Τι συμβαίνει με τα συναισθήματα του μωρού;
Τι συμβαίνει με τα συναισθήματα του μωρού;


Όταν φέρνετε το μωρό σας στο σπίτι για πρώτη φορά γεμίζετε με έντονα συναισθήματα. Μπορεί να νιώσετε ένα μείγμα ευγνωμοσύνης και άγχους για αυτόν τον καταπληκτικό μικροσκοπικό άνθρωπο που χρειάζεται τη φροντίδα σας. Τι συμβαίνει όμως με τα συναισθήματα του μικρού σας;

Αντιλαμβάνονται τα μωρά τα συναισθήματα;
Συνήθως, τα χαμόγελα και οι κραυγούλες του μωρού σας είναι αποτέλεσμα νευρολογικής δραστηριότητας. Το βρέφος σας δεν αισθάνεται τα συναισθήματα με τον ίδιο τρόπο που τα αισθάνονται οι ενήλικες αλλά ως αποτέλεσμα εξωτερικών ερεθισμάτων. Ένα μωρό θα δει ένα οικείο πρόσωπο και θα χαμογελάσει. Μπορεί να κλάψει ή να θυμώσει ως αντίδραση σε κάτι που του συμβαίνει, π.χ. επειδή πεινάει ή επειδή έχει λερωμένη πάνα.

Ένα μωρό μπορεί να αντιδρά στην προσοχή που λαμβάνει, με ένα χαμόγελο ή γέλιο. Η ικανότητα, ωστόσο, να βιώσουμε αληθινά συναισθήματα έχει τις ρίζες της στη γνωστική ανάπτυξη. Τα μωρά δεν έχουν αποκτήσει τις εμπειρίες ζωής που απαιτούν τα συναισθήματα.Εάν έχετε αναρωτηθεί ποτέ εάν το μωρό σας μπορεί να αντιληφθεί τα συναισθήματά σας ή όχι, ίσως εκπλαγείτε, αφού το μωρό σας μπορεί να συντονιστεί με το πώς αισθάνεστε. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, τα εγκεφαλικά κύματα του εγκεφάλου των μαμάδων και των μωρών τείνουν να συγχρονίζονται.

Η Δρ Βικτόρια Λεόνγκ, του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ηγήθηκε μιας ερευνητικής μελέτης που ανακάλυψε αυτήν τη σύνδεση. «Από την προηγούμενη δουλειά μας, γνωρίζαμε ότι όταν η νευρική σύνδεση μεταξύ μαμάδων και μωρών είναι ισχυρή, τα μωρά είναι πιο δεκτικά και έτοιμα να μάθουν από τις μαμάδες τους. Σε αυτό το στάδιο ζωής, ο εγκέφαλος του μωρού έχει την ικανότητα να αλλάζει σημαντικά και αυτές οι αλλαγές οφείλονται στις εμπειρίες του μωρού», συνέχισε η Λεόνγκ. «Χρησιμοποιώντας έναν θετικό συναισθηματικό τόνο κατά τη διάρκεια των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, οι γονείς μπορούν να συνδεθούν καλύτερα με τα βρέφη τους και να διεγείρουν την ψυχο-συναισθηματική τους ανάπτυξη».

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!