Κάθε πότε χρειάζεται να θηλάζεις το μωρό;
Κάθε πότε χρειάζεται να θηλάζεις το μωρό;


Εάν είστε νέα μαμά και θέλετε να θηλάσετε, μπορεί να έχετε πολλές ερωτήσεις. Το «πόσο συχνά πρέπει να θηλάζω το μωρό» είναι μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που ακούγονται από τις νέες μαμάδες.

Κατά μέσο όρο, ένα νεογέννητο που θηλάζει τρώει περίπου κάθε 2 έως 3 ώρες όλο το εικοσιτετράωρο. Αυτό είναι περίπου 8 έως 12 φορές σε μια περίοδο 24 ωρών.Τα νεογέννητα έχουν μικρό στομάχι και το μητρικό γάλα χωνεύεται εύκολα, οπότε θα πρέπει να θηλάζετε το μωρό σας συχνά.

Μερικά νεογέννητα ξυπνούν και θηλάζουν κάθε 2 έως 3 ώρες σαν ρολόι, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Το μωρό σας μπορεί να θέλει να θηλάσει πολλές φορές σε σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια μπορεί να κοιμηθεί για λίγο περισσότερο.

Άλλα μωρά νυστάζουν πολύ, ειδικά τις πρώτες μέρες, οπότε ίσως χρειαστεί να ξυπνήσετε το μωρό σας για να το θηλάσετε. Όλα αυτά τα μοτίβα είναι φυσιολογικά. Εφόσον το παιδί σας παίρνει αρκετό μητρικό γάλα και αναπτύσσεται καλά, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

Πώς θα καταλάβω ότι έχει χορτάσει;
Όταν το μωρό έχει χορτάσει, παίρνει μια γαλήνια έκφραση. Θα αφήσει το στήθος σας και ίσως σας κοιτάξει χαμογελώντας. Έτσι, χαρούμενο, χορτάτο και ικανοποιημένο, ίσως ακουμπήσει στο στήθος σας και αποκοιμηθεί. Επιπλέον, ένα μωρό που τρέφεται επαρκώς παίρνει κανονικά βάρος και συγκεκριμένα θα έχει πάρει το βάρος που έχασε μετά τον τοκετό (τα περισσότερα μωρά χάνουν περίπου το 7% του συνολικού βάρους τους και το αναπληρώνουν μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες). Θα βρέχει συνήθως περίπου 6 πάνες την ημέρα με διάφανα ή αρκετά ανοιχτόχρωμα ούρα και κατά τον πρώτο μήνα της ζωής του θα κάνει κιτρινόχρωμα κακά τρεις φορές την ημέρα. Επίσης, όταν το μωρό έχει θηλάσει αρκετά θα παρατηρήσετε ότι το στήθος σας είναι πιο μαλακό, αφού έχει φύγει το περισσότερο γάλα που το σκληραίνει.

Πώς θα καταλάβω ότι δεν έχει χορτάσει;

Ένα νεογέννητο που πεινάει μπορεί να χτυπήσει τα χείλη του ή να κάνει κινήσεις ρουφήγματος στον ύπνο του. Εάν δεν το ταΐσετε, θα αρχίσει να βάζει στο στόμα τα χεράκια του. Εάν εξακολουθείτε να μην το παρατηρείτε, θα αρχίσει να κουνιέται και να προσπαθεί να σηκωθεί ψάχνοντας μια θηλή και αν αυτό δεν λειτουργεί, το μωρό θα αρχίσει να κλαίει. Το κλάμα μπορεί να είναι ένα καθυστερημένο σημάδι πείνας.

Όταν το μωρό δεν πίνει αρκετό γάλα θα παρατηρήσετε ότι το στήθος σας δεν γίνεται πιο μαλακό μετά τον θηλασμό και ότι το μωρό έχει ξηρό στόμα και μάτια. Επιπλέον, σπάνια θα το ακούτε να καταπίνει και δεν θα το βλέπετε ικανοποιημένο, ακόμη και στις περιπτώσεις που ο θηλασμός διαρκεί περισσότερο από μία ώρα. Το μωρό θα χάνει βάρος, θα βρέχει λιγότερες από 6 πάνες την ημέρα με κιτρινόχρωμα σχετικά ούρα, ενώ τα κακά του θα είναι σκουρόχρωμα και μικρά μετά τις πέντε πρώτες ημέρες. Όποια και αν είναι η ένδειξη, θα πρέπει αρχικά να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και στη συνέχεια μπορείτε να ζητήσετε από τη μαία σας να σας καθοδηγήσει.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!