Τα πρώτα δόντια του μωρού
Τα πρώτα δόντια του μωρού


Μήπως το μωρό σας είναι πιο ανήσυχο από ό,τι συνήθως; Μήπως μασουλάει διάφορα αντικείμενα ή βγάζει πολλά σαλάκια; Εάν αυτά σας ακούγονται οικεία, το μωρό σας μπορεί να ετοιμάζεται να βγάλει δόντια.

Αυτό σημαίνει απλώς ότι το πρώτο σετ δοντιών του πρόκειται να αρχίσει να ξεπροβάλλει στα ούλα του. Κατά μέσο όρο, αυτό συμβαίνει σε ηλικία 4 μηνών έως και 1 έτους.

Ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα δόντια του μωρού σας.

Πότε θα ξεκινήσει να βγάζει δόντια;

Το μωρό σας είναι πιο πιθανό να βγάλει το πρώτο του δόντι κάποια στιγμή μεταξύ των 4 μηνών και των πρώτων γενεθλίων του.

Εάν έχετε ένα μωρό 6 μηνών που δεν δείχνει ακόμα σημάδια οδοντοφυΐας, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθείτε. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και έτσι είναι και οι ρυθμοί ανάπτυξής τους. Μερικά μωρά δεν βγάζουν δόντια τους έως ότου είναι εννέα μηνών. Άλλα μωρά ξεκινούν την οδοντοφυΐα ήδη από τους τρεις μήνες.

Ωστόσο, εάν έχετε πραγματικές ανησυχίες σχετικά με την ανάπτυξη του μωρού σας, μην διστάσετε να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας.

Οι δύο κεντρικοί κοπτήρες στην κάτω σειρά του στόματος είναι συνήθως τα πρώτα δόντια που εμφανίζονται. Αλλά ακόμα κι αν αυτό δεν συμβαίνει με το μωρό σας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Η σειρά ανάπτυξης μπορεί να διαφέρει από μωρό σε μωρό.

Τα μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα ή με πολύ μικρό βάρος μπορεί επίσης να παρουσιάσουν καθυστερήσεις στην οδοντοφυΐα.

Δόντια και ανάπτυξη

Εάν το μωρό σας είναι σε περίοδο οδοντοφυΐας, είναι ένα υπέροχο σημάδι ότι αναπτύσσεται φυσιολογικά. Καθώς το μωρό σας αναπτύσσει ένα πλήρες σύνολο δοντιών, θα μπορείτε να επεκτείνετε τη διατροφή του για να συμπεριλάβετε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που απαιτούν περισσότερη προσπάθεια μάσησης.

Σημάδια οδοντοφυΐας

Πριν βγει το πρώτο δόντι του μωρού σας, θα παρατηρήσετε κάποια σημάδια ότι πρόκειται να ξεκινήσει την οδοντοφυΐα. Το μωρό σας μπορεί:

-Να μασουλάει περισσότερο από το συνηθισμένο
-Να έχει αυξημένα σάλια
-Να έχει πρησμένα και ευαίσθητα ούλα
-Να κλαίει ή να είναι ευερέθιστο
-Να ξεκινήσει να μασάει αντικείμενα

Σε κάθε περίπτωση, ο παιδίατρος είναι ο ειδικός για να κρίνει τη φάση ανάπτυξης του μωρού σας και τη ρίζα των συμπτωμάτων.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!