Επιλόχειος κατάθλιψη... για χρόνια
Επιλόχειος κατάθλιψη... για χρόνια


Πολλές μαμάδες συνεχίζουν να έχουν κατάθλιψη έως και τρία χρόνια μετά τη γέννηση του παιδιού τους.

Η επιλόχειος κατάθλιψη ή μεταγεννητική κατάθλιψη, παρουσιάζεται συνήθως λίγο μετά τον τοκετό.Περίπου 10% -20% των γυναικών βιώνουν επιλόχεια κατάθλιψη με κύρια χαρακτηριστικά τη συναισθηματική αστάθεια, το κλάμα, τη θλίψη, το άγχος και την έλλειψη συγκέντρωσης.

Πόσο διαρκεί η επιλόχειος κατάθλιψη
Νέα μελέτη δείχνει ότι η μεταγεννητική κατάθλιψη μπορεί στην πραγματικότητα να παραμείνει για αρκετά χρόνια μετά τη γέννηση του μωρού. Γι΄αυτό και οι ειδικοί ζητούν από τις μητέρες να υποβάλλονται σε έλεγχο για μεταγεννητική κατάθλιψη όταν το παιδί τους γίνει ενός έτους, αφού η έρευνα διαπίστωσε συμπτώματα κατάθλιψης στις μητέρες αρκετό διάστημα μετά τον τοκετό που φτάνουν τα τρία χρόνια!

Τα ευρήματα είναι μέρος μιας ευρύτερης μελέτης σχετικά με τις μητέρες οι οποίες κινδυνεύουν να βιώσουν προγεννητική κατάθλιψη και άγχος εν μέσω της πανδημίας COVID-19 .

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, παρακολούθησε σχεδόν 5.000 μητέρες στις ΗΠΑ για τρία χρόνια. Ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας αξιολόγησαν τα συμπτώματα των γυναικών στους τέσσερις μήνες μετά τον τοκετό και στη συνέχεια και πάλι σε ένα, δύο και τρία χρόνια.

Αποτελέσματα έρευνας
Αν λοιπόν έχετε συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης ενώ το παιδί σας είναι ενός έτους σίγουρα δεν είστε η μόνη, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα το ένα τέταρτο των μητέρων είχε αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης τα τρία χρόνια μετά τον τοκετό.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι έξι μήνες μπορεί να μην είναι αρκετοί για να καταγράψουν τα συμπτώματα κατάθλιψης», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Diane Putnick. «Αυτά τα μακροπρόθεσμα δεδομένα είναι το κλειδί για τη βελτίωση της κατανόησής μας για την ψυχική υγεία της μητέρας, την οποία γνωρίζουμε ότι είναι κρίσιμη για την ευημερία και την ανάπτυξη του παιδιού της.»

Οι γυναίκες με υποκείμενα προβλήματα υγείας όπως ψυχικές ή διαβήτη κύησης είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλότερα επίπεδα συμπτωμάτων κατάθλιψης κατά τη διάρκεια των τριών ετών που μελετήθηκαν.

Πηγή: mothersblog.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!