4+1 πράγματα που θα ήθελε να σου πει το μωρό
4+1 πράγματα που θα ήθελε να σου πει το μωρό


Παρά το γεγονός ότι το μωρό σας δεν μιλάει, σας λέει πολλά με τον τρόπο του: σας ενημερώνει πότε πεινάει και πότε έχει χορτάσει, σας λέει πώς προτιμά να το κρατάτε και πόσο του αρέσει (ή δεν του αρέσει) να το κουνάτε καθώς παρασύρεται στον ύπνο. Έτσι, πολλούς μήνες προτού ακούσετε την πρώτη του λεξούλα, οι δυο σας θα καταλαβαίνετε ήδη ο ένας τον άλλον αρκετά καλά.

Ο καλύτερος τρόπος να αντιληφθείτε τους τρόπους επικοινωνίας του μωρού σας είναι παρατηρώντας το. Καθώς η σχέση σας εξελίσσεται, θα είστε σε θέση να αποκωδικοποιείτε καλύτερα τις εκφράσεις του προσώπου του και τις κινήσεις του και στη συνέχεια να εντοπίζετε το μοτίβο συμπεριφοράς του. Αν αντιληφθείτε το μωρό ως έναν μικρό άνθρωπο που αναπτύσσεται, αυτό θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τις ανάγκες του.

Πέντε πράγματα που θέλει να σας πει το μωρό σας

«Σε χρειάζομαι»
Αν και οι ήχοι που βγάζει το μωρό σας είναι ακατανόητοι, το νόημά τους είναι ξεκάθαρο: σας χρειάζεται. Το μωρό βγάζει ήχους για να τραβήξει την προσοχή σας και αυτός είναι ο τρόπος του να αναπτύξει μια σχέση μαζί σας. Όταν απαντάτε στα σήματά του, αναπτύσσετε έναν τρόπο «συνομιλίας», που κάνει το μικρό σας να αισθάνεται σημαντικό και ενισχύει τον μεταξύ σας δεσμό.

«Σ’ αγαπώ»
Τα μωρά ξεκινούν να αναπτύσσουν δεσμούς με το να στρέφονται προς τις φωνές που γνωρίζουν (και αγαπούν) περισσότερο. Ήδη μετά από 16 εβδομάδες στη μήτρα, τα μωρά ακούνε τη μαμά, τον μπαμπά, τα αδέλφια τους και οποιονδήποτε άλλο κοντά στον οποίο η μητέρα τους βρίσκεται συχνά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δεθείτε με το μωρό σας από όταν είναι στη μήτρα, μιλώντας του και διαβάζοντάς του. Από τη στιγμή που γεννιούνται, τα μωρά είναι έτοιμα να στραφούν προς τις φωνές που αναγνωρίζουν. Κι ενώ δεν μπορούν να μιλήσουν, μπορούν να επικοινωνήσουν κοιτάζοντάς σας. Για παράδειγμα, όταν μιλάτε στο μωρό σας μπορεί να στριφογυρίσει και να κουνήσει το κεφαλάκι του από τη μία πλευρά στην άλλη, ακολουθώντας τη φωνή σας.

«Χόρτασα»
Τίποτα δεν συγκρίνεται με τη γαλήνια έκφραση που παίρνει το μωρό όταν έχει χορτάσει. Ένα χορτάτο μωρό θα αφήσει το στήθος της μαμάς του και ίσως κοιτάξει το πρόσωπό της και της χαμογελάσει. Έτσι, χαρούμενο, χορτάτο και ικανοποιημένο, ίσως ακουμπήσει στο στήθος σας και αποκοιμηθεί.

«Πεινάω»
Ένα πεινασμένο νεογέννητο μπορεί να χτυπήσει τα χείλη του ή να κάνει κινήσεις ρουφήγματος στον ύπνο του. Εάν η μαμά δεν το ταΐσει, θα αρχίσει να βάζει στο στόμα τα χεράκια του. Εάν η μαμά εξακολουθεί να μην το παρατηρεί, θα αρχίσει να κουνιέται και να προσπαθεί να σηκωθεί ψάχνοντας μια θηλή και αν αυτό δεν λειτουργεί, το μωρό θα αρχίσει να κλαίει. Το κλάμα μπορεί να είναι ένα καθυστερημένο σημάδι πείνας.

«Θέλω αγκαλιά»
Το μωρό χρειάζεται χρόνο στην αγκαλιά σας. Πώς σας το λέει αυτό; Πιθανότατα θα το δείτε δυσαρεστημένο και ανήσυχο. Μπορεί να κάνει ανήσυχες εκφράσεις ή ήχους που μοιάζουν με κλαψούρισμα. Αυτός είναι ο τρόπος του να σας πει ότι δεν είναι ευχαριστημένο. Όταν είναι τρομαγμένο ή ανήσυχο μπορεί να αναζητά μια ήρεμη, καθησυχαστική αγκαλιά, ενώ όταν βαριέται (κι όμως, ακόμη και τα μωρά βαριούνται) μπορεί να θέλει ένα πιο έντονο ρυθμό κουνήματος στην αγκαλιά σας.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!