Παίζοντας με τον καθρέφτη
Παίζοντας με τον καθρέφτη


Ακόμα και ως νεογέννητο, το μωρό σας λατρεύει να κοιτάζει πρόσωπα. Όταν το μωρό σας είναι 9 έως 12 μηνών, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτήν του την αγάπη για να το βοηθήσετε να αναπτύξει διάφορες δεξιότητες: τον συντονισμό ματιού-χεριού, τις επικοινωνιακές του δεξιότητες και τη μίμηση. Μόλις αρχίσει να αναπτύσσεται η όραση του μωρού σας, θα λατρεύει να κοιτάζει πρόσωπα, ακόμη και το δικό του. Ίσως έχετε ήδη μάθει στο μωρό σας τους καθρέπτες, αλλά ένα παιχνίδι με τον καθρέπτη είναι κάτι που μπορεί να εξερευνήσει μόνο του.

Τα παιχνίδια με τον καθρέπτη μπορούν να βοηθήσουν το μωρό σας να αναπτύξει τις γνωστικές και φυσικές του δεξιότητες και επίσης να μάθει την αυτογνωσία.

Ιδέες για παιχνίδια με τον καθρέπτη

*Ξεκινήστε εντοπίζοντας έναν άθραυστο καθρέφτη ή έναν καθρέφτη που είναι τοποθετημένος πολύ καλά.

*Τοποθετήστε το μωρό σας μπροστά στον καθρέφτη, έτσι ώστε να μπορεί να δει τόσο τη δική του αντανάκλαση όσο και τη δική σας.

*Ζητήστε από το μωρό σας να σας δείξει τη μύτη, τα μαλλιά, τα μάτια του κ.λπ. Εάν χρειάζεται βοήθεια, μπορείτε να δείξετε τη μύτη σας ή να δείξετε τη μύτη του μέχρι να καταλάβει την ιδέα. Αυτή η άσκηση βοηθά το μωρό να μάθει τα ονόματα των μερών του σώματός του που διαφορετικά δεν μπορεί να δει.

*Βοηθήστε το να αναπτύξει τις μιμητικές του δεξιότητες, κάνοντας αστεία πρόσωπα στον καθρέπτη (π.χ. γουρλώστε τα μάτια σας, βγάλτε τη γλώσσα σας έξω) και ζητώντας του να κάνει το ίδιο. Λίγα πράγματα είναι πιο χαριτωμένα από ένα μωρό που προσπαθεί να σας μιμηθεί, και σίγουρα θα γελάσετε πολύ κατά τη διάρκεια αυτής της δραστηριότητας.

*Χρησιμοποιήστε αγαπημένα παιχνίδια του μωρού για να εκτελέσετε ένα είδος «κουκλοθέατρου» μπροστά από τον καθρέφτη. Ενθαρρύνετε το μωρό σας να πάρει μέρος στο παιχνίδι, για να δείτε αν είναι σε θέση να κατανοήσει τη σχέση μεταξύ του ίδιου και του καθρέπτη.

Ανάπτυξη της αυτογνωσίας

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το μωρό σας δεν θα συνειδητοποιήσει ότι κοιτάζει τον εαυτό του μέχρι να είναι περίπου 9 μηνών. Το «τεστ» για να τσεκάρετε αν καταλαβαίνει ότι κοιτάζει τον εαυτό του, είναι να του κολλήσετε ένα μικρό αυτοκόλλητο στο πρόσωπο χωρίς να του το πείτε. Αν όταν καθίσει μπροστά από τον καθρέπτη, προσπαθήσει να το σκουπίσει από το πρόσωπό του και όχι από το πρόσωπο του μωρού στον καθρέφτη, τότε τα έχει καταλάβει όλα. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για τα μωρά και θα είναι συναρπαστικό να το παρακολουθείτε.

Ένας άλλος τρόπος για να ελέγξετε εάν το μωρό γνωρίζει την αντανάκλασή του: ενώ κοιτάζει στον καθρέφτη, βάλτε ένα παιχνίδι ή ένα αρκουδάκι πίσω του. Εάν προσπαθήσει να ακουμπήσει την αντανάκλαση και όχι να πιάσει το πραγματικό παιχνίδι πίσω του, εξακολουθεί να μην γνωρίζει ότι αυτό και η αντανάκλασή του είναι το ίδιο πρόσωπο.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!