Τι διακρίνει τα χαρισματικά παιδιά
Τι διακρίνει τα χαρισματικά παιδιά


Μια διαδεδομένη λανθασμένη αντίληψη είναι ότι δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι ένα παιδί είναι χαρισματικό παρά μόνο μετά την έναρξη του σχολείου. Κι όμως, τα χαρακτηριστικά ενός χαρισματικού παιδιού μπορούν, στην πραγματικότητα, να αναγνωριστούν σε νήπια και ακόμη και σε μωρά.

Τα χαρακτηριστικά των χαρισματικών μωρών
*Αναζητά συνεχώς ερεθίσματα όταν είναι ξύπνιο

*Εμφανίζει την ικανότητα να μιμείται ήχους νωρίτερα από άλλα μωρά

*Είναι διαρκώς σε εγρήγορση και κοιτάζει γύρω του

*Έχει υπερευαισθησία στους ήχους, τις μυρωδιές, τις υφές και τις γεύσεις

*Χρειάζεται λιγότερο ύπνο από άλλα μωρά

*Ενώ ένα μωρό δεν χρειάζεται να έχει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά για να θεωρείται χαρισματικό, τα περισσότερα χαρισματικά παιδιά εμφανίζουν περισσότερα από ένα.

Ανάγκη για νοητική διέγερση

Ένα βασικό σημάδι ότι το μωρό σας είναι χαρισματικό είναι η ανάγκη του για νοητική διέγερση. Στην πραγματικότητα, δεν είναι ασυνήθιστο για τα χαρισματικά μωρά να γίνονται ιδιότροπα και ακόμη και να αρχίζουν να κλαίνε εάν δεν τους παρέχονται συνεχώς ερεθίσματα. Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να το θεωρήσουν αυτό ως χαρακτηριστικό γνώρισμα της προσωπικότητας, θεωρώντας το παιδί είτε «ιδιότροπο» είτε «απαιτητικό», θα μπορούσε κάλλιστα το μωρό να έχει απογοητευτεί από την απουσία διέγερσης.

Σκεφτείτε το με αυτόν τον τρόπο: τα βρέφη δεν μπορούν να κινηθούν μόνα τους και μπορούν να δουν μόνο ό,τι είναι ακριβώς μπροστά τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει μόνο το ταβάνι. Ακόμα κι αν έχετε εγκαταστήσει ένα παιχνίδι στην κούνια του, το αμετάβλητο της εικόνας μπορεί να μην προσφέρει αρκετή διέγερση σε ένα χαρισματικό παιδί που λαχταρά την ανανέωση και την ανακάλυψη.

Πώς θα καταλάβω αν το μωρό μου είναι χαρισματικό;

Ενώ δεν υπάρχουν συγκρεκριμένοι κανόνες για το πώς μπορείτε να καταλάβετε ότι το μωρό σας είναι χαρισματικό, μπορείτε να αναζητήσετε ορισμένα χαρακτηριστικά.

Συχνά μπορείτε να πείτε ότι ένα μωρό είναι χαρισματικό όταν ένας νέος ήχος ή τραγούδι, το ηρεμεί άμεσα. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, το ίδιο τραγούδι ή ο ίδιος ήχος μπορεί να γίνουν λιγότερο αποτελεσματικά ή να σταματήσουν να λειτουργούν εντελώς. Η ταχύτητα με την οποία συμβαίνει αυτό είναι συχνά ενδεικτική του κατά πόσο είναι χαρισματικό το παιδί.

Σε άλλες περιπτώσεις, το μωρό θα παραμείνει ήρεμο μόνο εάν στραφεί προς διαφορετικές κατευθύνσεις ή εάν του δοθεί κάτι νέο για να κοιτάζει. Οι γονείς των ταλαντούχων παιδιών θα παρατηρήσουν συχνά ότι, όταν τα παιδιά τους ήταν μωρά, θα έπρεπε να τα μετακινούν κάθε 20 λεπτά για να μην αρχίσουν το κλάμα.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!