Πώς θα κοιμηθεί το νήπιο;
Πώς θα κοιμηθεί το νήπιο;


Δεν είναι λίγοι οι γονείς, που όταν φτάσει η ώρα του βραδινού ύπνου έχουν να αντιμετωπίσουν την έντονη άρνηση, τις φωνές ή και τα δάκρυα από το νήπιο που απλώς δεν θέλει να κοιμηθεί. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, από 3 έως και 5 ετών, χρειάζονται περίπου 11 έως 13 ώρες ύπνου την ημέρα, ώρες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ο μεσημεριανός υπνάκος. Εάν το παιδί έχει την τάση να κοιμάται πολύ αργά, τότε υπάρχει η πιθανότητα να μην ξεκουράζεται αρκετά οδηγώντας σε πολλά άλλα ζητήματα, με τα πιο συνηθισμένα να αφορούν την ευερεθιστότητα και την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, οι στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε άμεσα για να διευκολύνετε την κατάσταση περιλαμβάνουν:

1. Δώστε του μια επιλογή
Τα μικρά παιδιά επιθυμούν να έχουν τον έλεγχο, αλλά προφανώς, χρειάζονται και τα όρια από την μαμά και τον μπαμπά. Οπότε μπορείτε να δοκιμάσετε να καλύψετε την ανάγκη του για έλεγχο, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι θα κοιμηθεί αρκετές ώρες και ότι πράγματι θα ξεκουραστεί. Ο τρόπος για να το καταφέρετε αυτό δεν είναι άλλος από τις επιλογές που μπορείτε να του δώσετε, όπως είναι αυτή που αφορά τι θα κάνετε πριν ξαπλώσει. Είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι να υλοποιήσετε μαζί του οποιαδήποτε επιλογή του δώσετε, για αυτό θα ήταν καλό να σκεφτείτε τι θα του πείτε και τι όχι.

2. Βοηθήστε το νήπιο να χαλαρώσει
Δοκιμάστε να κάνετε ήπιες δραστηριότητες μαζί με το παιδί πριν να φτάσει η ώρα για να κοιμηθεί. Δοκιμάστε να του κάνετε ένα ζεστό μπάνιο, που θα το βοηθήσει να χαλαρώσει και να εκτονώσει την ένταση της ημέρας. Θα ήταν καλό να αποφύγετε τα παιχνίδια που περιλαμβάνουν έντονη δραστηριότητα, όπως το τρέξιμο ή το κυνηγητό μέσα στο σπίτι, καθώς αυτό είναι πιθανό να μην το βοηθήσει να χαλαρώσει. Μπορείτε παράλληλα να δοκιμάσετε να του αλλάξετε νωρίτερα τα ρούχα του, φορώντας του τις πιτζάμες του, καθώς αυτό θα το βοηθήσει να συνειδητοποιήσει ότι σε λίγο θα έρθει η ώρα που θα πρέπει να ξαπλώσει.

3. Αγκαλιά πριν πείτε καληνύχτα
Για μερικά παιδιά, ο ύπνος είναι δύσκολος επειδή δεν θέλουν να αποχωριστούν τη μαμά, τον μπαμπά ή και τα αδέλφια τους αν δεν κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο. Βρείτε λοιπόν, λίγο χρόνο για να χαλαρώσετε μαζί. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι οθόνες θα κλείσουν και ότι θα έχετε την ευκαιρία να χαλαρώσετε μαζί λίγο πριν κοιμηθεί. Μπορείτε να συζητήσετε, αρκεί να διατηρήσετε τους τόνους ήπιους για να βοηθήσετε το παιδί να χαλαρώσει. Είναι σημαντικό να φεύγετε από το δωμάτιό του πριν εκείνο αποκοιμηθεί, διότι διαφορετικά αυξάνονται οι πιθανότητες να υιοθετήσει μια νέα συνήθεια που θα δυσκολέψει τόσο εκείνο όσο και εσάς.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!