Άστο να ντυθεί μόνο του
Άστο να ντυθεί μόνο του


Το παιδί, ήδη από την νηπιακή του ηλικία, θα ήταν καλό να προσπαθεί καθημερινά να ντύνεται μόνο του, ακόμα και αν στην αρχή δεν τα καταφέρει τόσο καλά. Ίσως μάλιστα να θελήσετε να παρέμβετε όταν οι χρωματικοί συνδυασμοί.. φτάνουν σε άλλο επίπεδο, ωστόσο ίσως να ήταν καλύτερο να μην παρεμβείτε και απλώς να το αφήσετε να συμβεί.

Γιατί είναι σημαντικό να ντύνεται μόνο του;
Είναι σημαντικό να αφήνουμε το παιδί να επιλέγει τα ρούχα του και στην συνέχεια να ντύνεται επίσης μόνο του. Οι λόγοι, μάλιστα είναι πολλοί:

#1 Έκφραση της προσωπικότητας
Το παιδί κατά την νηπιακή ηλικία αφουγκράζεται τον κόσμο γύρω του και αρχίζει να συνειδητοποιεί τι του αρέσει και τι όχι. Τα νήπια προσπαθούν να καταλάβουν ποια χρώματα τα κάνουν χαρούμενα, ποιες υφές προτιμούν και μέσα σε ποια ρούχα αισθάνονται πιο άνετα, ακριβώς όπως οι ενήλικες.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, θα προσπαθήσουν να εκφράσουν το δικό τους πρόσωπο, διαμορφώνοντας την δική τους προσωπικότητα. Η υγιής κατανόηση της ατομικότητάς τους ξεκινά ήδη από την ηλικία των δύο ετών.

Ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να ενθαρρύνετε την ατομικότητά τους είναι να τους επιτρέψετε να επιλέξουν τα πράγματα για τα οποία ενδιαφέρονται περισσότερο, ανεξάρτητα από τη γνώμη σας. Η αύξηση των ατομικών ενδιαφερόντων περιλαμβάνει και την προσωπική επιλογή των ρούχων.

#2 Σωστές βάσεις ανεξαρτησίας
Πιθανότατα έχετε ήδη παρατηρήσει την επιθυμία των μικρών παιδιών να γίνουν ανεξάρτητα. Στην πραγματικότητα, πολλά ξεσπάσματα θυμού προέρχονται από ένα παιδί που αναζητά την ανεξαρτησία του και ακόμα δεν ξέρει πώς ακριβώς μπορεί να την διεκδικήσει.

Αφήστε το παιδί σας να αισθάνεται σαν να έχει τον έλεγχο του σώματός του μέσα από την προσωπική επιλογή των ρούχων του. Όποτε είναι δυνατόν, αφήστε το παιδί να πάρει τις δικές του αποφάσεις.

Αφήστε το να γνωρίζει ότι τα συναισθήματα και οι απόψεις του γίνονται σεβαστά.

#3 Ενισχύετε την αυτοπεποίθησή του
Δίνοντας την ευκαιρία στο παιδί να επιλέξει μόνο του τα ρούχα του, ενισχύετε έμπρακτα και ουσιαστικά την αυτοπεποίθησή του, αφού το αφήνετε να πάρει τις δικές του μικρές αποφάσεις, οι οποίες όμως έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχοσύνθεσή του.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το παιδί εκτός της ανεξαρτησίας του, χρειάζεται και καθοδήγηση.

Για αυτό λοιπόν, αφήστε το να επιλέξει τα ρούχα του, αλλά επισημάνετέ του όταν έξω κάνει κρύο ή βρέχει. Ρωτήστε τι θεωρεί εκείνο κατάλληλο για να προφυλαχθεί από τις καιρικές συνθήκες κάθε φορά, δίνοντάς του έως και δύο επιλογές, αν παρατηρείτε ότι δυσκολεύεται πολύ.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!