Γιατί τα νήπια χρειάζονται τη ρουτίνα;
Γιατί τα νήπια χρειάζονται τη ρουτίνα;


Σε εσάς μπορεί να φαίνεται αρκετά βαρετό το γεγονός ότι το παιδάκι σας τρώει σχεδόν το ίδιο γεύμα, περίπου την ίδια ώρα κάθε ημέρα, ακόμα και στο ίδιο πιάτο με το ίδιο πιρουνάκι. Αλλά στο μεγάλο και μερικές φορές τρομακτικό κόσμο που ζουν τα νήπια, οι ρουτίνες μπορεί να αποτελούν μια μεγάλη πηγή άνεσης και ασφάλειας, καθώς ξέρει τι να περιμένει ανά πάσα στιγμή. Η επιλογή του ίδιου παιχνιδιού ή ακόμα και όταν επιλέγει το ίδιο βιβλίο για να διαβάσετε πριν κοιμηθεί, του δίνει την αίσθηση του ελέγχου.

Υπάρχουν οφέλη και για εσάς
Τα οφέλη της ρουτίνας δεν αφορούν μόνο τα νήπια αλλά και εσάς ή τον σύντροφό σας. Εάν το μικρό σας έχει συνηθίσει να κάνει συγκεκριμένα πράγματα σε συγκεκριμένη ώρα και με συγκεκριμένο τρόπο, είναι λιγότερο πιθανό να αντισταθεί ή να νευριάσει κατά την μετάβαση από την μία δραστηριότητα στην άλλη. Εάν έχει συνδυάσει την δύση του ηλίου με το τέλος της βόλτας, τότε σχεδόν από μόνο του θα είναι έτοιμο να γυρίσει σπίτι, δίχως κλάματα και υστερίες. Ο τρόπος που συνδυάζει μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας με μια συγκεκριμένη δραστηριότητα, οποιαδήποτε και αν είναι αυτή, όχι μόνο το γεμίζει ασφάλεια αλλά δίνει και σε εσάς την δυνατότητα ενός μικρού προγραμματισμού.

Όταν ξέρετε τις ώρες του παιχνιδιού, του φαγητού αλλά και του ύπνου του τότε είναι εύκολο για εσάς να οργανωθείτε και να κατανείμετε τον χρόνο σας κατάλληλα ώστε να προλάβετε να κάνετε οτιδήποτε σας ενδιαφέρει. Για να διατηρήσετε λοιπόν το ήρεμο και χαλαρό κλίμα ανάμεσα σε εσάς και το μικρό σας θα ήταν καλό να δοκιμάσετε να ενσωματώσετε καθημερινά μία ρουτίνα για την ώρα που θα πάει για ύπνο ή που θα ξυπνήσει, για τα γεύματά του ακόμα και για το μπάνιο. Με αυτόν τον τρόπο, τα νήπια εξοικειώνονται με τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας κι έτσι είναι πιθανότερο να συνεργαστούν δίχως να προκληθεί ένταση.

Τι θα ήταν καλό να προσέξετε
Όσο κι αν το μικρό σας λατρεύει την ρουτίνα του, θα ήταν καλό να προσέξετε καθώς ορισμένα παιδιά τείνουν με την πάροδο του χρόνου να αντιστέκονται σθεναρά στις αλλαγές, ακόμα και αν πρόκειται για το πιο μικρά πράγματα, όπως η χρήση ενός ποτηριού με διαφορετικό χρώμα. Μπορείτε να αποφύγετε τέτοια περιστατικά, επενδύοντας σε αντικείμενα που μοιάζουν αρκετά με το αγαπημένο του ώστε να χρησιμοποιεί κάποιο άλλο, όταν το αγαπημένο του δεν είναι διαθέσιμο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, αντιμετωπίστε το κλάμα ή τον ενδεχόμενο θυμό του με συμπόνια, δίνοντας του να καταλάβει ότι είναι εντάξει που αισθάνεται απογοήτευση, λύπη ή και θυμό. Τονίστε του, ωστόσο ότι υπάρχουν πολλά νέα αντικείμενα που μπορεί να εξερευνήσει και να τα αγαπήσει εξίσου.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!