Μεγαλώνοντας παιδιά που ψάχνουν την επιτυχία
Μεγαλώνοντας παιδιά που ψάχνουν την επιτυχία


Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον του, πόσο μάλλον το μέλλον του παιδιού του. Υπάρχουν αμέτρητες πιθανότητες για την εξέλιξη τους, και όλοι μας θέλουμε να εξασφαλίσουμε πως θα καταλήξουν ευτυχισμένα και επιτυχημένα. Άλλωστε η εκπλήρωση των στόχων τους, θα τα γεμίσει αυτοπεποίθηση και χαρά και τα βοηθήσει να τα πάνε καλά και σε άλλους τομείς της ζωής τους. Ευτυχώς, μεγάλο μέρος της σταδιοδρομίας τους κρίνεται από τη δική μας στάση απέναντί τους, επομένως είμαστε σε θέση να την επηρεάσουμε θετικά.

Πώς θα μεγαλώσουμε παιδιά που προορίζονται για την επιτυχία
Κρατώντας ανοιχτό το μυαλό μας
Ίσως από την πρώτη στιγμή που είδατε το μωράκι σας, σκεφτήκατε πως στο μέλλον θα γίνει δικηγόρος, όπως ο μπαμπάς. Κι όμως, υπάρχει περίπτωση να μεγαλώνετε έναν μελλοντικό συνθέτη ή ζωγράφο! Η επιτυχία έχει πολλά πρόσωπα, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποδεχθούμε ως γονείς. Διαφορετικά, ακόμη και αν καταφέρει να επιτύχει τους στόχους που εμείς θέτουμε για εκείνο, ενδέχεται να διαπιστώσουμε πως είναι δυστυχισμένο, κάνοντας πράγματα που δεν αγαπά. Και το πιθανότερο είναι, πως ακριβώς επειδή δεν τα αγαπά, δεν θα είναι και επιτυχημένο σε αυτά.

Ενισχύοντας τις σχέσεις τους
Μπορεί προς το παρόν η κοινωνικοποίηση των παιδιών μας να αποτελεί πολύ δύσκολη υπόθεση, όμως είναι σημαντικό να την προωθούμε, έστω και μέσω επικοινωνίας βίντεο με τους φίλους και τους συμμαθητές τους, αλλά και από κοντά, στο βαθμό που είναι ικανά να ακολουθήσουν τις οδηγίες μας για τήρηση αποστάσεων. Η ενσυναίσθηση αλλά και η ικανότητά τους να λειτουργήσουν με ομαδικό πνεύμα, παίζει σημαντικό ρόλο για όλη τη μελλοντική τους εξέλιξη. Άλλωστε, πρόκειται για δεξιότητες αναγκαίες σε κάθε είδους εργασία ή δραστηριότητα.

Δείχνοντας πίστη και κατανόηση
Περιμένουμε τα καλύτερα από τα παιδιά μας, και σε κάποιο βαθμό είναι σημαντικό να το γνωρίζουν. Όμως, θα πρέπει να τους είναι ξεκάθαρο ότι είναι ζήτημα πίστης στις ικανότητες του, και όχι απαίτησης για διαρκείς επιτυχίες. Άλλωστε, προκειμένου να πετύχει τους στόχους του, είναι απαραίτητο να τολμά να κάνει λάθη.

Ενθαρρύνοντας τον πειραματισμό
Για να ανακαλύψουν τις κλίσεις και τις επιθυμίες τους, θα πρέπει να έχουν το θάρρος να δοκιμάζουν νέες δραστηριότητες, μόνο και μόνο για τη χαρά της συμμετοχής τους. Ακόμη και αν εγκαταλείψουν τις περισσότερες από αυτές, κάπου εκεί μέσα θα βρουν αυτό που αγαπούν. Παράλληλα, θα αναπτύξουν την αυτοεκτίμησή τους, θα γίνουν πιο προσαρμοστικά, και θα μάθουν να χαίρονται αποκτώντας νέες γνώσεις.

Διδάσκοντάς τους υπευθυνότητα
Όσο πιο γρήγορα αρχίσουν να αναλαμβάνουν μόνα τους ευθύνες, όπως το διάβασμα για τα μαθήματά τους ή η τακτοποίηση του δωματίου τους, τόσο το καλύτερο για εκείνα. Είναι σημαντικό το κίνητρο για τις πράξεις τους να είναι εσωτερικό και να μην προκύπτει από τις διαρκείς μας πιέσεις. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις δουλειές του σπιτιού, με αυτό τον τρόπο μαθαίνουν όχι μόνο να φροντίζουν το χώρο τους, αλλά και να συμβάλλουν στην ευτυχία της οικογένειάς τους.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!