10+3 συνήθειες ενός «σοφού» γονέα
10+3 συνήθειες ενός «σοφού» γονέα


Παρακάτω σου γράφω συνοπτικά όλα όσα κράτησα και με ενέπνευσαν από το βιβλίο του Robyn Sharma «Η σοφία του γονέα».

1. Βάλε προτεραιότητα την οικογένειά σου, στις πράξεις όχι στα λόγια. Προσπάθησε να δουλεύεις εξυπνότερα και όχι σκληρότερα ώστε να μπορείς να συνδυάσεις την οικογένεια με την καριέρα. Μην θυσιάσεις τον εαυτό σου στον βωμό της καριέρας γιατί τότε δεν θα έχει απομείνει τίποτα για εκείνους που αγαπάς. Προσπάθησε αντί αν κάνεις τη ζωή σου πιο πολύπλοκη να την απλοποιήσεις όσο μπορείς.

2. Αφιέρωσε μισή ώρα το βράδυ και διάβασε στο παιδί σου κάτι. Κάτι που θα το συναρπάσει, μια ιστορία για κάποιον που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για το παιδί, κάτι που θα ανυπομονεί να έρθει η στιγμή να το διαβάσετε μαζί. Όσο μικρό και να είναι μάθε το να αγαπάει τη γνώση. Μη νομίζεις ότι δεν καταλαβαίνει τίποτα από αυτά που του διαβάζεις. Όλα αυτά είναι τα σποράκια που θα σπείρεις στο μικρό μυαλουδάκι του και που όσο εκείνο μεγαλώνει θα γίνουν μεγάλα δέντρα.

3. Κάνε το σπίτι σου έναν παράδεισο που ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφράζεται όπως νιώθει. Κλείσε τηλεοράσεις, τάμπλετ και ραδιόφωνα και μάθε στο παιδί σου την έννoια της απομόνωσης. Να φοβάσαι τα «καλά παιδιά» που κάνουν ό,τι τους λες ή ότι νομίζουν ότι θέλεις. Να χαίρεσαι όταν το παιδί ζητάει, εκφράζει τα συναισθήματά του και είναι αληθινό.

4. Γέμισε το σπίτι σου λουλούδια και φως.

5. Να ανοίγεις όσο πιο πολύ μπορείς για να μπαίνει καθαρός αέρας στο σπίτι.

6. Μην ξεχνάς ότι η συμπεριφορά που επιδοκιμάζεται είναι αυτή που επαναλαμβάνεται. Σταμάτα να κριτικάρεις το παιδί σου ή να το επιπλήττεις. Αντίθετα, τόνισε τα δυνατά του σημεία. Ο ρόλος σου είναι να το βοηθήσεις να καταλάβει τα ταλέντα που έχει, να κάνει το καλύτερο που μπορεί και να εξειδικευτεί σε αυτό που του ταιριάζει. Κανείς δεν είναι καλός σε όλα. Ο κάθε άνθρωπος έχει τάση σε κάτι. Βοήθησέ το να εστιάσει στις δυνάμεις και όχι στις αδυναμίες του.

7. Όρισε εβδομαδιαίους στόχους. Το να έχεις ξεκάθαρους στόχους, προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα. Μέσα στην πολυπλοκότητα της καθημερινής ζωής, σε βοηθά να εστιάζεις σε όλα όσα είναι σημαντικά για σένα.

8. Να θυμάσαι ότι ακολουθούμε όποιον εμπιστευόμαστε. Για να δημιουργήσεις σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί σου χρειάζεται να είσαι συνεπής σε ό,τι θα του πεις. Μην του υποσχεθείς κάτι που δεν το τηρήσεις. Ο καλύτερος τρόπος για να έρθεις κοντά του είναι να παίζεις μαζί του. Γίνε και εσύ παιδί μαζί με το παιδί σου.

9. Το παιδί θα ακολουθήσει το παράδειγμά σου και όχι τα λόγια σου. Είσαι το πρότυπό τους. Για να γίνεις σπουδαίος γονιός, πρέπει να γίνεις σπουδαίος άνθρωπος. Το μυστικό είναι η αυτοεξέλιξη και η αυτό-ανανέωση. Οι μεγαλύτεροι διανοητές του πλανήτη συνειδητοποίησαν ότι μόνο μέσω της αυτό-εξέτασης μπορούμε να κατανοήσουμε ποιοι πραγματικά είμαστε και μόνο τότε μπορούμε να δημιουργήσουμε θαυμαστές ζωές.

10. Δώσε συνειδητά το σωστό παράδειγμα. Μην ασχολείσαι με τους άλλους, μην δημιουργείς πρότυπο στο παιδί σου ενός ανθρώπου που κριτικάρει και περνά ανούσιες ώρες προσπαθώντας να καλύψει τον χρόνο του. Δείξε στη ζωή σου πως εκτιμάς και χαίρεσαι τις μικρές καθημερινές ασχολίες.

11. Να θυμάσαι ότι στη ζωή, η ευδαιμονία δεν πηγάζει από τη συσσώρευση αγαθών, αλλά από την αυτοπραγμάτωση. Η ευτυχία δεν πηγάζει από την κτήση, αλλά από την ύπαρξη.

12. Βοήθησε το παιδί σου να καταλάβει ότι όποιο επάγγελμα κι αν διαλέξει, θα έχει την άνευ όρων στήριξή σου.

13. Μάθε τα παιδιά σου να ακούν την καρδιά τους και να βοηθούν τους άλλους. Μάθε στα παιδιά σου ότι το πεπρωμένο τους είναι να ζήσουν για κάτι σημαντικότερο από τον εαυτό τους. Έτσι θα συνεχίσουν να ζουν στις καρδιές των ανθρώπων που άγγιξαν.

Πηγή: missbloom.gr


Κάντε LIKE τη σελίδα μας στο Facebook!!