5 βασικές αρχές για ένα παιδί 5 ετών
5 βασικές αρχές για ένα παιδί 5 ετών


Συχνά, όταν εξετάζουμε στο τι πρέπει να γνωρίζει ένα παιδί έως την ηλικία των 5 ετών, επικεντρωνόμαστε στην προετοιμασία του για το νηπιαγωγείο ή την καλλιέργεια των διάφορων δεξιοτήτων του όπως να κουμπώνει το παντελόνι του, να μετράει μέχρι το δέκα ή να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα. Παρόλο όμως που αυτές οι δεξιότητες είναι απαραίτητες για την μετάβαση του παιδιού στο επόμενο στάδιο που λέγεται σχολείο, υπάρχουν και κάποιες αξίες που είναι ακόμα πιο σημαντικές, αφού πάνω τους θα χτίσει ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή του.

Ειλικρίνεια και ακεραιότητα
Όλα τα παιδιά, καθώς μεγαλώνουν, περνούν από το στάδιο να λένε μικρά, αθώα ψεματάκια μόνο και μόνο για να μην έρθουν αντιμέτωπα με τις ευθύνες τους. Οι ιστορίες για δράκους που έσπασαν το βάζο με τις καραμέλες ή τον κύριο «κανέναν» που κάνει διαρκώς ζημιές είναι γνωστές σε όλους μας!

Για να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να λένε την αλήθεια, λοιπόν, πρέπει να τα επιβραβεύουμε κάθε φορά που αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους και όχι να τα μαλώνουμε ή να τα βάζουμε τιμωρία.

Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος για να εμφυσσίσουμε στα μικρά μας την αξία της αλήθειας, είναι να είμαστε ειλικρινείς πρώτα εμείς. Παραδεχόμαστε τα λάθη μας, ζητάμε συγνώμη κι έπειτα διορθώνουμε. Επίσης, δεν κρύβουμε τα συναισθήματά ή τα μειονεκτήματά μας. Αν χτίσουμε μια ψεύτικη εικόνα απέναντί τους, αργά ή γρήγορα θα το καταλάβουν και θα μας μιμηθούν.

Δικαιοσύνη
Για τους μεγάλους, η έννοια της δικαιοσύνης μοιάζει δύσκολη και αρκετά περίπλοκη. Για τα παιδιά, όμως, είναι πολύ ξεκάθαρη και, συχνά, απόλυτη! Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις, το δίκαιο κλίνει προς το μέρος τους αφού δεν έχουν αναπτύξει ακόμα την αντικειμενική αντιλήψη για το σωστό και το λάθος.

Είναι στο χέρι μας, λοιπόν, να τους μάθουμε τι είναι δίκαιο και τι όχι χρησιμοποιόντας όσο γίνεται αντικειμενικά κριτήρια. Ακόμα κι αν θέλουμε να τα ευχαριστήσουμε (ή να αποφύγουμε την γκρίνια τους), οφείλουμε να είμαστε δίκαιοι απέναντί τους. Όταν κάνουν ένα λάθος, πρέπει να τους το πούμε και όταν κάνουν το σωστό πρέπει να τα επιβραβεύουμε.

Τα επιτραπέζια παιχνίδια που έχουν συγκεκριμένους κανόνες διδάσκουν στα παιδιά πώς να συμπεριφέρονται δίκαια στους άλλους ενώ τα παιχνίδια ρόλων τα μαθαίνουν να μοιράζονται και να συνεργάζονται χωρίς να πληγώνουν τους άλλους ή τον εαυτό τους.

Σεβασμός
Ο σεβασμός είναι μια αξία στην οποία θα πρέει να επιστρέφετε καθόλη τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. Ωστόσο, μέχρι την ηλικία των 5 θα πρέπει να έχουν μπει τα θεμέλια - και θα πρέπει να είναι γερά.

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν να συμπεριφέρονται με σεβασμό είναι το δικό σας παράδειγμα. Χρησιμοποιήστε το «ευχαριστώ» και το «παρακαλώ» όσο πιο συχνά μπορείτε, και παράλληλα δώστε αξία στην οποιαδήποτε προσπάθεια και ποιοδήποτε συναίσθημα του παιδιού. Δείξτε του, δηλαδη, ότι σέβεστε τον κόπο του και την προσωπικότητά του. Πολύ βασικό, επίσης, είναι να σέβεστε εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας αφού ο σεβασμός ξεκινά από εμάς.

Μόλις το παιδί κατακτήσει την ευγένεια και τον σεβασμό προν το ίδιο και προς εσάς, μπορείτε να του μιλήσετε για πιο περίπλοκες έννοιες όπως τον σεβασμό σε μία διαφορετική άποψη.

Υπομονή κι επιμονή
Η υπομονή και η επιμονή είναι δύο αξίες εξαιρετικά σημαντικές για το παιδί μας και αποτελούν τις βάσεις για να μπορεί να προχωρήσει με σταθερότητα και επιτυχία στην μετέπειτα ζωή του. Είναι σημαντικό να βάζει στόχους και να προσπαθεί να τους πετύχει, ακόμα κι αν στην αρχή δυσκολεύεται.

Βοηθήστε το να επιμένει μέχρι να καταφέρει αυτό που θέλει και ενθαρρύνετέ το να σηκώνεται και να συνεχίζει την προσπάθεια κάθε φορά που πέφτει. Για ακόμα μία φορά, το δικό σας παράδειγμα και η δική σας υπομονή θα το οδηγήσουν στον σωστό δρόμο.

Αγάπη
Η ουσιαστική αγάπη είναι η βάση πάνω στην οποία θα χτίσουν ολόκληρη τη ζωή τους, οπότε μην την τσιγκουνεύεστε! Πείτε στο παιδί σας πόσο πολύ το αγαπάτε, αλλά μην μείνετε μόνο στα λόγια. Αγγαλιάστε το, αποδεχτείτε τον χαρακτήρα του, κατανοήστε τις αδυναμίες του, διορθώστε τα λάθη του και σταθείτε δίπλα του σαν ακλόνητος βράχος.

Παράλληλα, δείξτε την αγάπη σας στους γύρω σας. Βοηθήστε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, κρατήστε τον χώρο σας καθαρό και ζεστό, αποφύγετε τους άσκοπους καβγάδες και τις φωνές και σεβαστείτε το περιβάλλον. Η στάση σας θα γίνει το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά σας που σταδιακά θα καταλάβουν ότι η αληθινή αγάπη, ακόμα κι όταν είναι αυστηρή, μπορεί να συγχωρεί και να χωράει μέσα της τα πάντα.

Πηγή: mama365.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!