Γιατί ξυπνάει τη νύχτα;
Γιατί ξυπνάει τη νύχτα;


Ένα μωρό είναι σε θέση να κοιμάται όλη τη νύχτα μετά την ηλικία των τριών μηνών. Όταν μιλάμε για «ύπνο όλη τη νύχτα» εννοούμε ότι το μωρό θα κοιμηθεί τουλάχιστον έξι συνεχόμενες ώρες χωρίς να ξυπνήσει. Συνήθως, ένα μωρό σε αυτήν την ηλικία θα ξυπνήσει τουλάχιστον δύο φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, ίσως για να φάει ή λόγω λερωμένης πάνας. Καθώς το μωρό μεγαλώνει, ο αριθμός των διαδοχικών νυχτερινών ωρών ύπνου μπορεί να αυξηθεί.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα τα μωρά τα ίδια και έτσι και ο ύπνος τους μπορεί να ποικίλλει. Μερικά βρέφη έχουν περίπου πέντε ώρες συνεχούς ύπνου, ενώ μερικά μπορεί να φτάσουν έως και τις οκτώ ώρες. Ωστόσο, σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, το 80% των βρεφών μαθαίνει να κοιμάται όλη τη νύχτα, κατά μέσο όρο περίπου 11 ώρες, όταν είναι εννέα μηνών.

Όμως, υπάρχουν μερικοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους το μωρό ξυπνάει τη νύχτα.

Γιατί το μωρό ξυπνάει τη νύχτα;

*Το μωρό είναι πολύ πιθανό να ξυπνήσει στη μέση της νύχτας λόγω πείνας. Βεβαιωθείτε ότι το μωρό δεν πέφτει για ύπνο με άδειο στομάχι. Φροντίστε να θηλάζετε το μωρό στο τέλος της ημέρας, ακριβώς πριν τον ύπνο του.

*Όπως και οι ενήλικες, έτσι και τα μωρά έχουν δύο στάδια ύπνου. Όταν αλλάζει από το ένα στάδιο του ύπνου στο άλλο, το μωρό μπορεί να ξυπνήσει και να δυσκολευτεί να κοιμηθεί ξανά. Ακόμη και οι ενήλικοι και τα μικρά παιδιά ξυπνούν, αλλά κοιμούνται σχεδόν αμέσως. Τα μωρά μπορεί να δυσκολεύονται να κοιμηθούν αμέσως και έτσι μπορεί να κλαίνε. Ωστόσο, καθώς το μωρό μεγαλώνει, μαθαίνει να κοιμάται καλύτερα.

*Η ταχεία ανάπτυξη μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο του μωρού. Για παράδειγμα, τα μωρά που αυξάνουν την ανάπτυξή τους περίπου στους έξι μήνες μπορεί να αισθάνονται πεινασμένα πιο συχνά κι έτσι να ξυπνούν τη νύχτα για να φάνε. Το μωρό μπορεί να σταματήσει απότομα να κοιμάται όλη τη νύχτα κατά τη διάρκεια αυτών των σταδίων και στη συνέχεια να ξαναρχίσει τον αδιάκοπο νυχτερινό ύπνο.

*Ο κιρκάδιος ρυθμός, σκεφτείτε τον σαν ένα εσωτερικό ρολόι σώματος, καθορίζει το πόσο καλά κοιμάται κάποιος. Για να βεβαιωθείτε ότι ο κιρκάδιος ρυθμός του μικρού σας λειτουργεί σωστά, φροντίστε το μωρό να εκτίθεται στο φως του ήλιου.

*Η ενόχληση από την οδοντοφυΐα μπορεί να διαταράξει τον ύπνο του μωρού. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε ώστε να ανακουφίσετε το μωρό σας.

*Εάν το μωρό έχει κάποια ενόχληση, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ξυπνήσει τουλάχιστον μία φορά τη νύχτα. Ελέγξτε το δερματάκι του για τυχόν ερεθισμούς και αν η κατάσταση επιμένει, απευθυνθείτε στον παιδίατρο.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!