Η μητρότητα σε αλλάζει!
Η μητρότητα σε αλλάζει!


Μητρότητα: Πώς αλλάζει μια για πάντα μια γυναίκα -Ο άνθρωπος που ήσουν πριν δεν είναι ο ίδιος με αυτόν που είσαι τώρα.

Οι περισσότερες από εμάς σίγουρα σκεφτήκαμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μας αν θα είμαστε καλές μαμάδες, αν έπρεπε να κάνουμε τελικά ένα παιδί, σκεφτήκαμε τις δουλειές μας και αναρωτηθήκαμε αν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την καριέρα μας ή αν θα μπορούσαμε να είμαστε το ίδιο αφοσιωμένες σε αυτές.

Όταν η τραγουδίστρια και συνθέτης Amanda Palmer ήταν έγκυος, μια θαυμάστριά της εξέφρασε την ανησυχία της για το εάν η καριέρα της Palmer θα σταματούσε ή όχι... Ανησυχούσε επίσης για εάν θα μπορούσε να γράψει τραγούδια το ίδιο καλά με πριν. "Όταν αποκτάς ένα μωρό, είτε θα υποφέρει εκείνο είτε η καριέρα σου!"

Ως απάντηση και μέσα από ένα ανοιχτό γράμμα στο Medium, η Palmer αποκάλυψε τη νευρικότητα που είχε για την πιθανότητα να χάσει την ταυτότητά της ως δημιουργός μετά τη μητρότητα. Έγραψε για τις ανησυχίες που είχε όταν αποφάσισε να αποκτήσει ένα μωρό. "Αν είχα παιδιά" έγραψε, "θα γινόμουν μια βαρετή και κουραστική δημιουργός; Θα έγραφα μήπως ξαφνικά τραγούδια για τις ισορροπίες; Θα γινόμουν αυτός ο ενοχλητικός άνθρωπος που μιλά συνέχεια για το παιδί του και τα κατορθώματά του; Ή θα έδειχνα φωτογραφίες του παιδιού μου τη στιγμή που τρώει καρότα ή άλλη πολτοποιημένη τροφή;"

Η μητρότητα σε αλλάζει
Δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς αυτό: Μετά τη γέννηση ενός παιδιού, οι προτεραιότητές σου αλλάζουν. Εσύ αλλάζεις. Διαφορετικά από πριν θέματα, έχουν προτεραιότητα σε διαφορετικά στάδια της ζωής σου. Η ζωή με ένα νεογέννητο διαφέρει πολύ από τη ζωή χωρίς παιδιά, και η ζωή με έναν έφηβο διαφέρει πάρα πολύ από τη ζωή με ένα νεογέννητο. Το άτομο που ήσουν πριν δεν θα είναι ποτέ το άτομο που είσαι τώρα.

Οι ερευνητές μας λένε ότι πολλές αλλαγές συμβαίνουν όταν επιλέγουμε να αποκτήσουμε παιδιά και ότι η μητέρα δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος που ήταν πριν αποκτήσει παιδιά. Όπως αναφέρει και το Scientific American, μερικά χρόνια πριν όλα τα θηλυκά θηλαστικά υφίστανται «θεμελιώδεις αλλαγές» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννηση και ότι οι ορμόνες εγκυμοσύνης και γαλουχίας μπορεί να αλλάζουν τον εγκέφαλο, «αυξάνοντας το μέγεθος των νευρώνων σε ορισμένες περιοχές και προκαλώντας δομικές αλλαγές σε άλλες».
Άλλες έρευνες διαπίστωσαν ότι ένας συνδυασμός ορμονών εγκυμοσύνης, εμπειρίας εγκυμοσύνης και τοκετού, βελτιώνει τη μνήμη και τις μαθησιακές ικανότητες μιας γυναίκας.

Αλλαγή προς το καλύτερο;
Ερευνητές από την Ολλανδία απέδειξαν πρόσφατα ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα εμβρυϊκά κύτταρα εισέρχονται και εξαπλώνονται σε όλο το σώμα της μητέρας. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται "μικροχιμαιρισμός (microchimerism)" και είναι η παρουσία κυττάρων "με διαφορετικό γενετικό υπόβαθρο" στο σώμα σας. Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα από 26 γυναίκες που ήταν έγκυες με γιους και βρήκαν την παρουσία χρωμοσωμάτων Υ σε όλες.

Αυτή είναι μια απόδειξη ότι, αφού γίνεις μητέρα, δεν είσαι το ίδιο άτομο.

Πηγή: Mothersblog.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!