Συνήθειες που καλό είναι να έχει ένα μωρό
Συνήθειες που καλό είναι να έχει ένα μωρό


Η φροντίδα ενός νεογγένητου αποτελείται από τον θηλασμό, το σχεδόν διαρκές νυχτερινό ξύπνημα και την αμείωτη προσπάθεια τόσο της μαμάς όσο και του μπαμπά. Μπορείτε να διευκολύνετε την κατάσταση, βοηθώντας τόσο το μωρό όσο και τον εαυτό σας, μαθαίνοντας του κάποια πράγματα, ήδη από τις πρώτες μέρες που θα είστε μαζί. Με αυτόν τον τρόπο θα θέσετε γερές βάσεις ώστε μεγαλώνοντας να είναι πιο εύκολο για εκείνο να υιοθετήσει καλές συνήθειες, που θα το βοηθούν και θα το εξελίσσουν. Μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να του μάθετε, σχεδόν εξαρχής, είναι:

Το παιχνίδι
Οι γκριμάτσες, το τραγούδι, όπως και η περίεργη φωνή όταν του μιλάτε αποτελεί την πρώτη μορφή παιχνιδιού για εκείνο. Το παιχνίδι συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξή του ενώ μέσω αυτού μαθαίνει πώς να χρησιμοποιεί το σώμα του για να επικοινωνήσει. Παιχνίδια με έντονα και διαφορετικά χρώματα, με ήχους και διαφορετικές υφές θα τραβήξουν την προσοχή του. Καθώς θα τα παρατηρούν θα ξοδεύουν περισσότερη ενέργεια, γεγονός που θα το βοηθήσει να κοιμηθεί πιο γρήγορα. Σταδιακά, το μωράκι σας θα προσπαθήσει να φτάσει τα παιχνίδια ώστε να τα περιεργαστεί κι έτσι μαθαίνει, σχεδόν από μόνο του, να κινεί το σώμα του και να χρησιμοποιεί το σώμα του.

Βγαίνουμε έξω
Μάθετε στο παιδί να αγαπά το παιχνίδι του στο εξωτερικό περιβάλλον. Σε αυτήν την εποχή όπου οι οθόνες κυριαρχούν, θα ήταν καλό να το ενθαρρύνετε να παίζει έξω, καθώς ο ήλιος έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία του, όπως η βιταμίνη D και η σωστή απελευθέρωση μελατονίνης. Τον πρώτο καιρό μπορεί να ξεκινήσετε, αφήνοντας τις αχτίνες του ήλιου να μπουν στο δωμάτιό του. Στην συνέχεια μπορείτε να μετακινείτε το πάρκο του στο γρασίδι ή ακόμα και στην βεράντα μακριά από τα κάγκελα.

Σωστές συνήθειες ύπνου
Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να ακολουθήσει μια ρουτίνα ύπνου, διακρίνοντας ποια ακριβώς είναι τα «σημάδια», με τα οποία σας λέει ότι θέλει να κοιμηθεί. Ορισμένες κοινές ενδείξεις είναι η μειωμένη ενέργεια, η ερυθρότητα γύρω από τα μάτια, το χασμουρητό ή ακόμα και η ανησυχία. Επιπλέον δημιουργώντας μια ρουτίνα πριν κοιμηθεί, θα δώσει το σήμα στο παιδί ότι το προετοιμάζετε για ύπνο και με την πάροδο του χρόνου θα μάθει να αναγνωρίζει τέτοιου είδους ρουτίνες. Παράλληλα, μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να συνηθίσει να «κοιμάται» μόνο του, αφήνοντας το στην κούνια του όταν βλέπετε ότι νυστάζει αλλά δεν κοιμάται ακόμα. Μπορεί στην αρχή να είναι ανήσυχο, με την πάροδο του χρόνου όμως θα συνηθίσει.

Πηγή: imommy.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!