να κοιμάται η μαμά με το μωρό της δεν επηρεάζει ούτε θετικά ούτε αρνητικά τη σχέση του παιδιού με τη μητέρα του.

Πολλοί ειδικοί συστήνουν να αποφεύγουν οι μητέρες να κοιμούνται μαζί με τα μωρά τους, ειδικά τους τέσσερις πρώτους μήνες, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος συνδρόμου αιφνιδίου θανάτου βρεφών (SIDS).

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 178 βρέφη και τους γονείς τους που κατεγράφησαν στους 3, 6 και 18 μήνες μετά τη γέννηση του μωρού.

Δεν διαπιστώθηκε ότι σχετίζεται η συνήθεια να κοιμάται η μητέρα μαζί με το μωρό τους 6 πρώτους μήνες με τον δεσμό που αναπτύσσουν, ούτε όμως με τη συμπεριφορά του μωρού (επίπεδα προσοχής / υπερκινητικότητα και συγκέντρωση και επιμονή σε αυτό που κάνει) όταν το μωρό ήταν 1,5 έτους. Επίσης δεν φάνηκε να σχετίζεται η συνήθεια να κοιμάται το μωρό με τη μαμά του τους έξι πρώτους μήνες με το δεσμό που αναπτύσσει με τη μητέρα, ούτε με την ευαισθησία με την οποία αλληλοεπιδρά με το βρέφος στα σημεία αξιολόγησης.


Πηγή: Capital.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!