Όταν το μωρό ξεκινά τις στερεές τροφές...
Όταν το μωρό ξεκινά τις στερεές τροφές...


Πώς η μετάβαση από το γάλα στις στερεές τροφές θα γίνει ομαλά.

Οι περισσότεροι παιδίατροι προτείνουν την εισαγωγή στερεών τροφών κατά τον 6ο μήνα.

Οι λόγοι, που αποφεύγονται οι στέρεες τροφές πριν από τον 5ο ή 6ο μήνα, είναι κυρίως οι γαστρεντερικές διαταραχές και αλλεργίες που ενδέχεται να παρουσιάσουν τα βρέφη σε ορισμένα τρόφιμα.

Από την άλλη πλευρά η καθυστέρηση εισαγωγής των στερεών τροφών αρκετά αργότερα από τον 6ο μήνα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την κατανάλωση τροφών και το μωρό να χρειαστεί βοήθεια σχετικά με τη διαχείρισή τους.

Τι όμως θα πρέπει να γνωρίζετε όταν ξεκινήσετε τις στέρεες τροφές:

Μπορεί να είναι ιδιότροπο
Η έναρξη νέων γεύσεων δεν είναι μια εύκολη διαδικασία. Συχνά το μωρό αρνείται να δοκιμάσει, κλείνει τα στόμα του ή φτύνει το φαγητό. Πιθανόν να χρειαστεί χρόνος μέχρι να ανταποκρίνεται πιο θετικά στις νέες τροφές.

Θα πρέπει να είστε επίμονοι
Στο μικρό σας δεν θα αρέσουν όλα όσα του δίνετε να φάει. Είναι πιθανό να πρέπει να δοκιμάσει το ίδιο φαγητό ξανά και ξανά χωρίς όμως να το πιέζετε προκειμένου να το καταπιεί.

Ξεκινήστε με μικρές μερίδες
Αυτό μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά καθώς ετοιμάζετε το φαγητό ίσως θεωρήσετε τη μερίδα μικρή και προσθέσετε λίγο παραπάνω. Υπάρχει δε ο μύθος ότι όταν τα μωρά τρώνε πολύ κοιμούνται περισσότερο! Επίσης, όταν τα μωρά μαθαίνουν να τρώνε περισσότερο απ΄όσο πρέπει συχνά σταματούν να πίνουν γάλα το οποίο είναι απαραίτητο, λόγω των θρεπτικών συστατικών, για την ανάπτυξή τους.

Θα πιστεύετε ότι πνίγεται
Πολλά μωρά παρότι το φαγητό είναι αλεσμένο, βγάζουν το φαγητό ή δίνουν την εντύπσωη ότι πνίγονται. Συνήθως είναι μια φυσιολογική αντίδραση. Μην δίνετε μεγάλες κουταλιές, το φαγητό να μην έχει κομμάτια και να αφήνετε το χρονικό περιθώριο να καταπιούν. Τέλος, προσέξτε να μην εμποδίζει κάτι τον αεραγωγό τους.

Ρωτήστε τον παιδίατρο
Τα μωρά πρέπει να τρώνε συγκεκριμένες τροφές το πρώτο διάστημα. Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να του δώσετε καλαμπόκι έως ότου γίνουν οκτώ μηνών ή μέλι λόγω εμφάνισης αλλεργίας. Γι΄αυτό είναι σημαντικό να ακολουθείτε πιστά τις υποδείξεις του/ης παιδιάτρου σας.

Πηγή: todaysparent.com

 


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!