Αγχωμένη μαμά
Αγχωμένη μαμά


Το στρες είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού σας στις διάφορες προκλήσεις που εμφανίζονται. Η λέξη στρες προέρχεται από τη λατινική λέξη stringere, που σημαίνει «σφίγγω». Στρες, λοιπόν, σημαίνει σφίξιμο, ένταση.

Το στρες όμως δεν επηρεάζει μόνο την ψυχολογία και τη διάθεσή σας, αλλά μπορεί να επηρεάσει το σώμα σας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, μερικοί από τους οποίους μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανείς.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι το άγχος και οι στρεσογόνοι παράγοντες επηρεάζουν άμεσα την υγεία μας, είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι. Από την καρδιά μέχρι τον εγκέφαλό σας και το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το έντονο στρες μπορεί να επιβαρύνει το σώμα σας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μόνιμα.

Το στρες μπορεί να λειτουργεί σαν ένα καλό κίνητρο για να φέρετε εις πέρας τις υποχρεώσεις σας και να πετύχετε τους στόχους σας, όταν όμως φτάνει σε σημείο να μειώνει τη λειτουργικότητά σας και να δυσκολεύει την καθημερινότητά σας, καλό θα ήταν να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός διαπιστευμένου ψυχοθεραπευτή.

Δεκαετίες έρευνας διαπίστωσαν ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει τα όργανα, το ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα, το έντερο και τον εγκέφαλό σας.

Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο

Όταν ζείτε υπό πίεση είναι αρκετά πιθανό να αντιμετωπίζετε δυσκολίες στον ύπνο, αφού το στρες σάς κάνει να είστε σε εγρήγορση και πανικό, βλάπτοντας την ικανότητά σας να χαλαρώνετε και να ξεκουράζεστε. Το χρόνιο άγχος μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να έχουν αϋπνία. Τα αυξημένα επίπεδα αδρεναλίνης και κορτιζόλης καθιστούν πιο δύσκολη την ηρεμία, γεγονός που μπορεί να σας εμποδίσει να κοιμηθείτε ή να αισθανθείτε ξεκούραστοι όταν ξυπνάτε.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλό σας, καθιστώντας τις καθημερινές σας υποχρεώσεις έναν αγώνα. Έρευνα σχετικά με το άγχος και τον ύπνο που δημοσιεύτηκε στο Neuroscience & Biobehavioral Reviews διαπίστωσε ότι το άγχος αμέσως μετά τη γέννηση μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο μας μέχρι την ενηλικίωση.

Όμως δεν είναι μόνο η έλλειψη ύπνου που επιβαρύνει τον εγκέφαλό σας όταν έχετε στρες. Για όσους πάσχουν από άγχος, μπορεί να εμφανιστεί μακροχρόνια σωματική και ψυχική ιατρική επιπλοκή. Το αίσθημα πίεσης και στρες για μεγάλες περιόδους μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα κατάθλιψης, άγχους και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Σχετική έρευνα διαπίστωσε ότι οι αγχώδεις άνθρωποι παρουσίασαν μικρή συρρίκνωση του εγκεφάλου σε σύγκριση με τους ήρεμους ανθρώπους, ενώ άλλη έρευνα έδειξε ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο, αλλάζοντας τη δομή του και τον τρόπο επικοινωνίας των κυττάρων του.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!