4 συμβουλές για να βοηθήσεις το μωρό να περπατήσει
4 συμβουλές για να βοηθήσεις το μωρό να περπατήσει


Η εκμάθηση του περπατήματος περιλαμβάνει μια σειρά από… βήματα που συνήθως ξεκινούν όταν το μωρό αρχίζει να σηκώνεται σε όρθια θέση στην κούνια του. Έπειτα, θα κρατηθεί από ένα έπιπλο για να βρει ισορροπία καθώς κινεί τα ποδαράκια του και μόλις μπορεί να πάει εύκολα από το ένα αντικείμενο στο άλλο, πλησιάζει η ώρα για τα πρώτα του ανεξάρτητα βήματα.

Ωστόσο, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αυτή η διαδικασία μπορεί συχνά να διαρκέσει μερικούς μήνες και σίγουρα δεν θα συμβεί εν μία νυκτί. Σε γενικές γραμμές, τα μωρά κάνουν τα πρώτα τους βήματα μεταξύ 8 και 18 μηνών.

Τρόποι να βοηθήσουμε το μωρό να περπατήσει

*Του δίνουμε την ευκαιρία να εξασκηθεί

Αφήνουμε το μωρό στο πάτωμα για να έχει περισσότερο χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας να εξερευνήσει και να εξασκηθεί. Μπορούμε επίσης να το δελεάσουμε να περπατήσει τοποθετώντας ένα διασκεδαστικό παιχνίδι μακριά από τον καναπέ. Ωστόσο, προσέχουμε να μην το κάνουμε τόσο δύσκολο που θα φτάσει σε σημείο να απογοητευτεί.

*Το…στηρίζουμε

Αφήνουμε το μικρό μας να δοκιμάσει τα πατήματά του (χωρίς να πέσει) δίνοντάς του ένα κινούμενο παιχνίδι στο οποίο μπορεί να στηριχθεί. Καλό είναι μη φοράει παπούτσια μέσα στο σπίτι, ώστε να νιώσει το έδαφος και να βρει καλύτερο κράτημα.

*Μετατρέπουμε την ισορροπία σε παιχνίδι

Τα μωρά που μαθαίνουν να ισορροπούν βρίσκονται στα αρχικά στάδια της προετοιμασίας για περπάτημα. Τα περισσότερα θα ξεκινήσουν κρατώντας ένα τραπέζι ή βάζοντας αντίσταση σε κάποιο τοίχο για να φτάσουν σε όρθια θέση και όταν είναι έτοιμα θα αρχίσουν να στέκονται μόνα τους. Για να βοηθήσουμε το μικρό μας, δοκιμάζουμε να μετατρέψουμε την ισορροπία το νέο μας παιχνίδι. Καθόμαστε στο πάτωμα με το παιδί και το βοηθάμε να σταθεί. Έπειτα μετράμε για περίπου πόσο καταφέρνει να παραμείνει όρθιο, ισορροπώντας το σωματικού του βάρος. Αφού ολοκληρώσει την προσπάθειά του, το επαινούμε και εκείνο θα το δει ως παιχνίδι και σίγουρα θα θέλει να το δοκιμάσει πάλι.

*Το ενθαρρύνουμε να ξανασηκωθεί

Καθώς το μικρό μας προσπαθεί να μάθει να περπατά, σίγουρα θα έχει και ορισμένες πτώσεις. Αν δεν πανικοβληθούμεε, πιθανότατα δεν θα πανικοβληθεί ούτε εκείνο. Ως γονείς μπορούμε να βοηθήσουμε το μικρό μας να ξεπεράσει τον φόβο της πτώσης, ενθαρρύνοντάς το να σηκωθεί και να περπατήσει ξανά. Αυτό θα βοηθήσει το μωρό να συνεχίσει τη διαδικασία και να καταφέρει τελικά να πραγματοποιήσει τα πρώτα του βήματα.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!