5+1 αλήθειες που πρέπει να γνωρίζουν τα κορίτσια πριν την εφηβεία
5+1 αλήθειες που πρέπει να γνωρίζουν τα κορίτσια πριν την εφηβεία


Η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος για όλα τα παιδιά, μια πρώιμη ενηλικίωση που τα φέρνει αντιμέτωπα με μια σειρά από απαιτήσεις και προκαταλήψεις τις οποίες θα αντιμετωπίσουν και αργότερα στη ζωή τους. Γι’ αυτό, πρέπει να φτάνουν σ’ αυτήν την ηλικία έχοντας ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα από πιο νωρίς, ώστε να μην επιτρέψουν κανέναν και τίποτα να επηρεάσει τον ψυχισμό και να πληγώσει την αυτοπεποίθησή τους.

Στην περίπτωση των κοριτσιών, μάλιστα, πρέπει οπωσδήποτε να απομυθοποιήσουμε μια σειρά από στερεότυπα που, αν και παρωχημένα, δεν λένε να εξαλειφθούν:

Δεν είναι το «αδύναμο φύλο»
Ακούγεται σαν γραφικότητα πια, αλλά το παλιό κλισέ πως οι γυναίκες είναι το «αδύναμο φύλο» επιμένει στις μέρες μας και είναι μοιραίο τα κορίτσια μας να το ακούσουν πολλές φορές ώσπου να φτάσουν στην εφηβεία. Εμείς, παρ ολ’ αυτά, οφείλουμε να τους διδάξουμε ότι δεν υπάρχει αδύναμο φύλο – είναι δυνατές και ικανές για όλα, αρκεί να πιστεύουν στον εαυτό τους και να στηρίζονται στις δυνάμεις τους και την αγάπη των δικών τους ανθρώπων.

Η ομορφιά πηγάζει από μέσα τους
Μεγαλώνοντας ένα κορίτσι βομβαρδίζεται απ’ τους κανόνες και τα πρότυπα ομορφιάς που κατακλύζουν τα ΜΜΕ, αλλά ενισχύονται κι από την στάση και τα βλέμματα των γύρω μας. Για να ξεπεράσουν την αγωνία να ταιριάξουν σ’ αυτό που θέλουν οι άλλοι, τα κορίτσια πρέπει να εμπεδώσουν και να κάνουν στάση ζωής το ότι η αληθινή και διαχρονική ομορφιά είναι κάτι που εκπέμπεις, όχι με την εμφάνιση, αλλά με τον νου και την ψυχή σου.

Όταν λέμε «όχι» εννοούμε «όχι»
Ακούγεται αυτονόητο, αλλά σε μια κοινωνία που ακόμη δεν έχει αποδεχτεί πλήρως το δικαίωμα της γυναίκας να λέει «όχι» και δεν διστάζει να αναζητά ελαφρυντικά σε βίαιες συμπεριφορές ανδρών, δεν είναι καθόλου. Πρέπει, λοιπόν, να εμφυσήσουμε στις κόρες μας την πεποίθηση ότι δεν έχουν καμία υποχρέωση να είναι δεκτικές, ανεκτικές ή υποχωρητικές όταν επιθυμούν το αντίθετο ή, απλώς και μόνο, επειδή ο άλλος είναι ευγενικός.

Δεν υπάρχουν δουλειές που «είναι για κορίτσια»
Ακόμη ένα στερεότυπο που δε λέει να φύγει είναι εκείνο που λέει πως οι δουλειές του σπιτιού είναι γυναικεία υπόθεση – παρά το ότι πάρα πολλοί άντρες είναι πλέον αυτάρκεις, όσο ζουν μόνοι. Είναι βασικό να μάθουμε στα κορίτσια μας να κρατάνε το σπίτι καθαρό και μαγειρεύουν το φαγητό τους. Δεν πρέπει, όμως, να αφήσουμε να πιστέψουν ότι τις προετοιμάζουμε για συζύγους και νοικοκυρές, αλλά για ανεξάρτητους και προκομένους ενήλικες.

Οι δυνατές φιλίες δεν διαχωρίζουν φύλο
Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη πολλοί που πιστεύουν πως οι γυναικείες φιλίες δεν είναι το ίδιο δυνατές με τις ανδρικές και πως δεν υπάρχει φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών. Τέτοια στεγανά μας αποτρέπουν απ’ το να αναπτύξουμε ουσιαστικές και ανταποδοτικές σχέσεις με τους γύρω μας. Τα κορίτσια μας πρέπει να ξέρουν ότι η φιλία είναι κάτι πολύτιμο που γεμίζει τη ζωή σου με αγάπη και χαρά και η δύναμή της δεν έχει να κάνει με το φύλο.

Το σώμα τους ανήκει σ’ εκείνες και μόνο
Μια γυναίκα μπορεί να νιώσει πολλές φορές στη ζωή της ότι οι άλλοι νομίζουν πως έχουν λόγο για την εμφάνιση, τη διατροφή, τη σεξουαλική ζωή, ακόμη και για την εγκυμοσύνη της. Για να μη νιώσουν ποτέ τους ότι αυτό που τις ορίζει είναι η γνώμη των άλλων, πρέπει τα κορίτσια μας να γαλουχηθούν με την πεποίθηση ότι το σώμα τους ανήκει σ’ αυτές και μόνο, και είναι οι μόνες που αποφασίζουν τι θα κάνουν με αυτό.

Πηγή: mama365.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!