Να μιλάς στο μωρό!
Να μιλάς στο μωρό!


Η φωνή σας μπορεί να κάνει υπέροχα πράγματα για το μωρό σας. Μελέτες δείχνουν ότι ο ήχος της φωνής της μητέρας ηρεμεί το μωρό τόσο όσο είναι στη μήτρα όσο και όταν τελικά γεννηθεί.

Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει ότι τα αγέννητα μωρά αποκρίνονται σαφώς σε διαφορετικές δονήσεις και ήχους με αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό ή τα μοτίβα κίνησης τους και ανταποκρίνονται ιδιαίτερα στον ήχο της φωνής της μητέρας τους. Αυτό τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το αγέννητο μωρό σας μαθαίνει να αναγνωρίζει και να θυμάται τη φωνή σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Επομένως, όταν μιλάτε στο μωρό σας χτίζετε τα θεμέλια για την κοινωνική και συναισθηματική του ανάπτυξη, καθώς και για τις γλωσσικές δεξιότητες και τη μνήμη του.

Ουσιαστικά, η φωνή σας είναι αυτή που διαμορφώνει την αντίληψη του μωρού σας για τον κόσμο και γι’ αυτό οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι ανάγκη να του μιλάτε από τη στιγμή της γέννησής του. Μάλιστα, φαίνεται πως δεν αρκεί το να του λέτε πόσο το αγαπάτε και να του τραγουδάτε νανουρίσματα για να κοιμηθεί. Χρειάζεται να του περιγράφετε ό,τι συμβαίνει γύρω του προκειμένου να το βοηθήσετε να μάθει περισσότερες καινούριες λέξεις.

Τι μπορείτε να κάνετε αν δυσκολεύεστε να μιλήσετε στο μικρό σας

Κι ενώ τα πράγματα είναι πολύ εύκολα για όσους γονείς έχουν τάση στη… φλυαρία – ή και στους μονολόγους – , οι πιο λιγομίλητοι ίσως δυσκολεύονται να βρουν πράγματα να πουν σε ένα μωράκι που ούτε απαντά, αλλά ούτε και καταλαβαίνει.

Αν λοιπόν δυσκολεύεστε να μιλήσετε στο μωρό σας, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε. Φροντίστε να αφιερώνετε κάποιο χρόνο την ημέρα περιγράφοντάς του τις κινήσεις σας, αλλά και τις δικές του και πείτε του παραμύθια αν δεν μπορείτε να βρείτε μόνοι σας τις λέξεις.

Δεν υπάρχει ακριβής ενδεδειγμένος χρόνος κατά τον οποίο θα πρέπει να του μιλάτε ώστε να αναπτυχθούν οι γλωσσικές του δεξιότητες. Άλλωστε, όσο περισσότερο προσπαθείτε, τόσο πιο αυθόρμητα θα σας βγαίνει να του μιλήσετε!

Στην περίπτωση που δεν καταφέρετε να μιλάτε για αρκετή ώρα στο μωρό σας και από την άλλη παρατηρείτε ότι έχει αργήσει να μιλήσει σε σχέση με άλλα παιδάκια στην ηλικία του, θα μπορούσατε να ζητήσετε τη γνώμη του παιδιάτρου σας. Ακόμη και αν πράγματι υπάρχει κάποια καθυστέρηση, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα κάτι αρνητικό για το μέλλον του, ούτε είναι απαραίτητο πως σχετίζεται με τα μετρημένα λόγια σας.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!