Η διατροφή του μωρού
Η διατροφή του μωρού


Είτε κάνετε συνταγές για παιδικές τροφές είτε χρησιμοποιείτε έτοιμα τρόφιμα για το βρέφος, η μετάβαση σε στερεές τροφές σηματοδοτεί μια συναρπαστική στιγμή τόσο για το μωρό σας όσο και για τους γονείς, καθώς θα δοκιμάσει για πρώτη φορά φαγητό και εσείς θα μπορείτε να δείτε την πρώτη ακόμα αντίδραση του μωρού σας. Ωστόσο, αυτή η μετάβαση για ορισμένους γονείς μπορεί να είναι κάπως τρομακτική ή και δύσκολη. Μπορείτε να δοκιμάσετε τις ακόλουθες στρατηγικές για να κάνετε το μεταβατικό αυτό στάδιο πιο εύκολο, ασφαλές και διασκεδαστικό, τόσο για το μωρό όσο και για εσάς.

Σύντομος οδηγός μετάβασης
1. Μεταφέρετε λίγες κουταλιές της σούπας φαγητό σε ένα πιάτο για να ταΐσετε το μωρό σας. Αυτό διότι είναι πιθανό το μωράκι σας να μην θέλει όλο του το φαγητό και τότε θα πρέπει να το πετάξετε, αφού τα βακτήρια από το εσωτερικό του στόματος του θα έχουν μεταφερθεί μέσω του κουταλιού στα τρόφιμα στο μπολ.

2. Παρατηρήστε τις ενδείξεις που σας «στέλνει» το μωρό σας και μην το αναγκάσετε να φάει παραπάνω από αυτό που θέλει. Εάν κλείσει το στόμα του ή γυρίσει το κεφάλι του προς την άλλη κατεύθυνση, δώστε του λίγο χρόνο, καθώς μπορεί να σας δείχνει ότι χόρτασε.

3. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επιβλέπετε το μικρό σας όταν τρώει, ακόμα και αν πρόκειται για νήπια.

4. Ξεκινήστε σερβίροντας το πουρέ από μία μόνο τροφή στο μωρό σας. Περιμένετε τουλάχιστον μία έως δύο ημέρες πριν εισαγάγετε ένα άλλο φαγητό ή τρόφιμο, ώστε να αντιληφθείτε αν υπάρχει κάποια αλλεργική αντίδραση.

5. Στην περίπτωση που το μωρό σας αρνείται μια συγκεκριμένη τροφή, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να σταματήσετε να την σερβίρετε ή ότι πράγματι δεν του αρέσει, μιας και συχνά τα μωρά πρέπει να εκτίθενται σε ένα νέο φαγητό έως και 10-15 φορές πριν το αποδεχτούν. Δοκιμάστε να το αναμίξετε με πουρέ που γνωρίζετε ότι απολαμβάνει.

6. Προσπαθήστε να εισάγετε όσο το δυνατόν περισσότερα διαφορετικά τρόφιμα στην διατροφή του παιδιού κατά τους πρώτους 12 μήνες της ζωής του. Αυτό θα το βοηθήσει να εξοικειωθεί γρηγορότερα με τις τροφές, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητες να γίνει ιδιαίτερα «εκλεκτικό» στην μετέπειτα ζωή του.

7. Μην παραμείνετε στο στάδιο του λείου πουρέ για πολύ καιρό. Μόλις επιβεβαιωθείτε ότι το μωρό σας μπορεί να καταπιεί με ευκολία, κινηθείτε σταδιακά με προσοχή και επιβλέποντας πάντα το παιδί σε πιο σκληρές τροφές.

8. Ένα ακόμα tip που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σχετίζεται με τον πουρέ. Για να αραιώσετε έναν πουρέ, προσθέστε λίγο μητρικό γάλα, φόρμουλα ή και νερό. Για να πυκνώσετε έναν πουρέ, ανακατέψτε λίγα δημητριακά που προορίζονται για μωρά.

9. Εάν διαπιστώσετε ότι το μωράκι σας έχει μεγαλύτερη όρεξη την μία ημέρα ενώ μικρότερη την επόμενη, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας μιας και αποτελεί ένα φυσιολογικό φαινόμενο, που αντιμετωπίζει σχεδόν κάθε άνθρωπος.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!