Πώς θα πείσεις το παιδί να βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού;
Πώς θα πείσεις το παιδί να βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού;


Η ενθάρρυνση για να συμμετάσχει το παιδί ενεργά στις δουλειές του σπιτιού μπορεί να αποτελεί αρχικά μια σύνθετη διαδικασία, με την πάροδο του χρόνου όμως και λίγη υπομονή τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα και ξεκάθαρα. Ενώ οι περισσότεροι γονείς αναλαμβάνουν απλώς όλες τις δουλειές, υπάρχουν μερικές μικρές οικιακές εργασίες με τις οποίες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά. Μάλιστα, τα παιδιά λατρεύουν να κάνουν «πράγματα των μεγάλων», οπότε είναι σημαντικό να τους δείχνετε εμπιστοσύνη όταν τους αναθέτετε μια δουλειά, η οποία φυσικά θα συνάδει με την ηλικία του.

*Κάντε τις δουλειές διασκέδαση
Για να κάνετε πιο εύκολη και αποτελεσματική την δική σας ενθάρρυνση, είναι σημαντικό να κάνετε την διαδικασία ανάθεσης αλλά και τις δουλειές διασκεδαστικές. Ένα εξαιρετικό σημείο για να ξεκινήσετε είναι να αφιερώσετε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε μια συγκεκριμένη δουλειά. Αυτό θα επιτρέψει στο παιδί να επικεντρωθεί σε μια εργασία και θα βοηθήσει στην αποφυγή αντιπερισπασμών. Δεδομένου ότι τα μικρά παιδιά λατρεύουν να βοηθούν, μπορείτε να τους δώσετε το πανί και να τους αφήσετε να σκουπίσουν το καθαριστικό των παραθύρων από τα παράθυρα ή το αντίστροφο. Και όλα αυτά ενώ φυσικά ακούτε την αγαπημένη σας playlist.

*Η επιβράβευση δεν μπορεί να λείπει
Ένας καλός τρόπος για να κάνετε τα παιδιά να ενδιαφέρονται να κάνουν πράγματα που φυσικά δεν θέλουν να κάνουν είναι να εφαρμόσετε ένα σωστό και ισορροπημένο σύστημα επιβράβευσης. Η δημιουργία ενός «γραφήματος» με αυτοκόλλητα μπορεί να επιτρέψει στο παιδί σας να παρακολουθεί την πρόοδό του για μικρές καθημερινές δουλειές και εργασίες, όπως το να φτιάχνει το κρεβάτι του ή να βοηθά στην τακτοποίηση. Διατηρήστε τις ανταμοιβές απλές αλλά ουσιαστικές, όπως μια διασκεδαστική βραδιά ταινίας ή ένα μικρό παιχνίδι όταν φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο αριθμό από αυτοκόλλητα. Η ιδέα είναι να ενθαρρύνετε το παιδί σας να ασχοληθεί με τα οικιακά καθήκοντα, χωρίς να παρέχετε πάρα πολλά ως ανταμοιβή.

*Μην ξεχνάτε το «ευχαριστώ»
Τα παιδιά ευδοκιμούν όταν τους δοθεί θετική ενίσχυση και λέγοντας στο παιδί σας ότι εκτιμάτε τη βοήθειά τους θα το βοηθήσετε να προχωρήσει, εντείνοντας την καλή του συμπεριφορά και την προσπάθειά του. Όταν ένα παιδί αισθάνεται ότι κάνει τη διαφορά ή ότι βοηθάει, είναι πολύ πιο πιθανό να επαναλάβει αυτήν την συμπεριφορά στο μέλλον. Για αυτό είναι σημαντικό να ζητάτε ευγενικά την βοήθειά τους και αφού ολοκληρώσουν το έργο τους να τους λέτε «ευχαριστώ», καθώς έτσι θα ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή τους αλλά και την καλή τους συμπεριφορά.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!