Είναι έτοιμο να περπατήσει όταν...
Είναι έτοιμο να περπατήσει όταν...


Κάποια τα μωρά κάνουν βόλτες γύρω από τα έπιπλα για πολλούς μήνες, ενώ άλλα αρχίζουν να περπατούν σχεδόν τη στιγμή που σηκώνονται στα δύο τους ποδαράκια. Αν παρατηρήσετε τα παρακάτω σημάδια, το μωρό σας πιθανότατα είναι έτοιμο να περπατήσει, επομένως δώστε προσοχή και κρατήστε τη βιντεοκάμερα κοντά σας.

Σημάδι #1: Ανύψωση

Προφανώς, το μωρό δεν μπορεί να αρχίσει να περπατά προτού μάθει πώς να κρατιέται όρθιο. Συνήθως, τα μωρά ετοιμάζονται να περπατήσουν όταν αρχίσουν να στέκονται όρθια από μόνα τους. Σε γενικές γραμμές, αυτό συμβαίνει κοντά στους 8 μήνες και μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις μήνες προτού δείτε ανεξάρτητα βήματα. Τα μωρά θα αρχίσουν να τραβούν τα έπιπλα, οπότε καλό είναι να διαμορφώσετε τον χώρο σας το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε να είναι ασφαλής για το μικρό σας.

Σημάδι #2: Αναστάτωση

Θυμάστε τις σκοτεινές ημέρες της οδοντοφυΐας; Κάθε φορά που τα μωρά φτάνουν σε ένα νέο ορόσημο, αναστατώνονται. Και η αναστάτωση αυτή τείνει να εμφανίζεται στο γεύμα τους: αν ξαφνικά το μικρό σας γίνεται επιλεκτικό στο φαγητό, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι σύντομα θα περπατήσει.

Σημάδι #3: Επιπλέον υπνηλία

Ένα μωρό που πρόκειται να περπατήσει μπορεί να νυστάζει πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο. Αυτό συμβαίνει περίπου στους 10 ή 11 μήνες, ακριβώς καθώς το μωρό κάνει ένα άλμα ανάπτυξης.

Σημάδι #4: Τόλμη

Μόλις το μωρό καταφέρει να σηκωθεί, πιθανότατα θα αρχίσει να προσπαθεί να βρει την ισορροπία του. Το αν το μωρό σας θα περπατήσει πρόωρα ή πιο μετά μπορεί να μην έχει καμία σχέση με την ικανότητά του, αλλά να σχετίζεται περισσότερο με την προσωπικότητά του. Ένα σούπερ γενναίο παιδί μπορεί να το κάνει αμέσως, ενώ ένα πιο προσεκτικό μπορεί να θέλει να είναι σίγουρο ότι δεν θα πέσει προτού αφήσει τον καναπέ.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν το πότε θα περπατήσει το μωρό;

Ενώ η γενετική επηρεάζει την ικανότητα του μωρού να περπατήσει, παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως οι παρακάτω:

Ιδιοσυγκρασία: Τα προσεκτικά μωρά μπορεί να είναι ικανοποιημένα με το να μπουσουλούν για λίγο.
Μέγεθος: Έχει να κάνει με τις αναλογίες. Εάν ένα μωρό είναι πολύ βαρύ, μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να βρει την ισορροπία του.
Ομιλία: Τα μικρά τείνουν να φτάνουν ένα ορόσημο τη φορά και η ανάπτυξη της ομιλίας μπορεί να έχει προτεραιότητα από το περπάτημα.
Ευκαιρία: Τα μωρά που δεν έχουν πολλές ευκαιρίες για παιχνίδι στο πάτωμα και κίνηση τείνουν να περπατούν αργότερα.

Περιμένετε το μωρό σας να κάνει τα πρώτα του βήματα μεταξύ 8 και 18 μηνών.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!