Όταν δεν μπουσουλάει...
Όταν δεν μπουσουλάει...


Οι γονείς, ειδικά στην περίπτωση που είναι νέοι, συχνά συγκλονίζονται με πολλά διαφορετικά συναισθήματα την πρώτη φορά που κρατούν το παιδί τους, το νέο μέλος της οικογένειάς τους. Μετά από αυτό, τείνουν να ανησυχούν σχεδόν για… τα πάντα. Επιπλέον, θέλουν να γνωρίζουν κατά πόσο μοιάζει ή κάνει τα ίδια με αυτά που κάνουν άλλα μωράκια στην ηλικία του. Οι νέοι γονείς θέλουν συνήθως να γνωρίζουν εάν το παιδί τους φτάνει σε όλα τα αναπτυξιακά ορόσημα που πρέπει να επιτύχει και αν το κάνει την κατάλληλη στιγμή. Κάτι, ωστόσο, που θα ήταν καλό να γνωρίζουν είναι ότι ορισμένες καθυστερήσεις είναι φυσιολογικές ή αναλόγως των συνθηκών «συνηθισμένες».

Γιατί δεν μπουσουλάει ακόμα;
Στην περίπτωση που το παιδί δεν ξεκινήσει να μπουσουλά στην αναμενόμενη χρονική περίοδο, τότε πολύ θα είναι οι γονείς που θα σκεφτούν τι μπορεί να συμβαίνει. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους, που δεν αποτελούν «πηγή» ανησυχίας, περιλαμβάνουν:

*Δεν περνά αρκετό χρόνο μπρούμητα

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τον χρόνο που περνά ένα μωρό μπρούμητα, «πάνω» δηλαδή στην κοιλίτσα του, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι μπορεί να βοηθήσει τα μωρά να φτάσουν στο στάδιο να μπουσουλήσουν. Φαίνεται ότι τα παιδιά που δεν περνούν πολύ χρόνο μπρούμητα, έχουν σημαντικά πιο αδύναμους μυς στην πλάτη και τους βραχίονες.

Τι μπορείτε να κάνετε: Ο μπαμπάς και η μαμά θα ήταν καλό να ενθαρρύνουν το μικρό τους να κάθεται μπρούμητα όταν είναι ξύπνιο, προκειμένου να ενδυναμώσει τους μυς στην πλάτη και τους βραχίονες. Κατά την διάρκεια του ύπνου, θα ήταν καλό να το κρατάτε ανάσκελα για να διασφαλίσετε την ασφάλειά τους, ενώ τους βοηθάτε να χτίσουν τη δύναμη που χρειάζονται, όταν είναι ξύπνια, για να μπουσουλήσουν.

*Το μωρό θα παρακάμψει αυτό το στάδιο

Ο μειωμένος χρόνος μπρούμητα, μπορεί να αποτελέσει ένα παράγοντα που θα ενθαρρύνει το μωρό να συρθεί και έπειτα χρησιμοποιώντας τα χέρια του να προσπαθήσει να τραβήξει το σώμα του προς τα πάνω και τελικά να περπατήσει, παρακάμπτοντας εντελώς το μπουσούλημα. Αυτό μπορεί να είναι ένα αγχωτικό πράγμα για τους γονείς κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που υπάρχουν ήδη τόσα πολλά για να ανησυχούν, αλλά ο παιδίατρος θα μπορέσει να απαντήσει με σιγουριά περί τίνος πρόκειται.

Τι μπορείτε να κάνετεΜπορείτε να παρακολουθείτε στενά την κινητικότητα του μωρού και να το ενθαρρύνετε να κάνει κινήσεις με απλές ασκήσεις.

*Δεν του δίνετε ευκαιρία

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γονείς απλά δεν δίνουν στα μωρά τους την ευκαιρία να προσπαθήσουν να μπουσουλήσουν, να βελτιώσουν την κίνηση και τη δύναμη των μυών. Ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι οι αγκαλιές αποτελούν αγαπημένη συνήθεια τόσο των γονιών όσο και των μωρών, ίσως θα πρέπει να το αφήσετε και λίγο κάτω, προκειμένου να παίξει και να κάτσει μπρούμητα. Επιπλέον είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε ότι δεν το αγκαλιάζετε μόνο εσείς, αλλά και οι παππούδες, τα αδέλφια και οι περισσότεροι άνθρωποι που το προσεγγίζουν.

Τι μπορείτε να κάνετεΠροσπαθήστε να αφήνετε στο μωρό λίγο χρόνο μόνο του κι όχι στην αγκαλιά σας.


Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!